Bankacılık sektöründe faaliyet gösteren banka sayısı her geçen gün artmakta ve gelişme göstermektedir. Bankalarda mali konularda tüm işlemlerimizi özgürce gerçekleştirebiliyoruz. İstediğimiz bankadan mali danışmanlık, para yatırma, paranın değerlendirilmesi veya kredi konularında yardım alabiliyoruz. Konut, araç, ihtiyaç kredisi adı ile birçok alanda alınan krediler hayatımızı oldukça kolaylaştırmaktadır. Alınan krediler vade süresince düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde birçok soruna yol açabilir. Bazı durumlarda alınan kredilerin ödenmesinde sorunlar oluşabilir. Örneğin işsiz kalmanız veya çalışmaya engel durum oluştuğundan dolayı kredi taksitlerini ödeyememe gibi durumlar oluşabilir. Bu durumda “Çekilen kredi iptal edilir mi?” sorusu akıllara gelmektedir. Bu sorunun cevabını almak için aşağıdaki yazıya göz atmanız öneririm.
Kredi Nasıl Çekilir?
Bankalardan çeşitli alanlarda kredi almanız mümkündür. Bu krediler nakit para şeklinde olmakla beraber kredi alan kişiler vade süresince bu krediyi ödemek ile yükümlüdürler. Bankalara yapılan kredi başvuruları bazı kıstaslara göre değerlendirilir. Bu kıstasların olumlu olması halinde ise kişilere istedikleri krediler verilmektedir. Bunlardan sizlere kısaca bahsedelim. Bankalardan alınacak olan krediler için öncelikle son 6 aya ait maaş bordronuzun olması gerekmektedir. Bu maaş bordrosu ile düzenli olarak gelirinizi belgelemiş olacaksınız. Bankalar en az asgari ücrete sahip kişilerin kredi başvurularından olumlu cevap verirler. Çünkü maddi olarak gelire sahip olmayan kişiler kredi almaya uygun olamayan kişiler olarak algılanmaktadır. İkinci bir husus da bir hayat sigortası olması durumudur. Örneğin konut kredisi gibi yüksek miktarda kredilerin verilmesinde bankalar hayat sigortası zorunluluğu koşmaktadırlar. Bunun nedeni şudur. Hayat sigortası kişinin çalışamaz duruma gelmesinde ya da vefatı etmesi halinde kredi taksitlerinin hayat sigortası primleriyle karşılanması sağlanır. Bu sayede banka mağdur olmaz ve kredinin taksitleri hayat sigortasından giderilir. Ayrıca kredi başvurularında istediğiniz krediyi almak için bazı kolaylaştıran durumlar da vardır. Onlar da şöyle sıralanabilir. Eğer nakit peşinata sahipseniz bu durumda işiniz kolaylaşır. Diğer durum ise ipotek edilebilecek birtakım taşınmaz mal varlıklarının olmasıdır. Örneğin bir araç, arsa veya bir dükkan sahibiyseniz bu taşınmazların değerini eksperler tarafından ölçtükten sonra bankalara ipotek ettirebilirsiniz. Bu sayede istediğiniz krediyi alabilirsiniz. Son olarak bir kefil bulmanız da sizin işinizi kolaylaştıracaktır. Kefil olarak seçtiğiniz kişi eğer bankanın hatırı sayılır bir müşterisi ya da geliri yüksek bir kişi ise kredi alabilmeniz oldukça kolay hale gelecektir.
Bir noktaya değinmek gerekir ise; bankalardan alınan kredilerde ”kredi notu” oldukça önem arz eden bir unsurdur. Daha önceki yazılarda kredi notunun ne olduğu ve kredi alımlarında sonucu nasıl etkilediği gibi alanlarda yazılar yazmıştık. Bu konuda o yazıları okumanızı öneririm. Kredi notu yüksek olan kişilerin kredi alması oldukça kolaydır. Kredi notu 1500 ve üzerinde olan kişiler için kredi almak sorun olmayacaktır. Tabi bu kredilerin alınması ile işimiz kolaylaşırken ilerleyen zamanlarda kredinin ödemesinde sorun yaşayabiliriz. Bu durumda ise kredinin iptalini yapabilir miyiz. Bu konuda bilgilendirmeyi aşağıdaki yazıda paylaştık.
Çekilen Kredi İptal Edilebilir Mi?
2 yıl vade ile aldığınız krediyi hastalandığınız için ya da çalıştığınız iş yerinden ayrıldığınız için kredi taksitlerini düzenli olarak ödeyemediğinizi varsayalım. Bu durumda daha önce çektiğiniz krediyi iptal etmek isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda yasal olarak krediyi iptal etme hakkınızın bulunup bulunmadığını merak edersiniz. Gelin bu konuda sizleri aydınlatalım.
Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği’ne göre çektiğiniz kredi türü ne olursa olsun krediyi iptal edebilme hakkına sahipsiniz. İlk olarak; krediyi iptal ettirmek istediğinizde banka ile kredi için sözleşme imzalamadıysanız bankaya bu durumu bildirmeniz halinde herhangi bir ücret ödemeden kredinin iptalini gerçekleştirebilirsiniz.
2. bir durum ise kredinin alınması için bir sözleşme imzaladıysanız ardından da başvurunuz resmi olarak işleme konulduysa bu durumda da kredinizi iptal edebilirsiniz. Fakat bu kredinin iptali için 14 günlük bir süre vardır. Bu hakka ”Cayma hakkı ‘ denir. 14 gün içerisinde cayma hakkınız dahilinde herhangi bir ek masraf ödemeden kredinizi iptal edebilirsiniz. Eğer 14 günün ardndan kredinizi iptal etmek isterseniz, bu durumda dönem içinde işleyen faizi ödemekle yükümlü olursunuz.
Kredi Cayma Hakkı Nedir?
Kredi cayma hakkı Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde tüketicilere verilmiş bir haktır. Bu hak kapsamında cayma hakkının kullanılabileceği süre kredi alınması için sözleşme yapılan tarihte başlamaktadır. Krediyi alan kişi ana parayı kullanıldığı krediyi o tarihten ana paranın geri ödenmesi gereken tarihe uzanan sürede eklenecek olan faiz ile en geç 30 gün içinde cayma hakkı bildirimi yapması gerekir. Daha sonra bu paranın kişiye ödenmesi gerekmektedir. Bankalar bu hak kapsamında tüketiciden hesaplanan faiz, kamu kurum ve üçüncü kişilere ödenmiş olan ücretler haricinde başka bir şey alamaz. Tüketiciden alınacak her ücret; tüketicinin ana para ile gelen faizi, kredi vermiş olan kişiye geri ödeneceği tarihten itibaren 7 gün içinde tüketiciye iade edilmelidir. Eğer ödeme tarihinden sonra 14 gün geçtiyse, kredinin çekildiği tarihten kredinin kapatılacağı tarihe kadar gelen faiz ayrıca kağıt masrafı da ödenerek kredi kapatılır. Konut kredileri söz konusu olduğunda ise bu yukarıda saydıklarımıza ek olarak erken kapama cezası ödenir.