Teknolojinin gelişmesi ile beraber her alanda olduğu gibi ulaşımda da birçok yenilik getirilmiştir. Bildiğimiz üzere ülkemizde yer alan köprü ve otoyollardan geçiş yaparken kullanılan iki farklı sistem vardır. Biri OGS diğeri ise HGS’dir. HGS, OGS’ye göre daha yeni olan bir sistemdir. Avantajlı bir yapıya sahip olan HGS, milyonlarca kişinin kullandığı bir hizmettir. OGS gibi araçlarda elektronik cihaz bulunmasını şart kılmadığından dolayı tercih dilirliği artmıştır. Bu sistem ayrıca teknolojik olarak daha ön sıradadır. Bu yazımızda “Hgs Nedir ve Nasıl alınır?” ve “Adabank Hgs Nasıl Alınır?” sorularına cevap vereceğiz.
HGS Nedir ve Nasıl Alınır?
Hızlı Geçiş Sistemi olan HGS, 7 Eylül 2012’de Türkiye’de kullanılmaya başlanan bir ücretlendirme sistemidir. HGS sisteminde RFID(Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisi kullanılmış, Boğaz Köprüleri ve otoyol geçişlerinde pasif ödeme sistemini beraberinde getirmiştir. HGS sisteminde kullanılan kartların, etiket tipi ve kart tipi olmak üzere iki farklı versiyonu mevcuttur. HGS, araçların ön camında çipli kart/etiket şeklinde yer alır. Ücretin tahsil edilmesi gişelerde yer alan antenler ile araç üzerinde yer alan etiketin algılanması ve etikete bağlı olan hesaptan alınması şeklinde gerçekleşmektedir. Böylece gişelerde ödeme yapmak için beklemeden, herhangi bir zaman kaybına uğramadan hızlı şekilde geçiş yapılmasını sağlar. Ayrıca gişelerden geçen araçların dört farklı açıdan görüntüleri çekilerek, sınıf ve plaka tespit eden akıllı kameralar kullanılmaktadır. Kısacası HGS, sürücüler için büyük avantajlar sağlamaktadır. HGS sisteminde kullanılan kart veya etiketlerin üzerine uygulanan koruma teknolojisi sayesinde yapıştırıldığı araçtan çıkarıldığı takdirde kullanılmaz hale gelmesi güvenirliğinin tespitidir.
HGS etiket veya kartları ülke çapında PTT şubelerinden ve anlaşmalı bankalardan temin edebilirsiniz. HGS alımı için araç ruhsatı ve araç sahibinin kimliği ile kendisi başvuru yapması gerekmektedir. Ruhsatın başka birinin adına olması durumunda ise istenilen uygulamalar kurumdan kuruma değişiklik gösterebilir. HGS ücretleri şu şekildedir.
- HGS etiket ücreti 7,5 TL,
- HGS kart ücreti ise 20 TL’dir.
HGS sistemi uygulanmaya başladığında kart alımında belli bir miktar ön yükleme yapılma şartı bulunuyordu. Ancak kullanıcılardan gelen büyük bit tepki sonucunda uygulama kaldırılarak, müşterilerin istedikleri miktarda ön yükleme yaparak sistemi kullanabilmeye başlaması sağlanmıştır.
Adabank İle HGS Alımı
Hiç kuşkusuz en avantajlı geçiş sistemlerinden biri olan HGS, tüm artı özellikleriyle ön plana çıkmıştır. HGS başvurusu yapmak isteyen sürücüler doğal olarak nereden başvurabilirim sorusunun cevabını aramaktadır. PTT ve seçili bankalardan başvuru yapıldığını öğrenen bireyler doğal olarak işbirliği içinde olduğu bankalara yönelmektedir. Adabank müşterisi ise, “Adabank HGS nasıl alınır?” sorusunun yanıtını bulamamaktadır. Malesef Adabank, HGS aboneliği vermemektedir. Yani Adabank üzerinden HGS almanız mümkün değildir. Fakat aşağıda yer alan listeden HGS alabileceğiniz bankalara ulaşabilirsiniz.
- Garanti Bankası,
- İş Bankası,
- Albarakatürk,
- TEB,
- Kuveyttürk,
- Yapıkredi,
- Finansbank,
- Halkbank,
- Denizbank,
- Ziraat Bankası,
- Akbank,
- Vakıfbank şubelerinden HGS alınabilmekte ve yüklemeler gerçekleştirilebilmektedir. İsteyen sürücüler bu bankalar üzerinden otomatik ödeme talimatı da verebilmeleri mümkündür. Otomatik ödeme talimatı ile beraber belirlenen HGS limitleri aylık olarak banka hesaplarından alınmaktadır.
Bu bankaların internet şubeleri üzerinden de HGS yüklemesi, limit kontrolü ve limit yükseltmeleri gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca PTT’nin internet şubesi de işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için sizlere yardımcı olmaktadır.
Ayrıca petrol istasyonları üzerinden de HGS yüklemesi gerçekleştirmeniz mümkündür. Anlaşmalı petrol istasyonları ise;
- Petrol Ofisi
- SHELL
- BP
- OPET
- TPPD
- TOTAL şeklindedir.
Karayolları Genel Müdürlüğü(KGM) tarafından tüm HGS geçişlerinde ait inceleme, itiraz ve düzeltme işlemleri gerçekleştirilmektedir. HGS geçişlerine ait tüm talepleri hgs@kgm.gov.tr e-posta adresi ve 0850 460 60 60 numaralı KGM HGS Çağrı Merkezine iletebilmeniz mümkün kılınmıştır. Ayrıca 444 17 88 numaralı PTT Müşteri Hizmetlerine ulaşarak da taleplerinize ait bilgi alabilirsiniz. HGS ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için aşağıdaki linke tıklamanız yeterlidir.