Boş Senet İmzalamak

Boş Senet İmzalamak

Ticari ödeme yöntemleri günümüzde farklılaşmaktadır. Bankaların aracılığından tutun da kişisel ödeme yöntemlerine kadar birçok ödeme yöntemi ortaya çıkmıştır. Ödeme yöntemini seçmek tamamen kişilerin kendi tercihlerine kalmıştır. Ödeme seçeneklerinden bir tanesi de senet olmaktadır. Senet imzalayarak birçok borçlanma işlemleri yapılır. Senet yapmak ülkemizde de sık sık kullanılan bir yöntemdir. Senet yapmak basit bir işlem değildir ve her adımında dikkatli olunması gerekir. Özellikle Boş Senet İmzalamak tehlikeli bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Boş senet imzalamak borçlu kişi zorlu durumlara sokabilmektedir. Bu konu bu sebeple oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Yazımızda sizlere Boş Senet İmzalamak ne anlama gelir ve yapılması halinde ne gibi sıkıntılar ortaya çıkabilir bunlardan bahsedeceğiz.

Senet Nedir?

Bir kişinin borçlu olduğunu belirtmek için en az iki kişi arasında yapılan önemli bir evraktır. Ticari olarak tanımlamak gerekirse senet kavramının anlamı değişmektedir. Bir mal veya hizmetin satış durumunda tutarın nakit olarak ödenmesi yerine ileri bir tarihe ödenmesini gösteren evraktır. Senet üzerinde iki taraf bulunmaktadır. Bunlar;

Muhatap (Borçlu): Senette belirtilen miktarı ödeyecek kişi.

Lehtar (Alacaklı): Senette belirtilen miktarı alacak kişi.

Senette bulunması gerekenler;

  • Düzenlenen yer ve tarih
  • Düzenleyen kişinin imzası
  • Kim tarafından kime ödenecek ise o kişinin adı ve soyadı
  • Vadesi
  • Muhatap kişinin ad ve soyadı

Senet Özellikleri Nelerdir?

Senetlerin belirli özellikleri bulunmaktadır. Senet özelliklerini hemen sıralıyoruz.

  • Senet üzerinde bulunan imza kefil olarak atılmış olsa da aksi bir durumda kefil o borcu ödemekle yükümlüdür.
  • Senetler emre yazılmaktadır.
  • Senet ödenmesi durumunda ibraz edilmesi gerekir.
  • Bağımsızlık ilkesine bağlı olarak imza ve beyanlar bulunmaktadır.
  • Evraklar sadece yapıldığı yer için değil uluslararası özelliktedir.
  • Bir alacaklının, alacak hakkını belirtir.
  • Şekil açısından tüm senet şekil özelliklerini karşılamalıdır.

Senet Nasıl Kullanılır?

Senetler genellikle ticari işlemler için kullanılmaktadır. Ticari işlemler için kullanılırken kuruluş veya kişisel borçlar için düzenlenebilir. Borçlu kişi ödeyeceği borç miktarını ve ne zaman ödeyeceği yani tarihini senet üzerinde belirtir. Bu bilgilerden sonra senet üzerinde bulunan tüm bilgiler doldurulur. Tüm bilgiler doldurulduktan sonra da senet alacaklı olan kişiye teslim edilir. Alacaklı senet evrakını aldıktan sonra kontrol eder, herhangi bir problem yoksa ödemeyi alacağı güne dek evrakı saklar.

Senet üzerinde belirlenen tarihte eğer borçlu gereken miktarı ödemediyse yasal işlem başlatma hakkı alacaklıda bulunmaktadır. Bu açıdan senet önemli bir evrak niteliği taşımaktadır. Senet hukuksal olarak iki tarafın da haklarını koruyan bir evrak olduğu için bu tarz ticari ödemelerde kullanılması uygun görülmektedir. Dikkat edilmesi gereken noktalar ise düzenlenirken doldurulan, senet üzerinde bulunan yerlerdir. Bu aşama doğru bir şekilde halledildikten sonra senet ile ilgili hiçbir problem çıkmayacaktır.

Boş Senet İmzalamak

Boş senet imzalamak her ne kadar tehlikeli bir durum olsa da halen ülkemizde kullanımı görülmektedir. Boş senet imzalarken alacaklı tarafa tamamen istediğini yazabileceği bir evrak vermiş oluyorsunuz. Alacaklı olarak tanımlanan kişi boş senet üzerine sizin bilginiz olmadan dilediği rakamı dilediği tarihi yazabilmektedir. Bunu yaparken de durum tamamen yasaldır. Altında sizin imzanız olduğu için yasa dışı hiçbir durum söz konusu olmaz.

