Birden çok bankaya borcunuz mu var? Kredi kartı, kredi borçları, ek hesap giderleri gibi bütün borçlarınızı artık tek bir bankanın çatısı altında toplamanız mümkün. Her bankaya ayrı ayrı ödemeler yapıp hem vakit hem enerji kaybetmek yerine tek kalemde tüm borçları ödeyebilmek artık mümkün hale geldi. Borç transfer kredisi ya da kredi kapatma kredisi adı verilen ve yeni yeni yaygınlık kazanmaya başlayan bu kredi tipi ile başka bankalara olan borçlarınızı kapatıp tüm borcu sadece bir bankaya ödeyebilirsiniz. Bu konuda vadeler ve diğer imkanlar müşteriyle banka arasındaki anlaşmaya göre değişim göstermektedir. 2017 borç kapatma kredileri nasıl alınır, borç kapatma kredisi nasıl alınır, bu kredi için hangi belgeler gereklidir? Konuya ilişkin tüm bilgilere bu yazıdan ulaşabilirsiniz.
Sayfa İçeriği
Borç Kapatma Kredisi Nedir?
Halk arasında “borç kapatma kredisi” olarak bilinen borçlanma türü aslında “borç transferi kredisi” adıyla ortaya çıkmıştır. Borç transferi kredisi vasıtasıyla birikmiş tüm borçlarınızı ödemek için kredi çekersiniz ve o kredi ile diğer bankalara olan borçlarınızı ödeyip sadece bir bankaya borçlanmış olursunuz. Diyelim ki bugün hem Ziraat Bankası’na, hem Akbank’a, hem Garanti Bankası’na hem İş Bankası’na borcunuz var. Borç kapatma kredileri sayesinde bu dört bankaya olan borcunuzu tek bankanın çatısı altında bir araya getirmeniz mümkün. Şöyle ki, Ziraat Bankası’ndan alacağınız borç transferi kredisi ile diğer üç banka olan Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası’na olan borçlarınızı ödersiniz ve buradaki borçları, kredi çekmiş olduğunuz Ziraat Bankası’na ödemeye devam edersiniz. Ya da bu 4 bankanın dışında 5. bir bankadan bu krediyi çekip, diğer dört banka karşısındaki “borçlu” durumunuzu yok edebilir, beşinci bankaya 4 bankanın borcunu ödeyebilirsiniz.
Borç Kapatma Kredileri Nasıl Alınır?
2017 yılında borç kapatma kredileri adıyla karşımıza çıkan imkandan faydalanmak oldukça kolay. Bankaya gidip borç kapatma kredisi almak istediğinizi söylüyorsunuz ve banka bunun üzerine sizden hangi borçlar için kapatma işlemi uygulamak istediğinizi öğrenmek istiyor. Banka borçlarınızı öğrendikten sonra krediyi onaylarsa borç kapatma işlemi uygulamak istediğiniz hesabın bulunduğu diğer bankaya ya da bankalara EFT yoluyla parayı gönderiyor ve sizin o bankalar karşısındaki “borçlu” statünüzü düşürüp sadece kendi çatısı altında “borçlu” statüsünde kalmanızı sağlıyor.
2017 Borç Kapatma Kredileri İçin Gerekli Belgeler
Bankalar, borç transferi kredisi işlemi yapabilmek için genelde müşterilerden bir fatura (elektrik, su, doğalgaz, sabit telefon ya da evde internet faturası), Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının yer aldığı, fotoğraflı ve güncel bir kimlik belgesi ile gelir belgesi istemektedir.
Borç Kapatma Kredisinin Faizi Var mı?
Elbette var, borç kapatma kredisi ile diğer bankalara olan borçlarınızı ödedikten sonra o borcu faiziyle birlikte söz konusu krediyi çektiğiniz bankaya ödemekle yükümlüsünüz. Borç transferi kredisi, bu yüzden tüm borçları tek çatı altında toplamak isteyen müşterilerin değil de daha çok diğer bankalara olan borçlarını ödemekte sıkıntı yaşayan kişilerin tercih ettiği bir yoldur. Örneğin, üç bankaya toplam 15 bin Türk Lirası borcu olan bir kişi, bu borçlara ilişkin planlara uymakta sıkıntı yaşıyor ve bunun üzerine tüm borçları tek bir bankaya ödemek için borç kapatma kredisi çekip 15 bin Türk Lirası’na bu kredinin faizini de eklemek koşuluyla o bankaya borcu ödemeye başlıyor.
Borç Kapatma Kredisi En Fazla Ne Kadar Veriliyor?
