Kredi Erken Ödeme Cezası Nedir?

Kredi Erken Ödeme Cezası

Günümüzde bankalar tarafından bireylere birçok kredi çeşidinin sunulduğu kuşkusuzdur. Özellikle bireyler konut sahibi olmak için gereksinim duydukları nakit parayı, herhangi bir bankadan kredi alarak temin etmektedirler. Bankalar bu kredileri müşterilerine kullandırdıkları zaman bir takım dosya masrafı altında para almaktadırlar. Bu masraflarla birlikte kredi sözleşmesine ilaveten konut kredilerinin ödeme planlarında erken ödeme cezası diye bir madde eklenir. Bu maddeden genelde çoğu bireyin haberi yoktur. Çünkü ev almanın heyecanıyla ve sözleşmeyi dikkatlice okumamalarından dolayı bu madde de bilinmemektedir.  Konut kredisi almak isteyen veya alıp bu ceza ile karşılaşma aşamasında olan bireylerin sıklıkla sordukları “Kredi Erken Ödeme Cezası Nedir?” sorusunun cevabının detaylarını yazımızda sizlere aktaracağız.

Kredi Erken Ödeme Cezası

Kredi erken ödeme cezası, kredi alan bireylerin yapılan ödeme planının dışına çıkılması durumunda bankanın ceza adı altında aldığı paradır. Erken kapatma cezası olarak da bilinmektedir. Örneğin, ilk üç taksitini ödediğiniz konut kredisini hesapta olmayan nakit paranın elinize geçmesi ile kalan miktarı tek seferde ödemek istersiniz. Bu durumda banka aldığınız kredinin kalan taksitlerinden vade farkını silerek sözleşmede yazan oranda bir ceza tahsil eder. Konut kredisi dışında taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi gibi kredi türlerinden erken ödeme cezası alınmamaktadır. Kredi alınan bankanın ödeme planı haricinde yapılan tüm erken ödemelerde ceza kesmesinin nedeni, yeniden yapılandırılan kredilerde bir öncekine göre faiz oranının düşmesi yani bankanın kazanacağı karın düşmesinden kaynaklıdır. Bu ceza ile banka kredide yaşadıkları zararı biraz olsun dengeler. Ayrıca, kredi erken ödeme cezası sadece ülkemizde değil, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde de uygulanmaktadır. Tabi ki bu uygulama her ülkede şekil ve tutar olarak değişiklik göstermektedir.

2014 yılının Mayıs ayında yayınlanarak Kasım ayında yürürlüğe giren düzenlemelerle beraber birden fazla veya vadesi gelmemiş taksit ödemesinde bulunabilmektedir. Hatta borcun tamamını erken ödeme imkanları da bulunmaktadır. Tüketici Kanununda yer alan maddelere göre banka erken ödenen miktara göre gerekli olan tüm faiz ve maliyetleri göz önüne alarak indirim yapmak zorundadır. Eğer konut kredisi sabit faiz ile alınmışsa, sözleşmede ve erken ödeme cezası maddesi bulunuyorsa vadesinden önceki toplu ödemelerde erken ödeme tazminatı talep edilebilir. Ancak oranlar değişken ise bu tazminat talebi geçersiz sayılacaktır. Bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce her konut kredisi için %2 oranında erken kapatma cezası alınmaktaydı. Ancak 6502 sayılı Tüketici Kanunu’na yapılan düzenlemelerle beraber konut kredilerindeki cezalar değiştirildi. Yeni kanuna göre; ödeme vadesi 36 aydan az olan kredi borçlarına maksimum %1, vadesi 36 aydan fazla olan kredilere ise maksimum %2 oranında erken ödeme cezası tahsil edilir. Kanunlar ile belirlenen erken ödeme cezası miktarları kredi vadesine göre alınarak tutarların çok yüksek olmasının önüne geçilerek az tutulmaya çalışılmıştır.

Konut kredilerine uygulanan erken ödeme cezasına karşı çıkmanın herhangi bir yolu yoktur. Çünkü imzaladığınız sözleşmede bu ceza tüm açıklığı ile anlatılmaktadır. Ancak pek çok insan ev alma heyecanı ile bu madde göz ardı edilmekte veya toplu ödeyemem düşüncesi ile önemsenmemektedir. Eğer konut kredinizi toplu ödemek istiyorsanız, kredi erken ödeme cezasını kabul etmiş sayılırsınız ve bu miktara komisyonunu da ekleyerek ne kadar ödeyeceğinizi hesaplayabilirsiniz. Diğer türlü yaptığınız hesap bankanın size sunduğu ile uymayacaktır. Eğer hesaplama yapamıyorsanız internet üzerinde bulunan kredi erken ödeme cezası sorgulayan birçok uygulamayı kullanabilirsiniz.

Tüketici Kanunu’nda Kredi Erken Ödeme Cezası İle İlgili Esaslar

 

Adsız

Scroll to Top