Bu sebeple boş senet imzalamamayı tercih etmelisiniz. Eğer senetle ilgili bir işiniz varsa senet üzerindeki tüm kalemleri eksiksiz olarak doldurmalısınız. Senet üzerinde bulunan değer kısmını hem yazı hem de rakam ile doldurmanız gerekmektedir. Doldurduktan sonra da daha sonradan bir ekleme yapılmaması için bu kısmın önünü ve arkasını kapatma çizgileri ile kapatmanız gerekir. Ayrıca vereceğiniz fotokopinin de bir adet fotokopisini almanızda fayda vardır. Ödediğiniz zaman ise ödendiğine dair senet üzerine mühür vurdurun ve bunu kesinlikle atmayınız. İleride olabilecek aksiliklere karşı ödediğinize dair evrakı saklayınız. Herhangi bir aksilik yaşarsanız bu evrakı beyan edebilirsiniz. Bahsettiğimiz önemleri aldıktan sonra gönül rahatlığıyla senet kullanabilirsiniz.

Fakat boş senet imzalamak kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Bu konuyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı tarafından da uyarılar yapılmıştır. Üstelik senet imzalanırken dikkat edilmesi gereken konular ile ilgili bir bildiri dahi yayınlamışlardır. Boş senet imzalamak başlığını bu şekilde açıklaya biliriz. Sizler de ticari işlemlerinizde senet işlemlerine dikkat ediniz.

İmzalı Boş Senedin Sonradan Doldurulması

İmzalı boş senedin sonradan doldurulması sonradan ispat edilebilecek bir durum değildir. İmzalı boş senedi verdiğiniz kişi senedin değer kısmını dilediği miktar ile doldurup sizden bunu talep edebilir. Boş senet imzalamak bu sebeple oldukça tehlikelidir. İmzalı boş senedin sonradan doldurulmasını ispat etmenin imkanı yoktur ama imza atarken yapmış olduğunuz bir anlaşma varsa ve bunu ispatlarsanız senedin sonradan doldurulduğunu ortaya çıkarabilirsiniz. Bunu ispat etmeniz için de senedi imzalarken bir protokol veya anlaşma yapmanız gerekir. Protokol veya anlaşmaların da belirli bir süresi vardır. Dikkat etmelisiniz.

Senede imza atarken anlaşma doldurup her iki tarafın da imzalamasını sağlarsanız. Alacaklı taraf boş senedi sonradan doldursa dahi bunu kolaylıkla ispat edebilirsiniz. İspatı sağlamak için anlaşma imzalamayı unutmayınız. Aksi takdirde imzalı boş senedin doldurulmasına herhangi bir itiraz yapamazsınız. Alacaklı tarafından yazılan miktarı ödemek zorunda kalırsınız. Eğer ki ödeyecek durumda değilseniz mahkeme tarafından icraya verilirsiniz ve üzerinizdeki mallardan ödeyeceğiniz miktar tahsil edilir.

Senet İmzalarken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Husus

1. Kesinlikle boş senet imzalamayınız. Boş senet sonradan farklı şekillerde doldurularak başınıza dert açabilir. Önleminizi önceden alın ve boş senet konusunda hassas davranın.

2. Senet imzalarken değer kısmında miktardan sonra kesinlikle para birimini de yazınız. Para birimini belirtmezseniz sonradan yapılabilecek eklemeler ile farklı bir para biriminden borçlu çıkabilirsiniz.

3. Senette değer kısmına miktarı yazdıktan sonra ön ve arka kısmını kapatma sembolü ile kapatınız. Bunun nedeniyse sonradan ekleme yapılmasını engellemektir.

4. Borçlu taraftaysanız senedin aslını almadan borcunuzu kesinlikle ödemeyiniz. Aslını almazsanız sonradan aynı miktarı tekrar ödemek zorunda kalabilirsiniz.

5. Senet üzerinde yazılan borç kısmına rakam ile borcu yazdıktan sonra sayı ile yazılması gereken bölümü de mutlaka doldurun. Senet hukuksal bir işleme maruz kalırsa bu kısım önem kazanacaktır.

Scroll to Top