HGS Nasıl Alınır?

Aktifbank Bireysel Emeklilik

Günümüzde bireysel bilinen 4A, 4B ve 4C yani eski adları ile SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı ile birlikte Genel Sağlık Sigortasının yanında aynı zamanda diledikleri takdirde BES yani Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olabiliyorlar. Bu sistem sayesinde sistemde en az on yıl boyunca kalma sureti ile geçen on yılın ardından emekli olmaya hak kazanıyor fakat diğer sigorta kollarında olduğu gibi emeklilik yaşını bekliyorsunuz. Birazdan detaylarına değineceğimiz bireysel emeklilik sistemi konusuna geçmeden önce bugünkü başlığımız olan Aktifbank Bireysel Emeklilik konusunda bir bilgilendirme yapalım. Aktifbank tarafından sunulmuş olan herhangi bir Bireysel Emeklilik Sistemi ya da planı bulunmadığı için yazımızda böyle bir konuya yer veremeyecek, bunun yerine Bireysel Emeklilik Sisteminin detaylarına değineceğiz.

Bireysel Emeklilik Nedir?

BES yani Bireysel Emeklilik Sistemi ile birlikte bireyler emekli oldukları zaman sahip olacakları hayat standartlarını, çalıştıkları dönem olduğu şekilde devam ettirebilmeleri için, çalışma hayatının ilk noktalarından itibaren düzenli bir şekilde ödemeler yaparak bir birikim hesabı oluşturabilecek ve devlet tarafında verilecek olan katkı miktarları ile birlikte de kazançlı çıkarak hem tasarruf hem de yatırım sistemi olan bu sistemden faydalanabilecek. Bireysel Emeklilik Sistemini kullanan bireylerin zorlu ekonomik koşulları daha kolay bir şekilde atlatmaları ve ihtiyaçlarını karşılamak içi nakit paraya daha çabuk ulaşmaları mümkün oluyor. Zira yazımızın başında da bahsetmiş olduğumuz sigorta kollarına ilave olarak gelmekte olan bireysel emeklilik sistemi sayesinde bu sigorta kollarının üzerine eklediğiniz bir maaşa sahip olabilirsiniz.  Bireysel Emeklilik Sistemi ile birlikte hem şahsi hem de emeklilik birikimlerinize bir kat daha destek çıkabilirsiniz. Emeklilik Gözetim Merkezi, Hazine Müsteşarlığı ve SPK yani Sermaye Piyasası Kurulu tarafından denetlenmekte olan Bireysel Emeklilik Sistemi özel sigorta şirketlerinin emeklilik kolları tarafından ve bankalar aracılığı ile düzenlenir, İsteğe bağlı bir şekilde faydalanabileceğiniz bu sistem normal emeklilikten daha kısa bir süre önce bitiyor olsa da bu noktadan itibaren yaşı beklemeniz gerekir. Bununla birlikte sisteme yatırılacak olan paraya ilave olarak devlet %25 oranında ek ödenek sağlayarak bir destek sağlamış olur. Örneğin Bireysel Emeklilik Sistemine ayda 500 TL tutarında prim ödemesi yapmakta olan bir kişiye devlet tarafından verilecek olan %25 oranındaki yani 125 TL tutarındaki destek ile birlikte bu kişinin sisteminde dahil edilecek olan para o ay için 625 TL olur. 18 yaşını geçen bireyler bu sistemden faydalanabilecek.

Bireysel Emeklilik Şartları Nelerdir?

Bireysel Emeklilik Sistemi tamamıyla kişinin kendi isteğine kalmış bir tür emeklilik planıdır. 18 yaşının üstünde olan ve Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olmak isteyen bireylerin önünde bu sistemden faydalanamamaları için herhangi bir sebep bulunmaz. Bu noktadan sonra bireylerin yapması gereken şey prim ödemelerini düzenli bir şekilde yapmak olur. Bireysel Emeklilik prim ödemelerini düzenli bir şekilde yapmayana kişiler bu sistemden atılır. Bu bir yana 10 yıl boyunca düzenli bir şekilde ödeme yapan kişiler bankaya yatırdıkları paranın karşılığını hemen alamaz. Bu tutarlardan faydalanmak isteyen bir kişinin öncelikle emekli olacağı günü beklemesi gerekir. Bu süre dilimi içinde paranızı alamayacaksınız. Bu sistemden herhangi bir sigorta koluna ya da sosyal güvenceye dahil olsanız da olmasanız da katılabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sisteminden Nasıl Faydalanabilirim?

Bireysel Emeklilik Sisteminden yararlanmak isteyen bir kişi bu sisteme dahil olabilmek için her şeyden önce Bireysel Emeklilik Sistemi koşullarını yerine getirmiş olmalıdır. Bireysel Emeklilik Sistemi koşullarını sağlamakta olan bireylerin tek yapması gereken şey bu sisteme hangi banka üzerinden katılacağını belirlemek olur. Yazımızın başında da söylemiş olduğumuz gibi Aktiban Bireysel Emeklilik Sistemi konusunda herhangi bir plan sunmadığı için bir başka bankayı tercih etmeniz gerekir. Üstelik aynı anda birden fazla banka üzerinden Bireysel Emeklilik Sistemi hesabı açtırabilir ve her iki sistemi de aynı anda devam ettirerek bu sistemde kalabilirsiniz. Bu sayede bir başka bankada yer alan Bireysel Emeklilik Sistemi hesabınızı silmenize gerek olmaz. Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olup on yıl boyunca ödemelerini aksatmadan yapmaya devam ederek sistemin iptalini gerçekleştirmeyen kişiler bu süre zarfının sonrasında 56 yaşına geldikleri zaman Bireysel Emeklilik Sisteminin meyvelerinden faydalanabilir. Bireysel Emeklilik Sistemi sayesinde birikmiş olan tutarları gerek tek seferde gerek ise taksitli olarak almanız mümkün.

Bireysel Emeklilik Planından Vazgeçme

Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olan kişilerin her halükarda bir süre boyunca bu sistemde kalması gerekiyor. Aksi takdirde bu sistemden ayrılan kişilerden çeşitli kesintiler olur. Bireysel Emeklilik Sistemi üzerinden emekli olmayı başaran kişilere çeşitli geri dönüşler yapılır. Bireysel Emeklilik Sistemi üzerinden yapılan prim ödemeleri, kapsadığı gelir tutarında göre %5 oranında stopaj vergisi ile kesintiye uğrar. Fakat emeklilik hakkı kazanmadan sistemden ayrılan kişiler eğer on yıllık süre dolmadan sistemden ayrılırsa stopaj kesintisi %15 oranına çıkar. Sistemde on yıl boyunca kalmış olmasına rağmen 56 yaşına gelmeden önce sistemden ayrılan kişiler için ise %10 oranında bir kesinti yapılır.

Scroll to Top