Bankalar hayatımızın en önemli kısmında yer almaktadır. Sürekli olarak mali işlemlerimizi bankalar aracılığı ile yürütüyoruz. Telefon, internet, bankaların online uygulamaları, banka şubeleri veya ATM’ler… Bankacılık sistemi müşterilerinin kendilerine daha kolay ulaşabilmesi için her imkanı sağlamaktadır. Öte yandan bizler de bankaların ulaşılabilir olmasını isteriz. Bankaların sunduğu birçok hizmet bulunmaktadır. Fatura yatırmak, harç ödemek, taksitlerin yatırılması, hesap açılması, hesap kapatılması, kredi alınması, emeklilik veya sosyal sigorta işlemleri, mevduat veya faizli hesap işlemleri, mali danışmalık ve daha sayabileceğimiz birçok farklı alanda bizler bankalardan faydalanıyoruz. Bu işlemlerin bazılarını hiç evimizden ayrılmadan akıllı telefon veya bilgisayar başından yapabiliyorken bazı işlemler için ise banka şube veya ATM’lere gitmek zorundayız.
Her bankanın kendine özel ATM’leri bulunmaktadır. Hangi bankada hesabınız varsa yahut hangi bankadan kredi kartı veya bankamatik kartınız varsa o bankanın ATM’sinden işlem yaparsınız. Bazı bankaların ortak ATM sistemi bulunmaktadır. TEB yani Türkiye Ekonomi Bankası’nın ülkedeki ortak ATM sistemi ile sizler TEB dahilinde bir hesaba sahip olmasanız bile bu bankanın ATM’sinden para çekebilirsiniz. Bildiğiniz gibi ATM’lerden yapılan işlemler tamamen ücretsizdir. Eğer kendi bankanızın ATM sinden para çekmek isterseniz bu durumda herhangi bir ücret ödemezsiniz. Fakat başka bankaların ATM’leri için işlem yapma ücreti ödenmektedir. TEB gibi ortak ATM kuran bankalar daha uygun işlem ücretleri ile para çekmeniz, para yatırmanız, işlem yapmanıza imkan sağlamaktadır.
Şimdi biraz ATM sisteminden bahsedelim. Bir bankada hesap açtığınızda bir ay içerisinde size bir kart verilmekte olup adınıza da bir hesap etkinleştirilir. Bu kart geldikten sonra ise ATM şifresi oluşturarak sisteme giriş yapabilirsiniz. Artık aldığınız kartı ATM’ye taktığınız takdirde ekranda adınız ve soy adınız belirecektir. Akabinde sizin sahip olduğunu 4 veya 5 haneli şifreyi girmeniz gerekmektedir. Daha sonra kendi hesabınıza erişeceksiniz. ATM’lerde her türlü para çekme veya para yatırma işlemi yapılmaktadır. Bazı hesap türlerine göre döviz çekme ve döviz yatırma işlemi de yapılıyor. Her türlü bakiye kontrol işlemleri veya şifre değiştirme işlemleri yapılır. Ayrıca havale, EFT ve kredi kartı borcu ödeme işlemleri de yapılmaktadır. Bazı bankalarda üniversitelerin dönem harçları, yaz okulu harçları, yahut ders ekleme harçları yatırılmaktadır. Bazı bankalarda ise devletin yaptığı sınavların ücretlerinin yatırılması sağlanmaktadır. Ayrıca emekli maaşları, öğrencilerin burs aylıkları, çalışan maaşları gibi birçok türde maaş tipi de ATM’ler aracılığı ile dağıtılmaktadır. Bu yüzden her mahallede bir ATM görebilmeniz mümkündür. Özellikle yanında para taşımayı güvenli bulmayanlar için ATM’lerin varlığı her zaman güven vericidir. Ayrıca bankalarda uzun saatler sıra bekleme derdi olmadan ATM’ler yapacağınız birkaç dakikalık işlemler sonucunda işlerinizi halledebilirsiniz. Her yönü ile en avantajlı bankacılık sistemlerinden biri olan ATM’ler işimizi kolaylaştırırken bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu sorunların en önemlisi bir robot sistemi olan ATM’lerde sıkışan veya ATM tarafından yutulan kartlar. Birçoğumuzun başına bu durum gelmiştir. Fakat bu durumu yaşamayana kadar kimse ne yapacağınız bilmez. Bu yüzden şimdiki yazımızda sizler ATM’de kartım sıkıştı ne yapmalıyım diye sıkça sorulan bu sorunun cevabını vereceğiz.
