Hayalindeki eve konut kredisi çekerek sahip olmak isteyen bireylerin kafasını karıştıran en büyük meselelerden biri olan “bankaların konut kredisi faizleri” meselesine bu makale ile açıklık getirildi. Bankların konut kredisi faiz oranlarına geçmeden önce çekeceğiniz krediye dair detayları bir özet olarak inceleyip konu hakkındaki hakimiyetinizi artırmada fayda var.
Sayfa İçeriği
- Konut Kredisi Nedir?
- Konut Kredisi Kimlere Verilir?
- Konut Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Bankaların Konut Kredisi Faiz Oranları
- Ziraat Bankası Konut Kredisi Faiz Oranları
- Halkbank Konut Kredisi Faiz Oranları
- Vakıfbank Konut Kredisi Faiz Oranları
- Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Konut Kredisi Faiz Oranları
- AnadoluBank Konut Kredisi Faiz Oranları
- Odeabank Konut Kredisi Faiz Oranları
- HSBC Konut Kredisi Faiz Oranları
- Akbank Konut Kredisi Faiz Oranları
- Finansbank Konut Kredisi Faiz Oranları
- Garanti Bankası Konut Kredisi Faiz Oranları
- Kuveyt Türk Konut Kredisi Faiz Oranları
- ING Bank Konut Kredisi Faiz Oranları
- İŞ Bankası Konut Kredisi Faiz Oranları
- Yapı Kredi Konut Kredisi Faiz Oranları
- Denizbank Konut Kredisi Faiz Oranları
Konut Kredisi Nedir?
Mortgage kredisi, ev kredisi şeklinde de bilinen konut kredisi, tüketicilerin ev ihtiyaçlarını karşılamak adına bankalardan aldıkları ödemelerdir. Tüketici, aldığı konut kredisini belirli faiz oranları karşılığında bankaya geri ödemekle yükümlüdür. Mortgage yasasında belirtilene göre, konut kredileri değişken, sabit ya da her ikisini de kapsayacak şekilde olabilmektedir. Türkiye’deki birçok banka, istisnai durumlar olmakla birlikte genelde tüketiciye konut kredisi faizlerinde sabit oran uygulamaktadır. Konut kredisinde, tüketicinin kredi ile satın almak için başvurduğu ev, bankaya teminat olarak gösterilir. Konut kredisi çeken kişi, ödemekle yükümlü olduğu krediyi ödemekte sorun çıkarırsa banka, teminat altındaki eve el koyma hakkına sahiptir. Konut kredisi çeken bir kişi satın alacağı evin değerinin maksimum yüzde seksenini bankadan gelecek para ile öder, yüzde yirmisini kendi biriktirdiği peşinat ile ya da farklı borçlanma yolları ile öder. Nadir görünen istisnai durumlar olsa da yüzde seksenlik kredi oranı Türkiye’de genellikle kabul edilen bir rakamdır.
Konut kredileri, bankalar tarafından krediyi çeken tüketiciye değil de konutun satıcısına ödenir. Bu sayede bankalar, konut kredisi olarak çekilen paranın farklı amaçlar dahilinde kullanılmasının önüne geçmeye çalışır. Aynı zamanda akrabalar arası ev satışlarında da istisnalar olmakla birlikte, konut kredisi verilmesi pek rastlanır bir durum değildir.
Konut Kredisi Kimlere Verilir?
Bankalar, düşük miktarların söz konusu olduğu ihtiyaç kredisini bile herkese vermezken, konut kredisi verirken de elbette eleyici davranmaktadır. Konut kredisi çekebilmek için öncelikle reşit olmak ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekmektedir. 18 yaş sınırı yasal olarak alt limit kabul edilse de, bankalar genelde 20 yaşını doldurmuş tüketicilere konut kredisi vermeyi tercih etmektedirler. 65 yaşını geçen bireyler de konut kredisi çekerken bazı zorluklarla karşılaşabilir.
