Araba kredisine bankalar aracılığıyla araba alabilmeniz veya mevcut olan arabanızı yenileyebilmeniz için sizlere verilmiş olan kredinin genel adıdır. Taşıt kredisi ya da araba kredisi olarak bilinmekte olan bu kredi türü, çekmiş olduğunuz kredi ile yalnızca araç alabilirsiniz. “Araba Kredisi Nasıl Alınır?” sorusunda ikinci el ya da sıfır alabileceğiniz araçlara bankalar ipotek koyarlar. Taşıt kredisi alabilmenin bir diğer yolu ise otomobil firmalarının bünyelerinde kredi kullandırmaları şeklindedir. Örneğin, bir Hyundai bayisine gittiğiniz zaman bayiden hiç ayrılmadan araba kredinizi çekebilir, aracınızı kolayca alabilirsiniz.
Sayfa İçeriği
- Araba Kredisi Almanın İşlem Basamakları Nedir?
- Araba Kredisi İle Hangi Araçlar Alınabilmektedir?
- Araç Kredisinde Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
- Araç Kredisi ile Satın Alınan 0 Km Araçlar
- Araç Kredisi ile Satın Alınan 2. El Araçlar
- Araç Kredisinde Taşıt Bedelinin Ne Kadarını Karşılamaktadır?
- Araç Kredisinde Satın Alınan Araca Rehin Konulabilir mi?
- Araç Kredisi Bitiminde Rehin Nasıl Kalkar?
- Rehin Kaldırma İşlemi Ücrete Tabii Tutuluyor mu?
- Araç Kredisinde Kasko Yaptırmak Zorunlu İşlem mi?
- Araç Kredisinde Hayat Sigortası Yapmak Zorunlu Bir İşlem mi?
- Araç Kredisinde Ne Kadar Kredi Çekilebilir?
- Araç Kredisinde Maksimum Vade Kaç Aydır?
- Araç Kredisinde Bankalar mı Otomobil Firmaları mı Daha Uygundur?
- Araç Kredisi Borcu Bitmeden Araba Satılabilir mi ?
- Otomobil Kredisi Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Araba Kredisi Almanın İşlem Basamakları Nedir?
Araç kredisine sahip olabilmek için yapılması gerekli olan şey kimliğinizle beraber banka şubesine gitmektir. Kimi bankalar, telefon ya da sms yolu ile araba kredisi başvurusunu alabilmektedir. Fakat, bu yollar ile alınmış olan başvurularda bir ön kabul niteliği taşıyıp, kati sonuçlar yine de bankaların şubelerinde alınabilmektedir. Nüfus cüzdanınızın yanında gelir belgenizi de yanınızda götürmeniz gerekmektedir. Kesin olan belgeler için de kredi çekebileceğiniz bankanın şubesini aramanız gerekmektedir.
Araba Kredisi İle Hangi Araçlar Alınabilmektedir?
Araba kredisi ve araç alımlarında araç tipi çok fazla önemli olmamaktadır. Aynı zamanda da bu krediler ile beraber 0 km ya da 2. El araçta sınırlamalar olmadan araba satışı yapılabilir. Ancak, bu iki kredide kredi şartlarında değişiklik gösterilmektedir.
Araç Kredisinde Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Araç kredisi almak için gerekli olan belgelere bakılacak olursa; nüfus cüzdanı ya da sürücü belgesinin aslı ve fotokopisi, maddi gelir belgesi, ruhsat fotokopisi, ikametgah belgesi, noter satış sözleşmesi, araç üstüne takyidat olmamasını kanıtlamış olan bir belge gerekli olan belgelerdir.
Araç Kredisi ile Satın Alınan 0 Km Araçlar
Araç kredisi ile alınacak olan 0 km araçlarda, satın alınmış olan araca rehin işlemi yapılmaktadır. Bu rehin işlemi de bankalar için teminat göstergesidir. Satın alınan 0 km araçlarda banka, kefil aramamaktadır.
