Aktif Bank HGS Nasıl Alınır?

HGS Nasıl Alınır?

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki Boğaz Köprüleri ve Otoyol gişelerinden pasif RFID (radyo ile frekans tanımlama) sistemi kullanılarak ödemenin gerçekleştirildiği sistemdir. Ödeme gişelerde bulunan antenlerin araç içindeki etiketin bağlı olduğu hesaptan geçiş ücretini tahsil etmesi şeklinde gerçekleşir. Bu durumda araç sahiplerinin HGS kullanmak için öncelikle HGS etiketi sahibi olması gerekiyor. HGS edinmek için bankalar ve PTT araç sahiplerine gerekli desteği sunmaktadır. Bu yazıda Aktif Bank HGS nasıl alınır sorusuna cevap arayacağız.

Aktif Bank HGS Başvurusu Alıyor mu?

Şubeleşerek değil, interaktif kanallar aracılığı ile yeni nesil bankacılık stratejisini benimseyen Aktif Bank Türk Bankacılığının gelişen markası olarak müşterilerine hizmet vermektedir. Bireysel, kurumsal ve özel bankacılık ile, yatırım bankacılığı alanlarında hizmetler veren Aktif Bank Türkiye’nin en büyük özel sermayeli bankaları arasındadır. Peki Aktif Bank üzerinden HGS başvurusu yapılabiliyor mu? Ne yazık ki Aktif Bank HGS başvurusu kabul eden bankalar arasında bulunmamaktadır.

HGS Nasıl Alınır?

HGS etiketi PTT şubelerinden, kara yolları giriş çıkışlarındaki satış noktalarından veya anlaşmalı bankalardan temin edilebilir. HGS alabilmek için ruhsat sahibinin araç ruhsatı ve kimliği ile bizzat başvuruda bulunması gerekmektedir.

HGS Sahibi Olmanın Avantajları

Otoyollardan ve Boğaz Köprülerinden nakit gişelerin kaldırılmasıyla birlikte nakit tahsilat yapılamamaktadır. Hızlı Geçiş Sistemi ile birlikte gişelerde oluşan araç kuyrukları son bulmuş, sürücüler durmaksızın gişelerden geçebilme imkanına sahip olmuşlardır. Gişelerden beklemenin kalkması trafik yoğunluğunu, vakit kaybının önüne geçmektedir.

HGS İle İlgili Soru ve Sorunlarda Ne Yapılabilir?

HGS ile ilişkili sorular için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün hgs@kgm.gov.tr e-mail adresine ve 0312 801 04 04 – 0312 801 05 05 – 0312 801 06 06 06 numaralı fakslarına yazılı ya da 0850 460 60 60 numralı çağrı merkezine sözlü başvuruda bulunulabilir. Geçiş ihlali cezaları veya diğer bilgiler için http://hgsmusteri.ptt.gov.tr adlı internet sitesinden faydalanılabilir.

Geçiş İhlali Durumunda Yapılması Gerekenler

Hızlı Geçiş Sistemi’nden geçiş ihlali yapılması durumunda; geçiş ihlali yapılan plaka üzerine on beş gün içinde abone olunması gerekmektedir. Yeterli bakiye olmadan geçişler de ise yedi gün içinde hesaba bakiye yüklenmesi gerekmektedir. HGS etiketi olmadan geçiş yapılması durumunda ise geçiş ücretinin 11 katı kadar cezai işlem uygulanmaktadır.

Karayolları Genel Müdürlüğü, köprü ve otoyolları kullanacak araçları altı sınıfa ayırmıştır. Aks aralığı 3.20 metre altındaki araçlar birinci sınıf, 3.20 metre üzerinde olan iki akslı araçlar ikinci sınıf, aks sayısı üç olan araçlar üçüncü sınıf, dört ve beş olan her türlü araç dördüncü sınıf, altı ve üzeri olan araçlar beşinci sınıf, motosikletler ise altıncı sınıf olarak kabul edilir. HGS geçişi yapılırken araçtaki etiketin araç sınıfına uygun olma zorunluluğu vardır. Araç sınıfına uygun olmayan etiketle geçişlerde ‘Sınıf Uyumsuzluğu’ durumu oluşur ve süreklilik arz etmesi durumunda sürücülerin Hızlı Geçiş Sistemi hesapları kara listeye alınır.

Ancak HGS etiketinin düzgün yerleştirilmediği durumlarda da gişelerde cihazlar etiketi okuyamamakta ve kaçak geçiş ihlali durumu oluşabilmektedir. Özellikle metalik film kaplanmış camlarda HGS etiketinin performansı düşebilmektedir. PTT, HGS müşteri hizmetleri sayfasından araç markaları ve HGS etiketinin yerleştirilmesi ile ilgili talimatları içeren kullanım kılavuzuna ulaşılabilir.

Hızlı Geçiş Sistemi Bakiye Sorgulama ve Yükleme

Hızlı Geçiş Sistemi bakiye sorgulama işlemleri e-Devlet sistemi üzerinden, Karayolları Genel Müdürlüğü çağrı merkezinden yapılabilmektedir. Bakiye yükleme için ise kredi kartından veya PTT posta çeki hesabından otomatik ödeme talimatı verilebilir. PTT’nin HGS müşteri hizmetleri sayfasından ve  HGS dolum noktalarından da bakiye yüklemesi yapılabilmektedir.

Scroll to Top