Kim istemez ayağı yerden kesecek bir araca sahip olmayı. Hele de kalabalık şehirlerde toplu taşıma araçlarında her gün yaşadığımız rahatsızlıklarda göz önünde bulundurunca bu istek hayli atar. Bu yüzden herkesin bütçesine uygun bir araç sahibi olmak amacı ile oto galerilere, 2. el araç pazarlarına sıkça uğradığını görmekteyiz. Genel itibarı ile ülkemizin ekonomik durumu göz önüne alındığında oto galerilerden sıfır araç alımı çok fazla değildir. Biraz daha geliri yüksek kesimin ancak bu tür yerlerden araç aldığını görebiliyoruz. Orta gelirli olan vatandaşların ise 2. el araç pazarlarından araç alabildiklerini bilinen bir gerçektir. Çünkü sıfır bir araç alındığında aracın tescil işlemleri, plaka işlemleri, çeşitli gümrük ve sıfır araç vergileri, kasko ve taşıtlar vergisi derken 150.000 TL aldığınız aracın fiyatının çok daha fazlasına çıktığını görebiliyoruz. İkinci el araçların bu tür sorunları bulunmamaktadır. Zaten bu yönü ile daha fazla tercih edilir olmaktadır. Devletin son yıllarda ikinci el araç alımlarında yaptığı vergi indirimleri ile de 2. el araç piyasasının oldukça hareketlendiğini görüyoruz. 2. el araçlarda daha önce plaka veya araç tescil işlemleri yapılmış, çeşitli vergileri ödenmiş, muayene taksitleri düzenli hale getirilmiş ve kaskosu bulunan araçlar bulunmaktadır. Bu tür bir araç bulunduğunda kişinin gereken miktarı ödedikten sonra sadece tek yapması gereken şey ruhsatı üzerine alma işlemi olacaktır. Bu da yapılacak tüm işler arasında en kolay olan kısımdır. Hal böyle olunca 2. el araçlarda da hem bütçeye uygun hem de bizi en az uğraştıracak aracı bulmak için uğraşırız. Bütçeye uygun araç demişken her ucuz aracı da almak doğru değildir. Araçların belli özelliklere sahip olduklarından dolayı fiyatlandırmaları yapılmaktadır. Fakat bu fiyatlar her zaman doğru olmamaktadır. Bazı araç satıcıları araçlarını daha yüksek değerden satmak amacı ile bazı kurnazlıklar yapabilmektedirler. Bu tür uygulamaların önüne geçmek amacı ile devletin Türkiye Sigorta Birliği ile ortaklaşa yürüttüğü bir uygulama kapsamında araçların değer listesi oluşturulmuştur. Bu listeye göre araçlara değer biçilmiştir. Gelin biraz bu değerlerden yani, araç kasko değerinden bahsedip “Araç Kasko Değeri Nasıl Hesaplanır?” sorusuna cevap verelim.
Sayfa İçeriği
Araç Kasko Değeri Nedir?
Araç kasko değeri; motorlu kara taşıtları sınıfına mensup tüm araçların, model ve yılına göre kasko değerinin hesaplanmasıdır. Aracınızın kasko sigortasını yapmak istediğinizde aracın değerini ve çıkacak kasko bedelini kendiniz hesaplayabilirsiniz. Her aracın model ve yılı göz önünde bulunup hesaplanmış olan kasko değerleri bir liste haline getirilir. Bu liste ise her ay güncellenmektedir. Dilerseniz bu listeye bakarak ya da Türkiye Sigorta Birliği online internet sitesinden araç kasko değeri hesaplama işlemi yaparak araç kasko değerinizi öğrenebilirsiniz.
Araç Kasko Değerinin Önemi
Aracınızın araç kasko poliçesini yapmak istediğinizde konu ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Araç kasko değeri; 0 araç ya da 2. el araçların sigortalamak için, 2. el araçların satış fiyat belirlemesi, 2. el araç kredi alımı, hasar ödemeleri yapılması gibi durumlarda bu değer baz alınmaktadır.
Her Aracın Kasko Değeri Var Mı?
Normal şartlarda her araç kasko değer listesinden yer almaktadır. Hatta her ay bu liste yeni araçların eklenerek eskiyen araçların çıkarılması ile güncellenir. Bir konuya dikkat etmek gereklidir. 3 yaşından küçük ve 15 yaşında büyük araçlar bu listede yer almaz . Bu tür araçlara özel bir bedel oluşturulması gereklidir. Bu yüzden eğer ilgili araç araç kasko değer listesinden yer almıyor ise; bu durumda kasko poliçesi yapmak için bağlı bulunduğunuz sigorta şirketinden yardım alarak araç kasko değerini ölçebilirsiniz.
Araç Kasko Değeri Ne İşe Yarar?
Bildiğiniz gibi araç sigorta poliçeleri araç kasko bedeli baz alınarak yapılmaktadır. Bu kasko bedeli baz alınarak sizin ödemeniz gereken sigorta primleri belirlenecektir. Buna göre aracınızın sigorta primlerini ödeyeceksiniz.
Araç Kasko Değeri Özellikleri
Araç kasko değerinin bazı özellikleri bulunmaktadır. Buna göre aracınızda bir hasar meydana gelmesi halinde kaskonun size ödeyeceği tazminat araç kasko değer listesine göre belirlenmektedir. Bu yüzden araç kasko değer listesi Türkiye Sigorta Birliği tarafından her ay tekrar hazırlanarak ay sonunda yayınlanmaktadır. Bu liste aracın marka, model ve o yıl piyasa fiyatlarının da etkisi ile yeniden düzenlenir. Ayrıca araç kasko değer listesinden yer alan araçların Motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri bu değerler baz alınarak yapılmaktadır. Araç kasko değer listesinde bulunan araçlar, on beş yaşına kadar olan motorlu kara araçlarıdır. Eğer aracınız 15 yaşından büyük ise sigorta bedelinin hesaplanması için sigortalı ile sigorta şirketi arasında bir işbirliği içinde değerlendirme yapılmalıdır. Son olarak Araç kasko değeri, ikinci el araç almak veya satmak isterken iki taraf arasında referans alınır.
Araç Kasko Değeri Hesaplama
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği bünyesindeki Türkiye Sigorta Birliği tarafından her ay araç kasko değer listesi yayınlanmaktadır. Bu listeye bakarak araç kasko değeri belirlenebiliyorken sitede bulunan sorgulama sistemi ile de araç kasko değeri hesaplanabilmektedir. Araç kasko değeri hesaplama işlemi yapmak için ilk olarak aşağıdaki bağlantı linkine tıklayarak siteye giriş yapın. Ardından aşağıdaki ekran karşınıza gelecektir.
Bu ekranda görüldüğü gibi ilk olarak aracın modeli girilmelidir. Daha sonra aracın markası ardından girilmelidir. En sonunda ise aracın tipi belirlenmelidir. Son olarak ekrana araca ait kasko değeri ekrana gelecektir. Bu işlem tamamen ücretsiz olup istediğiniz zaman yapabilirsiniz.