Borç kapatma kredileri, bankadan bankaya, müşteriden müşteriye, borçtan borca göre değişiklik gösterebilmektedir. Faiz oranları % 1,2 ile % 2 arasında değişiklik gösteren borç transferi kredilerinin vadeleri de 48 aya kadar çıkabilmektedir. Vade uzadıkça faizin artış gösterdiği borç kapatma kredilerinde genelde müşterilere 20 bin Türk Lirası’na kadar ödeme yapılmaktadır. İstisnai müşterilerin bulunduğunu, kişinin kredi notuna ya da maddi gücüne bakılarak bu limitin üst seviyelere taşınmasının mümkün olduğunu belirtmekte fayda var.
Borç Kapatma Kredisi Kimlere Verilir?
Bankalar, borç kapatma kredileri verirken genelde borçlarını ödemekte sıkıntı çekmemesine rağmen sadece tüm borcu tek çatı altında toplamak isteyen müşterilere öncelik tanımaktadır. Diğer bankalara olan borcunu kredi ile kapatıp sadece tek bir bankaya faiz karşılığında borçlanmak isteyen müşteriler için ise bankalar kredi notu, müşterinin kredi borcunu ödeyebilecek gücünün olup olmaması gibi kriterler göz önüne alınır. Elbette 18 yaşlık yasal limitin bulunduğunu ve Türkiye’deki bankalardan bu krediyi alabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gerektiğini de hatırlatmakta fayda var.
Ziraat Bankası Borç Transfer Kredisi
Ziraat Bankası direk olarak borç transferi kredisi ya da borç kapatma kredisi adı altında bir kredi imkanı sunmamaktadır. Ama başka bir bankadaki konut kredisi borcunuzu Ziraat Bankası’na taşımak için “transfer konut kredisi” hizmeti müşterilere sunulmuştur.
Akbank Borç Kapatma Kredisi
Akbank, borç kapatma kredilerini “taksitli borç transferi” adı altında müşterilerine servis ediyor. Akbank’ın taksitli borç transferi hizmeti ile belirli faiz oranlarını ödemeyi göze alarak 12 aya varan taksitlerle kredi çekebiliyorsunuz. Taksitli borç transferi hizmetinden faydalanmak için Akbank Direkt’i, en yakın Akbank şubesini ya da müşteri hizmetlerini kullanabilirsiniz. Akbank, 200 Türk Lirası ile 20 bin Türk Lirası arasında kredi imkanı sunarken bu borca uyguladığı faiz oranı da % 1,84’tür.
Odeabank Borç Kapatma Kredisi
Diğer bankalara olan tüm borçlarınızı Odebank’a transfer etmeniz “Odeabank Borç Transferi” hizmeti ile mümkün hale geldi. Büyük küçük, bütün kredi ve kredi kartı borçlarınızı kendi çatısı altına almayı kabul eden Odeabank’ın da 2017 borç kapatma kredileri için uyguladığı limit 20 bin Türk Lirası. 48 aya kadar vade yapan Odebank borcunuza % 1,55 faiz oranı uyguluyor.
Yapı Kredi Borç Kapatma Kredisi
Yapı Kredi, 2017 itibariyle henüz borç kapatma kredileri konusunda hizmet vermiyor. Ama bankadan bireysel ihtiyaç kredisi çekip buradan alacağınız parayı aynı hizmet için kullanmak da mümkün. 25 bin Türk Lirası’na kadar ihtiyaç kredisi veren Yapı Kredi, % 1,19 ila % 1,45 arası faiz oranı seçeneklerine sahip.
Vakıfbank Borç Kapatma Kredisi
Vakıfbank, kredi kartı borç transferi kredisi ile 18 aya varan vadeler ile 20 bin Türk Lirası’na kadar olan bütün kredi kartı borçlarınızı tek çatı altında toplamanıza yardım ediyor. İster eşit taksitli ödeme planlarından isterseniz de değişken taksitli seçeneklerden faydalanıp kendi ödeme planınızı kendiniz yapabiliyorsunuz. Vakıfbank, borç kapatma kredileri için % 1,40 faiz oranı uyguluyor.
Garanti Bankası Borç Kapatma Kredisi
Garanti Bankası da 2017 borç kapatma kredileri veren bankalar arasında değil. Yine de bu bankadan ihtiyaç kredisi çekip borç transferi kredisi kullanırmış gibi kullanmanız mümkün.
Finansbank Borç Kapatma Kredisi
QNB Finansbank kredi kapatma kredisi hizmeti sayesinde taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi, kredi kartı borçları gibi diğer bankalara karşı olan borçlarınız için kredi çekebilir ve 48 aya kadar vade imkanından faydalanabilirsiniz. QNB Finansbank bu kredi işlemi için % 1,17’den başlayan faiz oranları ile müşterilerini bekliyor.
2017 Borç Kapatma Kredileri İçin İstenen Faiz Oranları
Bankalar, 2017 senesinde borç transferi kredileri için genelde % 1,19 ile % 1,99 oranları arasında faiz oranı uyguluyor. Bazı bankalar ya da bazı özel durumlar faiz oranlarının bu aralık dışına çıkmasına sebep olabilir.