Banka Kartı Nasıl İptal Ettirilir?

Banka Kartı Nasıl Kapatılır?

Bankacılık çok geniş bir sektördür. Günümüzde çocukluktan başlayarak bankalarla olan ilişkimiz artmıştır. Çocuklar için yapılan birikim ve yatırım hesaplarından başlar ömrümüzün sonuna kadar devam eder bankalarla olan ilişkimiz. Alışveriş yapılan mağaza, market gibi yerlerinde gelişen teknoloji ile dünyaya ayak uydurmuş ve en az bir banka ile anlaşma yaparak bankanın geçerli kartlarına düşük faizli ya da faizsiz taksitler yapılarak insanları kart edinmeye özendirmişlerdir. X bankasının Y marketi ile anlaşması var, Z bankası R mağazası ile anlaşmalı derken bir de bakmışız cüzdanımızda bir sürü kart olmuştur. Bir süre sonra bu kartlar ile uğraşmak, bir sürü borcun birikmesi gibi sorunlar bizi yorar ve kartı nasıl aldıysak aynı şekilde iptal ettirmeyi düşünebiliriz. Bu yazımızda “Banka Kartı Nasıl İptal Ettirilir?” sorusuna cevap vereceğiz.

Banka Kartı Kapatma

Banka kartını çeşitli nedenlerle almış olabileceğiniz gibi kapatmak istediğiniz zamanda bir nedeninizin olması doğaldır. Kartınız çalışmış ya da kaybolmuş olabilir, artık o banka ile çalışmak istemiyor olabilirsiniz veya kart sayınız artmıştır kapatmak istersiniz. Aslında kartları almak da kapattırmak da tamamen kişinin kendi inisiyatifine kalmış ve keyfi bir durumdur. Bu durum banka hesabını kapatma ile karıştırılmamalıdır çünkü her banka hesabının bir banka kartı yoktur. Yapılacak olan işlemler aynı olsa dahi karıştırılmamalıdır. Peki gelelim banka kartımızı nasıl iptal ettireceğimize. Öncelikle bankadan bankaya farklılık göstermeyen bir işlemdir. Her bankada aynı şekilde yapılır. O yüzden yazımızda da özellikle bankalar üzerinden anlatmayıp, işlem aynı olduğu için genel olarak konu ele alınıp anlatılacaktır. Banka kartlarının da kendi içlerinde ayrıldığını biliyoruz. Bunlar bankamatik kartı, maaş kartı, kredi kartı şeklinde sınıflandırılabilir. Öneride bulunmak ve yapılmasını gerekenleri sıralamak gerekirse kart iptalinizi aşağıdaki yararlı bilgileri okuyarak yapabilirsiniz.

  • Kartınızın türü ne olursa olsun kart iptal işlemini telefondan yapmamanızdır. Bunun sebebi bankanın müşteri kaybetmek istememesi ve bu nedenle kart iptal işleminin yapılmayıp ilerde karşınıza kredi kartı aidatı çıkma olasılığı yüksektir. Bu yüzden kesin çözüm olarak banka şubelerine giderek kart iptal işleminizi gerçekleştirip, elinizde kart iptal işleminin gerçekleştirildiğine dair bir belgenin bulunmasıdır.
  • Hesabınız içinde paranız var ise önce paranızı çekmeniz, ardından hesabı kapatmanız ve ondan sonra da kartınızı iptal etmenizi öneririz. Önce kartı iptal ederseniz banka içinde kalan paranızı almanız zorlaşabilir ve bu yüzden hesapta herhangi bir değişiklik yapamazsınız. O yüzden bu yöntem sağlıklı bir yöntem olabilir.
  • Kartlarınızın herhangi bir borcu olmadığı takdirde kartlarınızı kapatabilirsiniz. Borcunuz olduğu takdirde kart iptal işlemi yapılamamaktadır.
  • Maaş kartları içinde durum değişmemektedir. Hesabınız açık ise ilerde maaş çekme ihtimalinizi göz önünde bulundurarak kart iptal işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer böyle bir para ve maaş çekme durumunuz olacaksa hesabınızı ve kartınızı kapatmamanızı öneririz. Çünkü ilerde tekrar hesap açacaksanız olan hesabı kapatmak biraz mantıksız ve acele verilmiş bir karar olur.
  • Tüm bu işlemleri gerçekleştirirken bankanız sizden herhangi bir ücret talebinde bulunmayacaktır. Kart iptal işlemi tamamen ücretsiz yapılan bir işlemdir. Ancak banka müşterisiniz kaybetme istemediği için söz oyunları ile sizin aklınızı çelmeye çalışabilir ki bunlar da normaldir.

Uyarılarımızı da yaptıktan sonra tekrar genel bilgilere geçelim. Kartınızın iptal edilmesi için ilgili bankanın şubesine giderek bu isteğinizi dilekçe ile bildirmeniz yeterlidir. Banka kartının iptali sonrası, maaş kartı, bankamatik kartı ve kredi kartı fark etmeksizin o kartlarla hiç bir şekilde alışveriş ve para çekme işlemi yapılamayacağınızı unutmayın.

Scroll to Top