Çek Teminatlı Kredi Nasıl Kullanılır, Hangi Bankalar Kullandırır?

IMG 20170116 094331 e1484555563894

Her geçen gün artan ihtiyaçlar doğrultusunda dünya da olduğu gibi ülkemizde de paraya olan ihtiyaç artmıştır fakat bu para ihtiyacı özellikle yüksek miktarlardaysa bu tutarı bulmak güç olmuştur. Bu sebeple bankalar tüketiciler ve ticari işletmeler için çeşitli kredi imkanları sağlayarak bu para bulma problemini ortadan kaldırmışlardır. Hemen hemen her banka kredi üzerine tüketiciler ve ticari şirketler için oldukça cazip fırsatlar sunmakta ve bir çok kampanya oluşturmaktadırlar. Tüketici ve özellikle de ticari işletmeler için çek teminatlı kredi de bu kredi türlerinden yalnızca birisidir. Bizler de bu yazımızda sizlere çek teminatlı kredi nasıl kullanılır, hangi bankalar çek teminatlı kredi kullandırır gibi konular hakkında bilgilendirme yapacağız.

Çek Teminatlı Kredi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Özellikle ticari işletmelerin büyük miktarlarda krediye ihtiyaç duymaları sebebi ile bankalar herhangi bir olumsuz duruma karşı yani alınan bu büyük kredilerin ödenememe ihtimaline karşı bankalar kendilerini teminat altına almak isterler ve vermiş oldukları krediyi bu işlem sayesinde garantiye alırlar. Bankalar için en güvenli teminatlardan birisi çek ve senet teminatlarıdır fakat günümüz de bankalar senet teminatlarını kabul etmemekte bunun yerine müşteri çeki teminatlarını kabul etmektedirler. Bu çeklerin vadelerinin altı ayı geçmemeleri gerektiği gibi ticari alış veriş kaynaklı olmaları şart olarak istenmektedir.

Çek teminatlı kredi, firmaların mal ve hizmetlerini vadeli şekilde gerçekleştirdikleri satışlarından temin ettikleri senetlerin veya çeklerin teminat yani garanti olarak gösterildiği, çek ve/ veya senetlerden bankaların kendilerine pay almak suretiyle nakit paraya dönüştürülerek verildiği kredi türüdür. Firmalar bu kredi ile kısa zamanda nakit ihtiyaçlarını giderebilmektedirler. Firmalar kullandıkları bu krediyi vadesinden önce kapatabildikleri gibi yeniden de kullanabilirler. Vadeden önce, yani erken kapatılması sonucunda bankalar tarafından çekten alınacak pay miktarının azalacağı bilinmelidir.

Bankalar ticari kurumun istediği kredi tutarının %20 fazlası miktarında kredi isteyen müşteriden çek talep etmektedir. Bu durumun sebebi herhangi bir olumsuzluk durumunda bankanın zor duruma düşmemesinin sağlanmasıdır. Bankalar yine kendilerini güvene almak için büyük miktarlı kredilerde çeklerin tek değil de parça parça olmasını talep ederler çünkü tek bir çek veya bir kaç büyük meblağlı çek banka için risk oluşturabilmektedir. Bu nedenle sayıca daha fazla olan çekler banka tarafından tercih edilmektedir. Eğer çek ödenmezse banka bu miktarı krediyi kullanandan ister ya da teminata yeni bir çek ister ve ödenmemiş çeki iade eder.

Çek teminatlı kredinin kullanılabilmesi için öncelikli olarak bu kredi türünü veren bankalardan birisine başvuruda bulunmak gereklidir. Başvuru işlemi için çek teminatlı kredi veren bankaların şubelerine gidebileceğiniz gibi bu bankaların internet sitelerinden de gerekli bilgileri alabilirsiniz. Eğer sürekli olarak işlemlerinizi gerçekleştirdiğiniz bir banka var ise bu bankadan çek teminatlı krediyi almak daha kolay olacağı gibi çok daha hızlı da olacaktır. Sürekli müşterisi olduğunuz bankaya bu konu için başvurmadan önce diğer bütün bankaların da kesintilerini ve toplam ödeme miktarını öğrenerek size en uygun olanını seçmenizde fayda bulunmaktadır. 

Çek Teminatlı Krediyi Hangi Bankalar Kullandırır?

Yapı Kredi Bankası, QNB Finansbank, Vakıfbank, Viyabank (KKTC bankası), Denizbank, İş Bankası, Odeabank, Türk Bankası, Fibabank, Garanti Bankası gibi bankalar çek teminatlı kredi kullandırırken factoring şirketlerinin de bu kredi türünü kullandırdığı unutulmamalıdır. Fakat factoring şirketlerinin kesintileri bankalara oranla genellikle daha yüksek olacağından bankaları tercih etmek sizin için çoğunlukla daha avantajlı olacaktır.

Factoring: Şirketlerin yurtiçinde ya da yurtdışında satacakları mal ve hizmet bedellerinin devredilmesi ve kurum tarafından alacakların tahsilatının yapılmasını sağlayan bir yöntemdir. Bu tahsilatı sağlayan kurumlar ise factoring şirketleridir.

Çek teminatlı kredi bankaları garanti altına alırken kurumlarında büyük miktarlardaki kredilere kolayca ulaşmasını sağlamaktadır.

Scroll to Top