Banka Müfettişi Nasıl Olunur?

Banka Müfettişi Olmanın Yolu

Günümüzde binlerce meslek ve buna bağlı meslek kolu bulunmaktadır. Bizler ekmeğimizi kazanmak için bu mesleklerden birini icra etmek zorundayız. Hemen hemen her meslekte alın teri dökülerek ekmek kazanılır. Zaten çalışmak da insanı yaşama bağlayan en önemli unsurlardandır. Her alanda çalışmak insan dinç tutar. Tarlada ekin ekip biçerek, koyun otlatarak, hastalara şifa dağıtarak ya da eğitim vererek… Her ne alanda olursa olsun mesleki sorumlulukları yerine getirmek ve insanlığa faydalı olmak en temel esastır. Geçmişte bu güne birçok alanda verilen eğitimler sonucu kişiler meslek sahibi olmuşlardır. Artık çoğu ön lisans veya lisans mezunu olan bir çok kişiyi farklı alanlarda çalışırken görebiliyoruz. Her sektörde çalışan ve kaktı sağlayan personele ihtiyaç vardır. Bu yüzden alınan eğitimlerin içeriği ve kalitesi de önem arz eder. Dünyada en önemli sektörlerden biri olan bankacılık sektörü de mesleki açıdan yetkin kişilerin hizmet verdiği bir sektördür. Bankacılık alanında öncelikle bankacılar, mali danışmanlar, mali müfettişler, avukatlar, sigortacılar, banka personelleri, güvenlik hizmetlileri, ekonomistler, finans uzmanları, kredi uzmanları gibi birçok meslek grubundan insan çalışmaktadır. Bu mesleklerden biri de ”Banka Müfettişi”dir. Belki daha önce pek sık duyduğunuz bir meslek olmayabilir. Gelin şimdi “Banka müfettişliği nedir?” ve “Banka müfettişi nasıl olunur?” sorularının cevabını verelim.

Banka Müfettişi Nedir?

Banka müfettişi; ülkemizde bulunan banka ve bu bankaların şubelerini denetleyen kişilerdir. Banka müfettişliği devlete bağlı olarak çalışan veya özel bankalara bağlı çalışan banka müfettişleri olarak ayrılır. Bu ayrım banka müfettişi olurken yapılan sınavlar neticesinde belli olur. Eğer devlete bağlı bir banka müfettişi olmak isterseniz devletin bu alanda yaptığı sınavlara ve mülakatlara girmelisiniz. Bu durumda banka müfettişi olduğunuz takdirde sadece devlete bağlı bankaları kontrol edersiniz. Eğer özel bankalar bağlı çalışmak isteyen bir banka müfettişi olursanız bu durumda özel bankaların açtığı sınavlara girersiniz. Eğer sınavları kazanır ve banka müfettişi olursanız bu durumda özel bankaları denetleyen kişi olarak görev alırsınız. Banka müfettişliği oldukça zor mesleklerden biridir. Piyasaya bakıldığında iş olanağı ve maaş miktarı olarak oldukça iyi olmasına rağmen banka müfettişi olma süreci biraz zorlu geçmektedir. Ayrıca bu alanda çalışan kişiler sürekli hareket halindedir. Genel olarak sabit bir çalışma ortamına sahip olamazlar. Çoğu zaman şehir içinde veya dışında rutin denetlemeler yaparlar. Bu durumda kurulu bir düzen veya sabit bir aile ortamına sahip olmaları biraz zordur. Tabi tüm bu zorluklara rağmen en çok tercih edilen meslekler arasında olduğundan da bahsetmek gerekir.

Banka Müfettişi Nasıl Olunur?

Banka müfettişi olmak için bazı şartlara sahip olmak gereklidir. Bu şartların bazıları zorunluyken bazıları banka müfettişi olmak yolunda size avantaj sağlar. Gelin bunlara bir göz atalım.

