ATM’den Kredi Kartı Borcu Ödeme Nasıl Yapılır?

ATM

ATM’den kredi kartı borcu ödeme nasıl yapılır diye merak ediyorsanız bu yazıyı okumadan geçmeyin. Bilindiği üzre bankacılık işlemleri günümüz teknolojisi ve finansal rekabetin artması ile birlikte evlerimizdeki, ofislerimizdeki hatta çantamızdaki bilgisayarlara kadar girdi. Ayrıca akıllı bir telefona da sahip iseniz mobil telefonunuzdan bile birçok bankacılık işlemini kolay, rahat ve zahmetsizce yapabilirsiniz. Ama herkes cep telefonundan bu işlemleri gerçekleştiremeyebiliyor veya bilgisayar üzerinden bu hizmetleri sağlamak istemeyebiliyor. Şubeye gidip zaman kaybetmek, uzun müşteri sıralarında dakikaları saymak, acaba banka öğle arasına mı girdi, mesai bitmeden yetişebilir miyim ki? gibi bu ve bunun gibi durumlarda tabi cabası alternatif bankacılık kanallarını (ATM, İnternet Bankacılığı, Telefon Bankacılığı ve Mobil Bankacılık) kullanmayanlar için. İşte tüm bu sorular ve koşuşturmaları kafanızda büyütmeden tek bir kanal ile gerçekleştirebilirsiniz.

6aa391740f

ATM’ler kuşkusuz bugün bankacılık sisteminin en büyük yardımcılarıdır. Şubeye bağlı oldukları gibi bugün şehrin ve ülkenin birçok noktasında da şube dışı ATM’ler mevcuttur. Bugün Türkiye’de hizmet veren yabancı sermayeli olsun yerli sermayeli olsun, özel olsun devlet destekli olsun onlarda banka vardır ve bu bankaların on binden fazla şubesi olduğu gibi elli bine yakın da ATM’si mevcuttur. Her bankanın ATM yazılımları ve kullanımı farklı olduğu gibi birçok yenilik ve farklılık içermektedir kendi aralarında. Fakat ATM’lerin temelde yaptığı işlemler şunlardır:

  • Para Çekme – Para Yatırma
  • Para Transferi
  • Havale – EFT – Swift
  • Yatırım İşlemleri
  • Fatura Ödemesi
  • Kredi Ödemesi
  • Kredi Kartı Borcu Ödemesi
  • Kredi Kartı Taksit Ödemesi
  • Üniversite Ödemeleri
  • MEB Ödemeleri
  • SSK – Bağ-Kur Ödemeleri
  • Motorlu Taşıt Vergisi Ödemesi
  • Pasaport Ödemeleri
  • Bağış Ödemeleri
  • Şans Oyunları Ödemesi
  • Kart Blokeleri Kaldırma
  • İhtiyaç Kredisi Başvurusu
  • Şifre İşlemleri
  • (Bazı banka ATM’lerinde fiziki altın satışı bile yapılabilmektedir)

Bu ve bunun gibi birçok bankacılık işlemini kartlı ve kartsız olarak gerçekleştirebilir, bankaya gitme derdi olmadan hızlıca ve sıra beklemeden hizmet alabilirsiniz. Bu yazı da özellikle ATM’den kredi kartı borcu ödeme nasıl yapılır? üzerinde duracağız.

ATM’den Kredi Kartı Borcu Ödeme Nasıl Yapılır?

Biraz öncede belirttiğimiz gibi her banka ATM’si aynı olmayabilir işleyiş bakımından, ama bu sizi endişelendirmesin çünkü aşağı yukarı çoğu banka ATM’sinde Kredi Kartı Borcu Ödeme işlemi kolay, hızlı ve gayet basit bir şekilde gerçeklemektedir.

