Günümüzde üretmek önemli bir faktör haline gelmiştir. Geçmiş ve şimdiki dönemlerdeki toplumlara bakınca üretmeyi standart haline getirebilmiş toplumlar her zaman kazanmıştır. Çünkü bir şeyi satın almaktansa üretmek her haliyle daha karlıdır. Herkes de üretebilme imkanına sahip olmayacağı için üreten aynı zamanda satıcı da olmaktadır. Kısaca üretim önemli bir kavram olmakla birlikte genişçe incelenmesi mümkün bir konudur. Aynı şekilde üretim kadar bir kuruluş kurmak da önemli bir harekettir. Ne ile ilgili bir kuruluş olduğu kişiye kalmış olmakla birlikte burada önemli olan kavram kurmaktır ve bu kavramlar sermaye ile bağlantılıdır. Bu yazıda Sermaye Maliyeti’nin ne olduğu, Sermaye Maliyeti Hesabında Nelere Dikkat Edilmesi gerektiği, bahsi geçen bu hesap yöntemi olan Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti ve bu hesabın neden doğru yapılması gerektiği gibi konulardan bahsedilecektir.
Sayfa İçeriği
Sermaye Maliyeti Nedir?
Kuruluş kurmak ve üretim için kişiler bir girişimde bulunmaları gerekmektedir. Bahsi geçen girişim hareketini gerçekleştirmek pek de kolay değildir. Özellikle ülkemiz için üretim konusunda yol kat etmemiz gerçeği mevcut iken daha zor bil hal almaktadır. Fakat zor işler, istikrarlı ilerlendiği takdirde genellikle başarıya ulaşmaktadır. Fakat bahsi geçtiği gibi mevcut zorluklar da iyi analiz edilmelidir ve küçümsenmemelidir. Bu zorluklardan bir tanesi maddiyattır. Üretimden kar edebilmek için başta bir sermaye olması gerekmektedir ve bu sermaye ile üretim yapılıp son aşamada kar edilmelidir. Fakat bu sermayeyi herkes kolayca bir araya getirememektedir. İnsanlar bu sermayeleri bir araya getirmek için kimi zaman borçlanma yoluna kimi zaman ise öz sermaye yoluna başvurmaktadır ve bu yollar ilerisi için risk oluşturmaktadır. Kuruluş veya üretim aşamasını gerçekleştirecek sermayeyi temin etmek konusu hallolsa bile olay burada bitmemektedir. İleride yapılacak bir iş, bir yatırım için ihtimaller düşünüldüğünde riskleri karşılayacak bir sermaye gerekmektedir. Bir nebze üretim veya kuruluş içinde bir güvence olmalıdır. Sermaye Maliyeti bu yapılar ortaya çıkarkenki toplam maliyettir. Yapının kaynak maliyeti anlamına da gelmektedir.
Sermaye Maliyeti Hesabında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sermaye maliyeti üretim veya kuruluşa göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sermaye maliyeti hesaplanırken bileşenleri ayrı ayrı hesaplamak önemli bir konudur. Her bileşen için hesap yapılmalı ve sermayedeki yüzdesi ortaya çıkarılmasıdır. Her bir bileşenin toplam sermayeye göre oranı çıkarılmalıdır. Bunun için bahsi geçtiği gibi hesaplamalar mevcuttur. Bu hesaplamalar konusunda uzman birinden yardım alınmalı ve bu işi uzman kişi yapmalıdır. Çünkü hesaplamada yapılan herhangi bir yanlış olumsuz senaryolara sebebiyet verebilmektedir. Bu aşama sermayenin çözümlenmesi olarak da adlandırılabilmektedir. Sermaye maliyeti özel durumlar hariç her zaman sermaye miktarından fazla çıkmaktadır. En son elde edilecek kar ise bahsi geçen bu maliyetler toplamı sonrası elde edilen kardır.
Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti Ne Anlama Gelir?
Ağırlıklı ortalama sermaye, firmaların gerçek sermaye maliyetlerini hesaplamada kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemin bir hesabı vardır. Bu hesapları bu alanda uzman kişiler yapmalıdır. Kişi kendi yapmak istiyorsa da dikkatli olmalıdır. Yapılan hesaplamalar sonucunda cari değerlerin toplamı %100 olmalıdır. Fakat cari değerlerin toplamı bilanço değerine eşit olmayabilir. Bu konuya dikkat etmek gerekmektedir.
Sermaye Maliyeti Hesabı Neden Doğru Yapılmalıdır?
Sermaye maliyeti hesabının doğru yapılması yukarıda da bahsi geçtiği gibi önemli bir konudur. Maliyetlerde görünmeyen maliyetler vardır. Görünmeyen maliyetler yatırım işlemi boyunca da mevcut olacağı için negatif bir değer olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sebeplerden ötürü sermaye maliyeti hesabı olabildiğince doğru yapılmalıdır.