Araç Kredisi ile Satın Alınan 2. El Araçlar
Araç kredisi ile satın alınan 2. El araçlarda araca herhangi bir rehin işlemleri uygulanmamaktadır. Ancak teminat olarak banka, bireyden kefil göstermesinin talebini yapmaktadır. Aynı zamanda bankalarda satın alınan 2. el araçlarda bir yaş aralığı belirtilmiştir. Bu belirtilen yaş aralığından eski olan araçlarda satın alma işlemi yapılmamaktadır.
Araç Kredisinde Taşıt Bedelinin Ne Kadarını Karşılamaktadır?
Kanunların belirttiği üzere maalesef ki araç kredisi satın alınacak olan taşıtın fatura bedel bütününü karşılamamaktadır. Fatura değeri olarak 50.000 TL altındaki araçlarda verilebilecek olan maksimum kredi miktarı %70, fatura değeri 50.000 TL ve üzeri araçlardaki 50.000 TL’lik kısımda %70, 50.000 TL üzerinde olan kısımlara ise %50 oranında araç kredisi verilmektedir. Kalan kısımlardaki kullanıcılar ise peşin ödeme işlemlerini yapmak zorundadırlar. Belirtilmiş olan bedeli ödeyemeyecek ya da ödemek istemeyen kişiler ihtiyaç kredisini kullanabilme imkanına sahiptirler.
Araç Kredisinde Satın Alınan Araca Rehin Konulabilir mi?
Araç kredi kullanımlarında banka, kredinin ödenmesi için kredi kullanıcısından teminat işlemlerini talep etmektedir. Bu teminatlar, taşıt kredileri ile kefil olacakları 2. El araçlardır. 0 km araçlarda da rehin işlemi yapılmaktadır. Araç kredisi ile beraber 0 km’de bir araç satın almak isteyen kişinin almış olduğu araca banka rehin koymaktadır. Bu demek oluyor ki, kredi ödeme süresi boyunca araç sahibi olan kişinin rehin işleminden dolayı aracı satamamaktadır.
Araç Kredisi Bitiminde Rehin Nasıl Kalkar?
Araç kredisinde ödemesi biten kişinin, sahip olduğu araç üstündeki rehin işlemini kaldırmak için öncelik olarak rehin işleminin ne zaman konmuş olduğuna bakması gerekmektedir. 2011 yılının Ocak ayından önce yapılmış olan rehin işlemlerinde birey, rehin işlemini kaldırmak için öncelik olarak bankanın yönlendirmiş olduğu notere gitmesi gerekmektedir. Gittiği noterden rehin kaldırma yazısı alması gerekmektedir. Sonraki işlemde aldığı bu yazıyla beraber Trafik Tescil Müdürlüğüne gitmesi gerekmektedir. Gideceği kurumda ruhsat üstündeki rehin kaldırılmaktadır. Çıkan yasa ile de 2011 Ocak sonrasında uygulanmakta olan rehin işlemlerinde bu durum geçerli olmamaktadır. Artık rehin kaldırma işlemi sadece bankalar tarafından yapılmaktadır.
Rehin Kaldırma İşlemi Ücrete Tabii Tutuluyor mu?
Rehin kaldırma işlemleri sırasında ortaya çıkan noter masrafları eski sistemde krediyi alan kişiler tarafından ödenmekteydi. Yenilenen sistemde noter işlemi söz konusu olmadığı halde bankalarda rehin kaldırabilme işlemleri için kredi kullanıcılarından belli bir ücret talep etmektedir. Ancak yasalara göre de bu ücretin alınmaması gerekmektedir. Bu sebeple rehin kaldırma işlemi için de kişiler bankalara ücreti ödememesi gerekmektedir. Bankalar bu konuda ısrar ederse tüketici mahkemesine başvuru yapılması gerekmektedir.
Araç Kredisinde Kasko Yaptırmak Zorunlu İşlem mi?