  1. Bunun için öncelikle kartınızı ATM’nin kart yuvasına yerleştiriyorsunuz (kartsız işlem yapmak isteyenler için yeşil tuş olan “Giriş” e basmaları yeterlidir).
  2. Ekranda beliren şifre bölmesine 4 haneli kart şifrenizi kimsenin görmeyeceği şekilde doğru bir şekilde işaretliyor ve bilgilerinize erişiyorsunuz (Güvenliğiniz için kimsenin görmeyeceği şekilde şifrenizi tuşlamalısınız ve hatalı şifre tuşlama işlemi ile de kartınızı bloke edebilirsiniz).
  3. Çoğu ATM’de ana menüde gözüken “Kredi Kartı Borcu Ödemesi” yazısını seçiyorsunuz (Ana menüde böyle bir ibare yok ise “Ödemeler” kısmından bulabilirsiniz).
  4. Ekran size mevcut Kredi Kartı Borcu bilginizi gösterecektir. (Asgari Borç, Toplam Borç, Faiz, Son Ödeme Tarihi vs.)
  5. Daha sonra borcunuzun ne kadarını ödeyeceğiniz size kalmıştır (Asgarisini mi ödersiniz yoksa borcun tamamını mı bu tamamen size kalmıştır, fakat hatırlatmakta fayda var ne kadar erken kapatırsanız borcunuzu sizin için o kadar az faiz uygulanır).
  6. Hesaptan mı yoksa ATM’ye para yükleyerek mi Kredi Kartı Borcu Ödemesi yapacaksınız onu da belirledikten sonra Kredi Kartı Borcu Ödeme işleminiz tamamlanacaktır (Hesaptan seçeneğini seçiyor iseniz ekran sizi yönlendirecektir eğer ATM’ye para yükleyerek ödeme yapacaksanız açılan bölmeye dikkatli bir şekilde parayı yerleştireceksiniz).
  7. Kredi Kartı Borcu Ödemesi işlemini tamamladıktan sonra ATM’den bilgi fişi alabilir veya internet/mobil bankacılık kanalı üzerinden de bu işlem dekontunuzu temin edebilirsiniz.

Not: Kartsız olarak kredi kartı borcu ödemesi gerçekleştirecek iseniz ilgili kartın numarası da yanınızda olmalıdır. Bazı ATM’ler son 4 hanesini de kabul edebilmektedir. Müşteri Numarası/T.C. Kimlik Numarası ile de kartsız işlem sunan ATM’ler kredi kartı borcu ödemesi için ister şahsi ister 3. kişi kredi kartı borcu ödemesi imkanı sunabilmektedir.

5837be4018c7731ac8599dcd

ATM’den Kredi Kartı Borcu Ödemesi Yaparken Oluşabilecek Olası Sorunlar

Şans bu ya belki tam işleminizi yaparken ya da sonlandırmak üzere iken ATM hata verebilir, para sıkışabilir, fazla para yüklediğiniz halde ekranda eksik para gözükebilir… Bu ve bunun gibi karşılaşabileceğiniz olası olumsuz durumlarda ise paniğe kapılmadan ilgili bankanın çağrı merkezi üzerinden iletişime geçerek bu sorununuzu dile getirebilir ve belli bir süre sonra sonuç alabilirsiniz. Neden paniğe kapılmamanızı öneriyoruz çünkü ATM’ler son derece gelişmiş bir bilgisayar sistemi ile hizmet verdiği için sisteme giriş çıkış yapan tüm nakit bilgisi eksiksiz ve hatasız bir şekilde belleğe kaydedilmektedir. Hangi gün hangi dakika hangi ATM’de ne sorun var hepsi daha iyi bir bankacılık sistemi için son teknolojiler ile güncellenmektedir.

ATM’den Kredi Kartı Borcu Ödeme İşlemi Yaptım, Bunun Gerçekleştiğini Nasıl Anlayabilirim?

“İşleminiz tamamlanmıştır/Kredi Kartı Borcu Ödemesi Yapıldı” şeklinde bir yazı görüyorsanız ekranda o işlem artık gerçekleşmiştir. Fakat içinizde sebepsiz bir acaba ile bunu sorgulayabilirsiniz birçok insan gibi. Bu ve bunun gibi birçok ATM işleminden sonra  çoğu banka size zaten sms veya mail üzerinden anlık bilgilendirme yapacaktır. Bu bilgilendirme yapılmasa bile kartınızı tekrar ATM’ye yerleştirip (veya kartsız giriş yaparak) şifrenizi tuşladıktan sonra yeni borç/ödeme hareketlerinizi güncel olarak da görüntüleyebilirsiniz. Hadi yine uç bir noktadan düşünelim: SMS gelmedi, ATM anlık arıza verdi ama siz de işlem gerçekleşti mi gerçekleşmedi mi bilmiyorsunuz. O zaman yapacağınız tek şey bankanızı arayarak teyit almaktır. Saniyeden de hızlı güncellenen nakit akışı/ödeme bilgilerini bankanızın çağrı merkezi üzerinden takip edebilirsiniz.

Scroll to Top