  1. İlk olarak üniversitelerin işletme, maliye, iktisat, bankacılık, ekonomi, finans veya matematik gibi bölümlerinden lisans mezunu olmak gereklidir.
  2. Özel bankaların ve devletin ayrı ayrı açtığı ”Banka Müfettişi” sınavlarına başvurmak gerekmektedir.
  3. Devlet bünyesinde açılan ”Banka Müfettişi’ sınavı yazılı olarak yapılmaz. Bunun yerine her yıl girilen KPSS sınavında alınan puan baz alınarak seçimler yapılır. Daha sonra kişiler aldıkları puan neticesinde Maliye Bakanlığı’nın yaptığı yazılı sınava girerler. Bu sınav sonucunda eğer gerekli puan alınır ise bu kişiler ‘sözlü mülakata girer. Bu mülakatın sonucuna göre kişi banka müfettişliği alında görev yapmaya hak kazanır.
  4. Özel bankaların açtığı banka müfettişliği sınavı ise ayrıdır. Hem yazılı hem de sözlü mülakat yapılarak kişilerin banka müfettişi olup olmayacağı belirlenmektedir. Yazılı sınavda maliye, muhasebe, işletme, genel kültür ve genel yetenek soruları sorulmaktadır.
  5. Kişilerin banka müfettişliği için avantajlı konumda olmaları için İngilizce dilini biliyor olmaları gerekmektedir. Eğer İngilizce bir bölümden mezun olduysanız bu durumda diğer kişilere göre avantaj sağlayabilirsiniz. Ayrıca devlet veya diğer kurumların yaptığı dil sınavlarına girerek dil seviyenizin ne denli olduğunu ispat etmek amaçlı belge alabilirsiniz. YDS, YÖKDİL, TEOFL, İELTS gibi tüm dünyada ve ülkemizde geçerli sayılan bu sınavlara girerek dil seviyenizi gösteren bir puan alabilirsiniz.
  6. Genel olarak yapılan mülakatlar zorlu geçer. Bazen toplu mülakat bazen de tekil olarak mülakat yapılmaktadır. Bu mülakatlarda, kişisel giyim ve duruşa özen göstermelisiniz. Ayrıca diksiyonu düzgün ve kendinden emin bir şekilde sorulara cevap vermek önemlidir.
  7. Kişi banka müfettişi olmaya hak kazanırsa bu durumda bu alanda kariyer yapmaya başlar. Şimdi sizlere banka müfettişi olmak için geçilmesi gereken süreçlerden bahsedelim.

Banka Müfettişi Olmak İçin Kariyer Basamakları

İlk olarak ”Müfettiş Yardımcısı” adı ile mesleğe adım atılır. Müfettiş yardımcılığı bankadaki görev süresine göre 1 yahut 2 yıl sürmektedir. Müfettiş yardımcıları daha bu alanda yetkinliğe sahip olmadıkları için kıdemli müfettiş yardımcısı, müfettiş veya kıdemli müfettişlerin yanında mesleğe ve alana ait bilgiler alır ve yetiştirilir. Daha sonra bu alanda yükselmek üzere çalışırlar.

İkinci olarak da ”Kıdemli Müfettiş Yardımcısı” olunur. 1 veya 2 yılın sonunda yetiştirilen müfettiş yardımcıları kıdemli veya yetkili statüsüne kavuşurlar. Her bankada farklı olarak rol sahibi olurlar. buna karşın kıdemli müfettiş yardımcıları edindikleri bilgi ve yöntemler ile bankalarda denetleme ve güvenlik alanındaki sorunların halledilmesine önemli rol oynarlar.

Bu aşamayı ”Müfettişlik devam ettirir. Kıdemli Müfettiş Yardımcılığından müfettiş konumuna geçmek için uzun zaman gerekebilir. Bu süre kişinin piyasadaki Kıdemli Müfettiş Yardımcı olarak geçirdiği yıllarda başarısı ve süresi akabinde belirlenir. Daha sonra kişi müfettişlik sınavına girmelidir. Müfettişlik sınavına girmek için bankadan bankaya süre değişimi vardır. En az üç yıl en fazla ise altı yıl sonunda Kıdemli Müfettiş Yardımcıları müfettişlik sınavına girerler. Bu sınavdan başarılı olan kişiler artık bire Müfettiş olmaya hak kazanmışlardır. Müfettişler kıdemli teftiş kurulu üyesi olarak görev yapar. Aynı zamanda soruşturma, inceleme ve büyük şubelerin denetimi gibi görevlerde önemli sorumluluklar üstlenirler.

Son olarak da  müfettişlikten ”Kıdemli Müfettişliğe” geçilir. Kıdemli Müfettişler bankaları çoğunlukla denetim süreçlerinden sorumludurlar. İlgili bankaların denetim süreçlerini yakından takip eder ve sürekli olarak yapılandırmada bulunur. Ayrıca yıllık denetim planları oluşturularak önem derecesine göre denetimler sıralanır. Bu denetimlerin gerçekleştirilmesi için başta Kıdemli Müfettişler olmak üzere gerekli istihdamı sağlar.

Scroll to Top