Son dönemlerde kredi kullanımının artması ile beraber devlet tarafından ve özel bankalar tarafından bir takım önlemler alınmıştır. Bu önlemlerden biri de kişiler hakkında düzenlenen kredi notudur.
Kredi notu kişinin mali olarak geçmişini gösteren, borçlanma miktarı ve borç ödeme alışkanlıkları gibi konularda kişilere verilen nota denir. Bu konuda en çok duyulan ve kullanılan kredi notu uygulaması KKB (Kredi Kayıt Bürosu) tarafından hayata geçirilmiş olan Findeks’tir. Bu yazıda sizlere 10 maddede findeks kredi notu incelemesi konusunu anlatmaya çalışacağız.
Sayfa İçeriği
- Findeks Kredi Notu Ne Anlama Gelir?
- Findeks Kredi Notu Renkleri Ne Anlama Gelir?
- Findeks Kredi Notu Renkleri Hangi Puanları İfade Eder?
- Findeks Kime Aittir?
- Findeks Kredi Notunu Değiştirmek Mümkün mü?
- Findeks Kredi Notu Herkes İçin Geçerli midir?
- Findeks Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?
- Findeks Kredi Notu Öğrenme Ücretli Midir?
- Findeks İletişim Hattı
- Findeks’in resmi web sitesi için TIKLAYINIZ!
Findeks Kredi Notu Ne Anlama Gelir?
10 maddede findeks kredi notu incelemesine geçmeden önce kavramları inceleyelim. Findeks kredi notu hesaplanırken kart sahibinin bireysel kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlıkları %30 oranında, mevcut hesap ve borç durumları %25 oranında, yeni kredi başvuruları %20 oranında, kredi kullanım yoğunluğu %15 oranında ve diğer bazı kriterler baz alınmaktadır.
Findeks kredi notu 0 ve 1900 puan arası değişiklik gösterir. 0’a yaklaşırken kredi verilmeme riski artar yani kredi notları düşük demektir. 1900’e yaklaşıldığında ise kredi riski azalır yani bu kişilerin kredi notu yüksek olur. Ortalama bir değer vermek gerekir ise kredi notu 1500 ve üzerinde olan tüketicilerin bankadan kredi alması daha kolaydır.
Findeks Kredi Notu Renkleri Ne Anlama Gelir?
Findeks kredi notu derecelendirmesi yaparken 3 adet renk kullanılmaktadır. Bu renkler sarı, kırmızı ve yeşildir. Sarı renk; kredi notu orta düzeyde olan ve kredi konusunda nötr görülen yani netliği olmayanları, kırmızı renk; kredi notu düşük olan ve kredi konusunda riskli görünüp alacak seviyede olmayanları, yeşil renk ise; kredi notu yüksek olan ve kredi alması için engel olmayan güvenilir olarak görülen grubu ifade etmektedir.
Findeks Kredi Notu Renkleri Hangi Puanları İfade Eder?
Findeks kredi notu renklerinden olan kırmızı renk 0-699 puan aralığını, sarı renk 699-1499 puan aralığını, yeşil renk ise 1499-1900 puan aralığını ifade etmektedir.
Findeks Kime Aittir?
Findeks Türkiye’de faaliyette olan 9 bankanın ortak kararlarıyla hayata geçirilen Kredi Kayıt Bürosu A.Ş.’ye ait bir yapılanmadır.
Findeks Kredi Notunu Değiştirmek Mümkün mü?
Findeks kredi notunun düşük olması hiç yükselmeyeceği anlamına gelmez, ya da tam tersi kredi notunun yüksek olması da onun düşmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü findeks kredi notu sürekli günceldir ve ödeme alışkanlıklarında yapılan değişiklikler kredi notunu etkiler. Düzenli ödeme yaparak ve bankalara nakit girişi sağlanarak bu notlar yükselebilir, ancak süre uzun sürebilir. İlaveten findeks kredi notu yükseltme için findeks uzmanları ile de irtibata geçilebilir.
Findeks Kredi Notu Herkes İçin Geçerli midir?
Findeks kredi notu herkes için değil, bankalarla kredi ve ya kredi kartı ile bir şekilde ilişkisi olan kredi çekmiş tüketiciler için geçerlidir.
Findeks Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?
Findeks kredi notunu öğrenmek için yapılması gereken Findeks’in resmi web sitesine girmek ve üye olmaktır. Bu şekilde kredi notu öğrenilebilir.
Findeks Kredi Notu Öğrenme Ücretli Midir?
Findeks kredi notunu öğrenmek için cüzi miktarda bile olsa ödeme yapmak gerekir. Ayrıca findeks tarafından aylık ve yıllık paketler ile tüketicilere hizmet sağlanmaktadır. Bu ücretler cüzi miktarlardır.
Findeks İletişim Hattı
Findeks hakkında her türlü sorun için ya 444 4 552 nolu telefon aranabilir, ya da iletisim@findeks.com adresine e-mail atarak yetkililerden yardım istenebilir.