Ülkemizde 50’den fazla yerli veya yabancı sermayeli banka bulunmaktadır. Bu bankaların verdiği krediler sayesinde de bankalar ayakta durmaktadır. Son yıllarda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan araştırma sonucu ülkemizde satılan evlerin %35’inin konut kredileri ile alındığı belirlenmiştir. Bu da şu anlama gelmektedir. Ülkemizde ortalama gelir düzeyindeki insanlar ev almak konusunda yaşadıkları sıkıntıyı konut kredileri ile ortadan kaldırmaktadır. Bankalar ise uzun vadede verdikleri konut kredileri için birtakım önlemler almaktadır. Bu önlemler genel olarak bankayı mağdur etmemek amacı iledir. Düşünün ki 10 yıllık konut kredisi aldınız ve bir hastalık sonucu vefat ettiniz. Aileniz de bu krediyi ödeyecek güçte değilse bu durumda kredi ortada kalır. Geçmiş yıllarda bu tür durumlarda bankalar mağduriyet belirterek bazen aileleri bazen de başka insanları zor durumda bırakmışlardır. Şimdilerde her iki tarafında mağdur edilmemesi adına bazı adımlar atıldı. Şimdi bunlara size aktaralım.
Konut Kredisi Nasıl Alınır?
Konut krediler her başvurana verilmez. Uzun vadede verilen krediler olduğu için bankanın kredi başvurusu yapan kişiye itimat etmesi gereklidir. Konut kredisi başvurularında ilk olarak kişini kredi notu incelenmektedir. Daha önceki yazılarda size kredi notu ile ilgili paylaşımlarda bulunmuştuk. Bu yazılardan ayrıntılı bir biçimde inceleme yapabilirsiniz. Eğer kısaca özetlemek gerekirse; kredi notu kişinin bankalardaki mali geçmişinin değerlendirilip puan verilmesi sonucu elde edilir. Bu da şunu ifade eder; ne kadar düzenli ve yüksek düzeyde ödeme ve para değişimi yaparsanız kredi notunuzu o kadar artış gösterecektir. Bankalar kredi notu yüksek kişileri daha güvenilir bulur. Çoğunlukla da bu tür insanlara kredi vermeye gönüllüdürler. Ardından kişinin gelir düzeyine bakılır. Kişinin uzun vadede konut kredisi taksitlerini ödeyecek düzeyde düzenli bir gelir sahibi olması gereklidir. Bu sayede kredi başvurusu onayı alınabilir. Diğer yöntemler ise kişinin bankaya kefil getirmesidir. Eğer bankanın hatırı sayılır bir müşterisi ya da yüksek gelire sahip bir kişi kefil olursa bu durumda kredi alınabilir. Ayrıca eğer kişi bir hayat sigortasına sahip ise bu durumda da konut kredisi alma şansı yüksektir. Çünkü kişinin başına bir şey gelmesi halinde hayat sigortası primleri konut kredisi taksitlerini karşılar. Son olarak bankalar konut kredilerinde bir peşinat ya da bir mülkün ipotek edilmesi gibi bir şart koşabilirler. Bu durumda da araç veya arsa gibi ya da yüklü bir miktar peşinatı ipotek altına alarak konut kredisi alabilirsiniz. Konut kredileri verilirken kişilere alınan ev, banka tarafından ipotek altına alınır. Kredi taksitlerinizi ödemezseniz ve yukarıda yer alan durumlar mümkün olmazsa banka kendi kredisini sağlama almak ister. Bu durumda ev ipotek altına alınır ve kredi bitmeden de ev ile ilgili işlem yapılmasına izin verilmez. Peki olur da bu evi satmak istedik. Bu durumda banka ipotekli ev satılır mı ya da banka ipotekli evi satma yolları nelerdir sorularını duyar gibiyim. Bu sorulara cevap bulmak için aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz.
Banka İpotekli Evi Satma Yolları Nelerdir?
Bankanın ipotek altına aldığı evin satılması imkan dahilindedir. Sadece bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartların başında kredi borcunun kapatılması gelmektedir. Örneğin siz 10 yıl vadeli 200.000 TL konut kredisi aldınız ve bu kredinin 50.000 TL’sini ödediniz. Daha sonra evinizi bir kişiye satmak üzeri anlaştınız. Bu durumda evi satın alacak kişi geriye kalan 150.000 TL’yi bankaya ödeyerek tüm borcu sıfırlayabilir. Ardından ise banka ipoteği kaldırır ve evi satın alan kişi daha önce anlaşılan ev fiyatının geri kalanını ev sahibine verir. Son olarak da notere gidilir ve evin devri yapılır. Bu banka ipotekli evi satma yollarından birisidir.
Diğer bir yol ise; evi satan kişi ile alacak olan kişinin arasında anlaşma sağlayarak evin kredi borcunun devredilmesi işlemidir. Bu işlem biraz risk dahilindedir. Fakat yinede kullanılan bir yöntemdir. Buna göre evi alacak kişi ile satıcı bankaya gider ve kredinin devri için anlaşma imzalanır. Daha sonra bu anlaşma noter onayı ile tamamlanır. Evi alan kişi daha önce kredi çekmiş kişiye şimdiye kadar ödenen evin kredi miktarını nakit olarak öder ve banka bunu kayıt altına alır. Son olarak artık krediyi yeni evin sahibi devam ettirecektir.
Son bir yöntem ise banka ipotekli evi satmak isteyen bir kişi, aynı bankadan bir ihtiyaç kredisi alarak kalan konut kredisi borcunu kapatabilir. Bu durumda evin borcu kapanır ve ipotek ortadan kalkar. Daha sonra kredili kişi evi satarak aldığı ihtiyaç kredisi borcunu ödeyebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus şudur. Normalde konut kredileri KKDF ve BSMV’den muaftır. Fakat ihtiyaç kredisi alındığında yeni kredi konut edinme amacı taşımadığından KKDF ve BSMV’ye tabi olacaktır. Bu durumda ödeyeceğiniz faiz miktarı ve kredi taksitleri de artacaktır.