Bankaların getirdiği yenilikler arasında kredi uygulamaları da bulunmaktadır. Krediler kişilerin nakit ihtiyaçlarını karşılamak adına bankaların verdiği nakit paradır. Bu paralar uzun vade ve uygun faiz seçenekleri ile verilmektedir. Son yıllarda ülkemize gelen bir kredi türü de ”konut kredi” sidir. Konut kredisi kişilere kira öder gibi banka kredisi ödemeyi teşvik eden ve bu kredinin bitiminde bir ev sahibi olma imkanı veren bir uygulamadır. Örneğin 200.0000 TL fiyatında bir daire almak istiyorsunuz. Fakat bu evi alabilmek için uzun vadede para biriktirmeniz gerekiyor. Bu arada bu ev için para biriktirirken aynı zamanda da başka bir evde yaşadığınız için de kira ödüyorsunuz. Bu sistem sizi ikilemden kurtararak yeni bir imkan sunuyor. Bu sistem sayesinde bankaya konut kredisi için başvuruyor ve almak istediğiniz evi, evin fiyatı ve ödeme şartları belirlendikten sonra ev kredisini alıyorsunuz. Ardından kira ödemek yerine aynı miktarı bankaya kredi taksiti olarak ödüyorsunuz. Sonunda kredi borcu bitimi ile eve sahip olabiliyorsunuz.
Konut Kredisi Nasıl Alınır?
Konut kredileri diğer kredi türlerine göre hayli yüksek değerde kredilerdir. Bu yüzden diğer türde kredilerin alınmasından biraz daha uğraştırıcı bir süreçtir. Bilgilendirme amaçlı bu sürece kısaca size açıklayalım. Almak istediğiniz evi belirlemelisiniz. Daha sonra ev için istenen fiyatı öğrenerek bankaya konut kredisi başvurusunda bulunmalısınız. Banka tarafından başta kredi notunuz ardından ise mali geçmişiniz, aylık geliriniz veya sigortanız sorgulanacaktır. Eğer konut kredisi almaya uygun iseniz size verilecek olan kredinin limitinin belirlenmesi için bir eksper görevlendirilir. Bu eksper sayesinde evi görülür ve evi incelendikten sonra eve gereken fiyat biçilir. Eksper tarafından belirlenen fiyat ve ev fiyatı arasında bir miktar kredi başvurusu yapan kişiye verilir. Daha sonra bankanın konut kredisinde belirlediği faiz ve vade seçenekleri ile kişi krediyi öder. Tabi bu işin sadece krediyi alım kısmıdır. Kredinin geri ödenmesi ise ayrı bir konudur. Düzenli bir gelire sahipseniz bu durumda krediyi öderken sorun yaşamazsınız. Düzenli bir gelire sahip değilseniz bu durumda kredi taksitlerinin ödemesinin gecikmesi sorunlar yaratabilir. Şöyle ki bankalar bu durumları göz önünde bulundururlar. Bu yüzden konut kredilerinde evleri ipotek altına alırlar. İpotek altına alınan evlerde bankalar yasal hak sahibi olurlar. Konut kredisi bitmediği sürece ise kredili kişi eve sahip olamaz. Bazı durumlarda ise kredili kişinin işini kaybetmesi hastalanması veya başka durumlardan dolayı haciz işlemine maruz kalabilir. Bu durumda evi elinden alınabilir. Tam bu noktada şu soru sorulacaktır. Banka ipotekli eve haciz konur mu? Şimdiki yazımızda bu soruya sizler için cevap verelim.
Banka İpotekli Eve Haciz Konur Mu?
Büyük hayaller ile çektiğimiz kredileri gün gelir o şartlar altına ödeyemeyecek duruma gelebiliriz. Kredi borçları ödenmediği durumda bankaların kredi verilen ilk etaptaki gibi hoşgörülü ve sıcak olduğu söylenemez. Bankacılık sisteminde tek önemli şey paranın akışıdır. Bu yüzden paranın akışının sağlanması adına yasal olan her yola başvurulur. Bu yollardan biri de konut kredisi çekildiğinde ipotek konan evin, konut kredisi ödenmediğinde banka tarafından ipotekli eve haciz konup konulmayacağı konusudur. Bankalar yasal olarak bu hakka sahiptirler. Devlet tarafından bankalara kredisi ödenmeyen her mülk için haciz uygulama hakkı tanımıştır. Tabi bu hakkın bazı sınırları bulunmaktadır. Gelin bu konuya bir göz atalım.
Banka kişinin kredi borcunun ödenmesi için öncelikle bazı yollara başvurur. Eğer kişi evin haricinde bir mülkü ipotek etmiş ya da peşinat vermişse önce onların satılması usulü ile kalan borcun kapatılması sağlanır. Eğer böyle bir durum söz konusu değilse bunun yerine bir kefil varsa bu kefil üzerinden borcun kapatılması işlemi sağlanmaya çalışılır. Eğer bu durumda söz konusu değilsse banka zaten ipotekli olan eve haciz uygulayabilir. Bu durumda evde bulunan her şey için haciz uygulanır. Bu eşyalar satılır ve bunun karşılığında bir miktar para elde edilir. Bu para ile ilk olarak bankanın kredi borcu kapatılır. Daha sonra kişinin vergi borçları veya daha farklı türden borçları varsa bunlar kapatılır. Son olarak da arta kalan bir para varsa bu durumda para kişiye verilir. Bazı durumlarda ise haciz kapsamında ipotekli ev direkt satışa çıkarılır. Evin satışından elde edilen gelir sonucunda bankaya olan borç ödenir ve kalan miktar ise krediyi alan kişiye verilir.
Bazı durumlarda haczi ertelemek adına girişimler yapılabilir. Bu girişime örnek olarak verilmek gerekirse;ipotekli evin ek mesken olduğu gerekçesi ile haciz olmamasına dair İcra Hakimliğine müracaat edebilirsiniz. Burada durum incelenecek ve evin haciz edilmemesi için karşı dava açılır. Bu dava sonunda evin haciz işlemi ya da satışı ertelenir. Daha iyi bir ihtimalle ise iptal edilebilir. Eğer dava açılması sonucunda da evin haciz işlemi yapılırsa bu durumda yapılacak başka bir girişim kalmaz. Bazı durumlarda da haciz kararı çıkar fakat yürürlüğe konulmaz ise 2 yılın sonunda haciz kararı hükmü bozulacaktır.