Bireysel ihtiyaç kredileri, nakit paraya sıkışan ve ay sonunu getiremeyen kişiler için adeta bir kurtarıcı kredisi haline gelmiştir. Ansızın ortaya çıkan borçlar ve ihtiyaçlar nakit ödenemediği zaman insanları ihtiyaç kredilerine yönlendirmektedir.
Bankaya ihtiyacınız nedeniyle bireysel ihtiyaç kredisi başvurusunda bulundunuz. Banka tarafından yapılan incelemeler sonucunda kredi almanıza engel bir durum görülmedi ve kredi almanız banka tarafından onaylandı. Ancak aradan zaman bile geçmeden kredi almanızı gerektiren durum ortadan kalktı diyelim. Örneğin bir telefon geldi ve bir arkadaşınız dedi ki “İhtiyacın olan parayı buldum”. Evet, şimdi ne yapabiliriz?
Bu durumda kredi almak istemiyorsunuz ve üstelik çektiğiniz kredinin bir de faizi nedeni ile daha fazla parayı bankaya ödemek istemiyorsunuz. Ancak banka tarafından sizin talebiniz sonucu istediğiniz miktardaki para hesabınıza yatırıldı ve geriye sadece parayı banka hesabınızdan çekmek kaldı. Normalde siz bu krediyi kullanacaktınız. Ancak bu parayı çekmek istemiyorsunuz. Çünkü bir tarafta faizli banka kredisi, diğer tarafta arkadaşınızın sizin için bulmuş olduğu faizsiz borç para… Tabii ki faiz gibi bir yük olmadan tanıdığınıza bu borç parayı ödemeyi tercih etmek daha mantıklı gelir. Bu durumda insanların aklına çekilen veya onaylanan bireysel ihtiyaç kredisi nasıl iptal edilir sorusu gelmektedir. Siz de ne yapacaksınız, tabii ki de çekilen veya onaylanan bireysel ihtiyaç kredisini iptal ettireceksiniz.
Bu yazımızda çekilen veya onaylanan bireysel ihtiyaç kredisi nasıl iptal edilir, sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Bankadan aldığınız ve hesabınıza yatırılmış olan bireysel ihtiyaç kredisi iptal edilebilir mi ve bu iptal işlemi nasıl yapılır yazımızın devamından öğrenebilirsiniz.
Onaylanan Bireysel İhtiyaç Kredisinin İptali
Çekilen veya onaylanan bireysel ihtiyaç kredisi nasıl iptal edilir sorusunun onaylanan bireysel ihtiyaç kredisi kısmına cevap vermeye çalışalım.
- Bireysel kredi başvurusu yaptığınız banka hangisi olursa olsun onaylanan kredinizi anında iptal edebilirsiniz. Bankanız kredinizi onaylasa da siz bu krediyi almama hakkına sahipsiniz. Onaylanan krediyi almak gibi bir zorunluluk yoktur.
- Bankacılık işlemleri, özellikle kredi alma işlemleri SMS ve internet başvurusu aracılığı ile kısa sürede yapılmaktadır. Bu nedenle başvurduğunuz bireysel kredi için fikrinizi kısa sürede değiştirmeniz olasıdır.
- Daha iyi anlatabilmek adına örnek vermek gerekir ise; herhangi bir bankaya internet ya da SMS yolu ile kredi başvurusunda bulundunuz, daha sonra banka müşteri temsilcisi tarafından arandınız ve size kredinizin onaylandığı söylendi.
- İptal etmek için yapmanız gereken oldukça basit bir işlemdir. Müşteri temsilcisi bankanın sizin kredi başvurunuzu onayladığını bildirdiği zaman kredi kullanmaktan vazgeçtiğinizi ve‘’bireysel ihtiyaç kredisi’’ alımının iptal olmasını istediğinizi bildirmeniz yeterlidir.
- Müşteri temsilcisi ile görüşerek kredi iptalini gerçekleştirebileceğiniz gibi, bankaya giderek de bireysel ihtiyaç kredinizi iptal ettirebilirsiniz.
- Şunu da unutmamak gerer ki; bu işlem için bankalar sizden cüzi miktarda ücret talep edebilir. İmzaladığımız sözleşmelerde bu hususa da yer verilmektedir. Ancak SMS kredi ve internet üzerinden yapılan kredi başvurulan için böyle bir durum söz konusu olmayabilir. Yine de banka tarafından ücret talebinde bulunulursa; bu konuda biraz direnir iseniz muhtemelen bu ücreti ödemeyebilirsiniz.
- Konut kredilerinde ise onaylanan kredinin iptali durumunda sizden ekspertiz ücreti talep edilebiliyor. Bunun nedeni, kredinin onaylanması ile ekspertiz yapılmasından kaynaklanıyor. Bu durumda onaylanan krediyi iptal etmek için 500 TL gibi bir ekspertiz ücreti ödemeniz gerekebilir.
Çekilen Bireysel İhtiyaç Kredisinin İptali
Çekilen veya onaylanan bireysel ihtiyaç kredisi nasıl iptal edilir sorusunun çekilen bireysel ihtiyaç kredisi kısmına cevap vermeye çalışalım.
- Bireysel ihtiyaç kredisine başvurmak kadar krediyi iptal ettirmek de oldukça kolay bir işlemdir. Ancak dikkat etmeniz gereken birkaç noktanın bulunduğunu söyleyebiliriz.
- Krediniz onaylandığı zaman müşteri temsilcisi aracılığı ile ya da bankaya giderek iptal ettiğiniz krediyi çektikten sonra nasıl iptal edebilirsiniz? Bu soru kredi kullanıcıları tarafından daha çok sorulan bir sorudur.
- Her kredi kullanıcısı bireysel kredi başvurusundan sonra hesabına yatan parayı diler ise kullanır, dilerse bankaya geri iade edebilir.
- Bankaya iade edilen bireysel ihtiyaç kredileri için herhangi bir cayma tazminatı ödenmemektedir.
- Eğer bireysel ihtiyaç kredinizi hesaba yattıktan sonra vazgeçerseniz bu işlem için iptal başvurusunu 14 gün içerisinde yapmak zorundasınız. Yani çekilen krediler; onaylanan ve hesabınıza geçen kredilerin iptali için tüketicilerin 14 gün içerisinde herhangi bir ceza ödemeden cayma hakkı bulunmaktadır.
- Ancak bu süreyi geçirmeniz halinde ise izleyeceğimiz en mantıklı yol; krediye hiç dokunmadan aynı şekilde hemen borcumuzun tamamını kapatmak olmalıdır.
- Ayrıca tarafınızdan yapılan sigorta kesintileri de krediyi kapattığınız güne göre hesaplanıp kalanı tarafınıza iade edilecektir. Bu husus banka görevlisi tarafından size söylenmeyebilir. Böyle bir durumda bunun hakkınız olduğunu unutmayın ve sigorta ücreti iadenizi siz talep edin.
Bu yazımızda çekilen veya onaylanan bireysel ihtiyaç kredisi nasıl iptal edilir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Yazımızda bahsettiğimiz gibi diyelim ki krediyi onayladınız ve ya çektiniz. Lakin artık ihtiyacınız ortadan kalktı, parayı başka bir yerden buldunuz ya da almaktan vazgeçtiniz. Bu gibi durumlarda hemen korkmayın ve endişelenmeyin. Yukarıda anlatılanları yapmanız sorununuzu ortadan kaldıracaktır.