Araç kredisi ile satın alınan araçlarda kanun gereğince kasko işlemini yapmak zorunlu bir işlem değildir. Ancak, bazı bankalarda kredi başvurusu koşullarında kasko yapılması şart olmaktadır. Bu durumlarda bankaya itiraz etmek, kredi şartlarını kanun ve taleplere uygun bir şekilde değiştirilmesini istiyor olmak kasko yaptırmak zorunluluğundan kaçış olmaktadır. Diğer taraftan da bazı bankalarda da kaskolu ve kaskosuz olmak üzere farklı faiz ücretlerine sahip olan farklı taşıt kredileri de sunulmaktadır. Taşıt kredileri kullanmasında kasko durumlarında da sözleşmedeki incelemeleri iyi olarak yapmak gerekmektedir.
Araç Kredisinde Hayat Sigortası Yapmak Zorunlu Bir İşlem mi?
Kullanılan kredilerde olduğu gibi araç kredisinin kullanımında bankalarda hayat sigortası yaptırılmasını zorunlu işlem olarak göstermektedir. Bu sigorta bedelini de kullanıcılardan almaktadır. Ancak yasalar ile kredi kullanımlarında hayat sigortası yapılmasının zorunluluğu yoktur. Bu şekilde kredi şartları ile karşı karşıya gelinmesi ile bankaya dilekçe verilmelidir. Hayat sigortası talepleri iptal ettirilmelidir. Aynı zamanda da önceki dönemlerde kredi kullanıp hayat sigortası yaptıran kişilerde yasalar ile bu sigortalar masraflarını bankadan geri alabilme şansına sahiptir.
Araç Kredisinde Ne Kadar Kredi Çekilebilir?
Bankaya göre değişmesiyle beraber almak istenen araç, %70-%90 arasında bi ücreti çekebilmenize izin verebilmektedir.
Araç Kredisinde Maksimum Vade Kaç Aydır?
Araç kredisinde maksimum 48 ay vadededir. Her ne kadar nadir olsa da 60 aya dek araç kredisi kullandıran bankalar bulunmaktadır. Örneğin Garanti Bankasında 60 aya kadar vadeye dek taşıt kredi işlemi yapılmaktadır. Vade işlemi uzadıkça da ödeyebileceğiniz faiz miktarında artma olacağını da unutmamanız gerekmektedir.
Araç Kredisinde Bankalar mı Otomobil Firmaları mı Daha Uygundur?
Araç kredisini alacaksanız her ikisine de bakmanız gerekmektedir. Fakat, genelde araç kredilerinde otomobil firmaları kendi finans çözümlerinde daha ucuz miktara gelmektedir. Nedeni, otomobil firmalarında satışları artırmak için diğer otomobil markalarından bir adım daha öne geçmek istemektedirler. Bunun olması için de faizleri piyasasının altlarına indirebilmekte veya faizlerini sıfırlayabilmektedirler. Örnek verilecek olursak Fiat sıfır faizli kampanyasını ya da Honda’dan %0,78 faiz ile araç satın alabilme şansınız vardır.
Araç Kredisi Borcu Bitmeden Araba Satılabilir mi ?
Arabanın kredi borçları bitmeden satmak istiyorsanız araç kredi borcu olduğunu alıcı olan kişiye söylemeniz gerekmektedir. Alıcı bu durumu kabul ederse ilk önce bankaya gidilmektedir. Arabanın kredi borçları kapatılmaktadır. Sonrasında borcu bulunmamaktadır kağıdı alınarak notere gidilmektedir. Araç yeni sahiplerine noterde devri yapılmaktadır. Diğer türlü aracı alabilmenize imkan bulunmamaktadır. Fakat, ülkemizde bu durumda satışların sayısının fazla olmasından dolayı endişe etmenize gerek bulunmamaktadır. Araç alım satımları oldukça fazladır.
Otomobil Kredisi Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Sıfır bir araba alacaksanız, Aralık ayını beklemeniz tavsiye edilmektedir. Çünkü Aralık ayının sonunda yeni yıla girileceğinden otomobil firmalarında, yeni model satma işlemi için eski modeli ellerinden çıkarmak isteyecek olan kişiler hem de yıl sonunda satış rakamları tutmak isteyeceklerdir. Yıl sonunu bekleme işlemi her açıdan oldukça kârlı bir işlemdir. İndirim oranları otomobillerde yıl sonu kampanyası olarak %15 oranına çıkmaktadır.