Atm’de Kartım Sıkıştı Ne Yapabilirim?
Bu durum birçoğumuzun başına gelmiştir. Bu durumda ne yapılması gerektiği bir ATM de bize anlatılmamak ile beraber bizde telaşlanırız. Bildiğiniz gibi ATM’ler birer bilgisayar destekli makinedir. Haliyle sık kullanım sonucunda birtakım aksi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu durumlardan en popüler olan kartın ATM tarafından sıkışması yahut tutulmasıdır. Normalde siz kartı kart girişine taktıktan sonra bu kart haznede kalır kart ile işlem yapılır daha sonra işlem sonunda mekanizma kartı dışarı verir. Bazen mekanizma kaynaklı olan durumlardan dolayı kart makinenin içine kaçar ya da haznede sıkışıp kalır. Bu durumda ne sizden sonraki kişiler işlem yapabilir ne de siz kartınızı geri alabilirsiniz. Tek yapmanız gerekenler şimdi size açıklayacağımız şeylere kulak vermenizdir.
İlk olarak kartın ATM’deki haznede sıkıştığı anda hemen kartı çıkarmaya çalışmayın. Bu durumda hem makineye zarar verebilirsiniz hem de kartınızın kırılmasına neden olabilirsiniz. Daha sonra kesinlikle ATM başından ayrılmamalısınız. Hatta kartın sıkıştığını insanlara söylemelisiniz ki bu konuda onlarda dikkatli olup aynı ATM’yi kullanmamaları gerektiğini öğrensinler. Hemen kartın sıkıştığı ATM’nin müşteri hizmetlerini arayarak durumu bildirmelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken bir husus vardır. Eğer kartın sıkışması müşteri hizmetlerini aradığınızda farklı bir numaradan ararsanız bu duruma sizin için farklı bir sonuç doğurabilir. Normalde ilgili bankanın müşteri hizmetlerini arayınca sizin sıkışan kartınızın iptali için işlemler yapacaklardır. Fakat siz başka bir numaradan ararsanız bu durumda sizin işlemlerinizi sağlıklı bir şekilde yapamazlar. Müşteri hizmetlerinden kartınızın iptal işlemi yapılması gerekir. Bazı bankalar telefondan iptal işlemleri gerçekleştiremediği için size bir yetkili göndereceklerdir. Bu durumda yetkili kişi gelinceye kadar muhakkak ATM başında bekleyiniz. Yetkili işlemini yaptıktan sonra kart iptali gerçekleşince oradan ayrılabilirsiniz.
Aşağıda sizler için bazı bankaların müşteri hizmetleri numaralarını paylaştık. Kartınız ATM’ye sıkıştığında bu numaraları arayarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Akbank Müşteri Numarası: 444 25 25
- Deniz Bank Müşteri Numarası: 444 0 800
- Finansbank Müşteri Numarası: 444 0 900
- Garanti Bankası Müşteri Numarası: 444 0 338
- Halk Bank Müşteri Numarası: 444 0 400
- ING Bank Müşteri Numarası: 444 0 600
- Şeker Bank Müşteri Numarası: 444 78 78
- Türkiye İş Bankası Müşteri Numarası: 444 02 02
- Yapı Kredi Bankası Müşteri Numarası: 444 0 444
- Ziraat Bankası Müşteri Numarası: 444 00 007