Konut kredisi çekerken temel gereksinimlerden birisi de gelirinizin belgelenmesidir. Şayet ücret karşılığında çalışan bir işçiyseniz SGK dökümünüz ile birlikte maaş bordronuz ile gelirinizi belgeleyebilirsiniz. Konut kredisi istediğiniz zaman, banka işe ne zaman girdiğinize ve ne zamandır aynı işte çalışmaya devam ettiğinize bakmaktadır. Sık sık iş değiştiren bireyler, bankalar tarafından muhtemel işsiz kabul edilip konut kredisi vermek için uygun olmayan insanlar statüsünde değerlendirilebilir.
Esnaf ya da kira geliri olan bir insan ise bankaya gelir bildirimini bu kazançları üzerinden yapabilir.
Bankanın konut kredisi kullandırırken dikkat ettiği hususlardan bir tanesi de çekeceğiniz konut kredisinin aylık taksitinin, aylık maaşınızın yüzde atmışını aşmaması. Bu durum düşünülürken, sadece krediyi çeken kişinin değil, hane halkının toplam gelirine de bakılarak konut kredisinin büyüklüğü ya da taksit olarak ödenecek paranın miktarı artırılabilir.
Kredi notunuzun durumu da bankaların konut kredisi verirken dikkat ettiği temel değerlerin başında geliyor. Yakın zamanda bankaların kara listesine giren tüketiciler yeni kredi çekemez. Bankalar, daha önce çektiği kredilerin borcunu zamanında kapatan, borcuna sadık, ayağını yorganına göre uzatan tüketicileri kredi verirken tercih etmekte. Öte yandan, şayet yeni bir kredi çektiyseniz ve bu krediyle ilgili ödemeleriniz devam etmekteyse, bankalar konut kredisi verirken size zorluk çıkarabilir. Burada iki krediyi birden ödemenin tüketicinin bütçesine vereceği darbe göz önüne alınır. Şayet refah seviyesi yüksek, iki kredi öderken zorlanmayacak bir tüketiciyseniz elbette konut kredisi çekerken zorlanmayacaksınız.
Konut Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Öncelikle, bankalar satın alacağınız evin değerinin yüzde seksenini size kredi olarak sağlamaktadır. Bu yüzden almak istediğiniz evin fiyatının yüzde yirmi ya da yirmi beşinin peşinat olarak elinizde olması gerekmektedir.
Başvuru için gerekli olan belgelere gelirsek, kimlik belgesi (ehliyet, pasaport, nüfus cüzdanı), ikametgah, maaş bordrosu yahut vergi levhası bankaların tüketiciye yönelik bilgileri toplamak için istedikleri arasındadır.
Bu belgelerle birlikte, satın almak istediğiniz konutla ilgili belgeleri bankaya sunduğunuz zaman başvurunuz için ilk süreç başlar.
Bankaların Konut Kredisi Faiz Oranları
Yukarıda özet olarak anlatılan işlemlere dair aklınızda soru işareti kalmadıysa şimdi konut kredisi alınacak bankanın seçilmesi aşamasına gelelim. Bankaların konut kredisi faiz oranları değişiklik göstermektedir. Bu da tüketicilerin konut kredisi alırken seçeceği bankaya yönelik derin düşüncelere dalmasına sebep olmaktadır.
Ziraat Bankası Konut Kredisi Faiz Oranları
Ziraat Bankası, 120 ay vade ile yani 10 yıl süre ile konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere yüzde 0,95 faiz uygulamaktadır.
Aynı banka, 5 sene, yani 60 aylık vadeye sahip konut kredisi faiz oranını 0,90 olarak belirledi.
Halkbank Konut Kredisi Faiz Oranları
Halkbank, 120 ay vade ile yani 10 yıl süre ile konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere yüzde 0,95 faiz uygulamaktadır.
Aynı banka, 5 sene, yani 60 aylık vadeye sahip konut kredisi faiz oranını 0,90 olarak belirledi.
Vakıfbank Konut Kredisi Faiz Oranları
Vakıfbank, 120 ay vade ile yani 10 yıl süre ile konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere yüzde 0,95 faiz uygulamaktadır.
Aynı banka, 5 sene, yani 60 aylık vadeye sahip konut kredisi faiz oranını 0,90 olarak belirledi.
Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Konut Kredisi Faiz Oranları
Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) , 120 ay vade ile yani 10 yıl süre ile konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere yüzde 0,99 faiz uygulamaktadır.
Aynı banka, 5 sene, yani 60 aylık vadeye sahip konut kredisi faiz oranını 0,99 olarak belirledi.
AnadoluBank Konut Kredisi Faiz Oranları
AnadoluBank, 120 ay vade ile yani 10 yıl süre ile konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere yüzde 0,99 faiz uygulamaktadır.
Aynı banka, 5 sene, yani 60 aylık vadeye sahip konut kredisi faiz oranını 0,99 olarak belirledi.
Odeabank Konut Kredisi Faiz Oranları
Odeabank, 120 ay vade ile yani 10 yıl süre ile konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere yüzde 1,03 faiz uygulamaktadır.
Aynı banka, 5 sene, yani 60 aylık vadeye sahip konut kredisi faiz oranını 0,99 olarak belirledi.
HSBC Konut Kredisi Faiz Oranları
HSBC, 120 ay vade ile yani 10 yıl süre ile konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere yüzde 1,06 faiz uygulamaktadır.
Aynı banka, 5 sene, yani 60 aylık vadeye sahip konut kredisi faiz oranını 0,99 olarak belirledi.
Akbank Konut Kredisi Faiz Oranları
Akbank, 120 ay vade ile yani 10 yıl süre ile konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere yüzde 1,06 faiz uygulamaktadır.
Aynı banka, 5 sene, yani 60 aylık vadeye sahip konut kredisi faiz oranını 0,99 olarak belirledi.
Finansbank Konut Kredisi Faiz Oranları
Finansbank, 120 ay vade ile yani 10 yıl süre ile konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere yüzde 0,99 faiz uygulamaktadır.
Aynı banka, 5 sene, yani 60 aylık vadeye sahip konut kredisi faiz oranını 0,99 olarak belirledi.
Dipnot düşmek gerekirse: Finansbank, resmi internet sitesinin bazı sayfalarında aynı vadeler için 1,07’lik faiz oranı duyurusu yapmış durumda.
Garanti Bankası Konut Kredisi Faiz Oranları
Garanti Bankası, 120 ay vade ile yani 10 yıl süre ile konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere yüzde 1,07 faiz uygulamaktadır.
Aynı banka, 5 sene, yani 60 aylık vadeye sahip konut kredisi faiz oranını 0,99 olarak belirledi.
Kuveyt Türk Konut Kredisi Faiz Oranları
Kuveyt Türk, 120 ay vade ile yani 10 yıl süre ile konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere yüzde 1,09 faiz uygulamaktadır.
Aynı banka, 5 sene, yani 60 aylık vadeye sahip konut kredisi faiz oranını 0,99 olarak belirledi.
ING Bank Konut Kredisi Faiz Oranları
ING Bank, 120 ay vade ile yani 10 yıl süre ile konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere yüzde 1,12 faiz uygulamaktadır.
Aynı banka, 5 sene, yani 60 aylık vadeye sahip konut kredisi faiz oranını 1,01 olarak belirledi.
İŞ Bankası Konut Kredisi Faiz Oranları
İŞ Bankası, 120 ay vade ile yani 10 yıl süre ile konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere yüzde 1,19 faiz uygulamaktadır.
Aynı banka, 5 sene, yani 60 aylık vadeye sahip konut kredisi faiz oranını 1,19 olarak belirledi.
Yapı Kredi Konut Kredisi Faiz Oranları
Yapı Kredi, 120 ay vade ile yani 10 yıl süre ile konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere yüzde 1,12 faiz uygulamaktadır.
Aynı banka, 5 sene, yani 60 aylık vadeye sahip konut kredisi faiz oranını 1,12 olarak belirledi.
Denizbank Konut Kredisi Faiz Oranları
Denizbank, 120 ay vade ile yani 10 yıl süre ile konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere yüzde 1,14 faiz uygulamaktadır.
Aynı banka, 5 sene, yani 60 aylık vadeye sahip konut kredisi faiz oranını 1,01 olarak belirledi.