Altının Gerçek Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Altının Gerçekliği Nasıl Anlaşılır?

Özellikle son yıllarda altının hızlı yükselişinin, zaten yüzyıllardır değerli olan altının değerini bir kat daha artırdığı görülmektedir. Günden güne artan altının değeri alıcısını ve satıcısını da yatırıma tatlı tatlı iterken, bir yandan da piyasada krizleri fırsata çevirmeye her an hazır bir grupla karşı karşıya getiriyor. Bu durumda altın almak isteyenler aldıkları altının gerçek olduğuna nasıl güvenecek? Acaba bilinir markalar dışından, her esnaftan alınan altına güvenmeli mi? Ya sahte çıkarsa? Öyleyse gelin “Altının Gerçek Olduğu Nasıl Anlaşılır?” sorusunu yanıtlayalım.

Gerçek Altını Anlamak İçin Gerekenler

Altını aldığınız yere, alırken fatura veya fiş istemeye, ayarını detaylı bir şekilde öğrenmeye dikkat etmelisiniz. Ancak bu her zaman mümkün olmayabiliyor. Ayrıca aldığınız altının çeşidi her ne olursa olsun, altın almaya gitmeden önce piyasa fiyatını öğrenip o şekilde alışverişe çıkınız. Tabii ki piyasa değerinin çok altında satılan bir altının sahte olma ihtimali oldukça yüksektir.  Öncelikle aldığınız altının çeşidine göre gerçeklik anlaşılması için bazı bilgileri paylaşalım.

  • Eğer alacağınız altın çeyrek, yarım, ata vs. gibi yatırım amaçlı altın ise sahte altınlarda yan taraf, kenar kabartmaları silik bir şekilde oluyor. Altının özgül ağırlığı yüksektir. 22 Ayar bir altının sesi daha tok çıkmaktadır. Ayarlarında oynama ya da sahte olup olmadığı bu şekilde anlaşılabilir. Ayrıca yarım, tam, çeyrek gibi yatırım amaçlı altınların üzerinde Atatürk resmi ve TC yazısı bulunmalıdır.
  • Eğer takı amaçlı kolye, küpe, bilezik gibi altınlarda ise açma bağlama yerlerinde o altının ayarını gösteren damga bulunur. Ancak kullanılmış altın eşyanın üzerinde aşınmalardan dolayı damga ve işaretlerde silinme olabilir. Böyle bir durumda, altındaki renk farklılıklarına bakılmalıdır. Orijinal altın sürtünmeden etkilenmez ve rengi değişmez.

Uygulanan Yöntemler

  1. Bir mıknatıs yardımıyla altının gerçekliğini test edebilirsiniz. Magnetik özelliğe sahip olmayan altın mıknatıs tarafından çekilemez. Eğer mıknatısla altını birbirine yaklaştırdığınızda altınınız mıknatıs tarafından çekilirse altınınız sahte olabilir.
  2. Seramik bir tabak alın ve üzerine altınınız ile çizgi çizin. Çizdiğiniz çizginin siyah olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde altınınız sahtedir.
  3. Yeşil altınının rengine dikkatlice bakarak da sahte-gerçek ayırımını yapabilirsiniz. Kendine has bir yeşil renge sahip olan altınınız, bakır veya pirinç renginde olmamalıdır. Tabi eğer bir büyüteciniz varsa bu inceleme işleminizi daha kolay ve güvenilir olacaktır. Büyüteç sayesinde altın takısındaki ayar damgasını da daha net inceleyebilirsiniz. Bu renk değişimini detaylı bir şekilde incelemenin en iyi yöntemi nitrik asit ile yapılan bir testtir. Kimyasal maddeler satan firmalardan nitrik asidi alabilirsiniz. Bunun için altın takınızı önce çelik bir kaba alın. Sonra, üzerine bir damla nitrik asit damlatın. Ve sonra bir müddet reaksiyon durumu için bekleyin. Eğer, altınınız yeşil renkli bir reaksiyona uğradıysa bu takınızın kaplamalı bir metal olduğu anlamına gelir. Eğer sarı renge dönüşürse demek ki altınınız pirinçtir. Süt rengi bir reaksiyonun ortaya çıkması durumunda ise takınız altın kaplamalı gümüştür. Altınınız herhangi bir reaksiyona uğramazsa saftır.
  4. İlk çağlardan bu yana kıymetli metal olarak var olan altın, normalde tozdan ve nemden etkilenmemelidir. Şimdi eğer cesaretiniz varsa bir çakmak alın ve altın takınızı yakmayı deneyin. Dakikalarca çakmakla altını yakmaya çalışsanız da altının yanmayacağını göreceksiniz. Bunun aksini imitasyon bir kolyeyi veya herhangi bir takıyı yakmaya çalışarak gözlemleyin. Takınızın yanarak karardığını göreceksiniz.
  5. Altın bileziği avucunuzda sıktığınız zaman çabucak eğilebileceğini göreceksiniz. Bu durum altının esnekliğinden kaynaklanmaktadır.
  6. Son olarak çok bilinen ve uygulanan ancak güvenirliğinden tam olarak emin olunamayan ısırma yöntemi ile de sahte-gerçek altın ayırımını yapabilirsiniz. Altını dişlerinizin arasında hafifçe ısırdığınız zaman diş izleriniz altının üzerinde belirmelidir.
Scroll to Top