Ceviz Fidanı Hibe Desteği

Ceviz Fidanı Hibe

Son yıllarda, sağlıklı beslenmenin popülerleşmesi, yiyeceklere, meyve ve sebzelere olan araştırmaları da birlikte getirdi. Bu araştırmalarda öne çıkan yemişlerden biri de ceviz. Geçtiğimiz 10 yılda gerçek besin değerleri ve insan vücuduna yararları daha da anlaşılan ceviz tüketimi hem ülkemizde hem de dünyada gün geçtikçe artıyor. Ülkemiz bu konuda avantajlı ülkelerden biri, çünkü ülkemiz topraklarının büyük bir kısmında ceviz yetişebiliyor. Üstelik, yetiştiriciliği doğru ve düzenli bir şekilde yapıldığı takdirde, ceviz yetiştiriciliğinin kârı da hiç az değil.

Bütün bu olumlu özellik ve koşullara rağmen, birkaç yıl öncesine kadar ülkemiz 50 bin tondan fazla cevizi yurt dışından ithal etmekteydi. Ülkemiz içindeki üretimin tüketimi bir türlü karşılayamaması, ihracat oranının kötü durumda olması gibi nedenlerle ceviz üretimini artırmaya yönelik girişimler düşünülmeye başlandı. Durumun kontrolden çıkmaya başladığını gören ve ülkemizin elverişli topraklara sahip olduğunun farkında olan yetkililer sayesinde, geliştirilen birçok devlet projesinin yanına ceviz fidanı desteği de getirilmişti. Bu teşvik ve destekler ise işe yaramaya başladı. Bu yazımızda ceviz fidanı hibe desteğinin detaylarıyla aktaracağız.

Ceviz Fidanı Hibe Desteği Nedir?

Devlet, yaklaşık 4 – 5 sene öncesinde, ceviz fidanı hibe desteği ve ceviz yetiştiriciliğine teşvik konusunda önemli adımlar atmıştı. Bu adımlar günümüzde meyvesini vermeye başladı, hem özel sektörün hem de çiftçilerin cevize olan ilgisi artmaya başladı. Ceviz yetiştiriciliğini kârlı ve tercih edilebilir bir meslek, ceviz ihracatını da şampiyon yapmak geçmişteki gibi hayal olmaktan çıkmış durumda. Kilosu 30 ile 50 TL arasında değişen ceviz, kârlı bir yatırım olma yolunda ilerliyor.

Yazımızın girişinde de bahsettiğimiz gibi, ithalatı 50 bin tonu aşan ceviz için planlar hazırlanmaya başlanmıştı. Bu planların ilk kısmını iç piyasadaki üretimin artırılması oluşturuyordu. İç üretimin artması için de teşvik gerekti. Orman ve Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan plana göre, son yıllarda milyonlarca ceviz fidanı dikildi. Plan ve destekler bununla sınırlı kalmış değil. Üreticilerin, teşvikten yararlanması için projeler hazırlaması gerekiyor. Bu projenin yapım bedeli, ceviz fidanlarının dikileceği arazilerin hazırlığı ve dikimi gibi birçok harcamaya devlet müthiş destekler sunmakta. Çevre ve Orman Bakanlığı da bu ceviz fidanı teşvik planlarına da destek vermiş durumda. Ceviz yetiştiriciliği için kullanılacak olan alanlar 49 yıllığına bakanlık tarafından ücretsiz bir şekilde üreticiye tahsis edilirken, Tarım Bakanlığı da fidanların ücretinin yarısını üstlenmiş durumda.

Bütün bu teşvikler ise, cevize yatırım yapan iş adamı, cevize yatırım yapan girişimci, çiftçi ve tarımla ilgilenen kişi sayısında büyük artışa yol açtı. Özellikle en popüler ceviz türü olan Chandler’a yoğun ilgi olduğu biliniyor. OGM’nin devreye girip hazırlattığı planlara göre yapılan eylemlerde, 2500 hektar alanın fidan dikimine ayrılması gerekiyordu ve bu durum böyle de oldu. Artık birçok bahçe ve zeytinlik bozularak, proje haline getirilip ceviz fidanı bahçeleri oluşturuluyor. Bu proje teşvikleri ve fidanlaştırma için bugüne kadar 2 milyon TL’den fazla para harcanmış durumda. 12 binden fazla dekar alana da özel ceviz ağaçlandırmaları yapıldı ve ceviz yetiştirici sayısı bine yaklaştı.

Ceviz fidanı yetiştiriciliği bu kadar popülerleşince, bu hareket birçok piyasayı birden canlandırdı. Artık bankalar da bu desteği verebiliyor. Yetiştiricilik yapabilmek için damla sulama tesisi kuranlara Ziraat Bankası 7 yıl vadesiz kredi veriyor. Bunun yanında, devlet ile ortaya çıkan maliyetin yarısını hibe olmak üzere, kalanını da düşük faizli krediler olmak üzere krediler veriyor. Devlet de, bahçesini tek çeşit meyve, sebze mesela ceviz olarak yetiştireceklere uzun süre tahsis ediyor. Ziraat odalarına yaptırılacak bir kayıt, Tarım il ve ilçe müdürlüklerine yapılacak başvurular, çiftçi kayıt sistemine yapılacak kayıt ceviz fidanı hibe desteğinin ilk ayağını oluşturuyor.

Ayrıca, özel kobiler de ceviz fidanı hibe desteği, ceviz yetiştiriciliği projeleri konusunda piyasaya girmiş durumda. Bu kobiler ve fidancılık firmaları, ceviz fidanı yetiştiriciliği için alınacak hibe ve destekler için gerekli olan projenin yazımı ve çizimi için üreticiye belli bir fiyat karşılığında yardım ediyor. Bu önemli, çünkü ceviz yetiştiriciliği teşviki için en önemli kısım açık anlaşılır bir dille yazılmış ve matematiksel veya çizim yanlışları içermeyen kaliteli bir projeye sahip olmak.

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği ve Teşvik İçin Neler Yapmak Gerekir?

Ceviz yetiştirmek adına alınacak hibe desteği için, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü ile irtibata geçilebilir. Bu kurumdan birim fiyatları bilgileri alınabilir. Ayrıca, hibe desteği, yetiştiricilik veya sulama için alınacak kredilerde, gayrimenkul ipoteği de zorunlu olan alanlardan biri. Ceviz fidanı hibe desteği veya ceviz fidanı yetiştiriciliği teşviki alacak olanların ayrıca Esnaf ve Sanatkarlar Odası veya Ticaret ve Sanayi Odası’nda kayıtlarının bulunması, yoksa da yaptırmaları gerekmektedir.

Destek ve Danışmanlık için, daha önce de bahsettiğimiz özel firmalarla iletişime geçilebilir. Birçok firma, sertifika, form düzenlenmesi, keşif ve danışmanlık hizmetleri, fidan teslimi, aşı macunu gibi hizmetler veriyor. Bu firmalarla da iletişime geçerek güzel bir proje hazırlanıp ceviz fidanı hibe desteği alınabilir. Destek alındığı takdirde, devlet fidanların yarı maliyetini ödeyecek ve para verecektir.

Ceviz yetiştiriciliği teşviği için Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurup projeler tamamlandıktan ve sunulduktan sonra, toprak analizleri de yapılır. Bütün bunlar yanında arazinin büyüklüğü, elektrik ve su kaynaklarına olan uzaklığı, cinsi, dikim aralığı gibi özellikleri araştırılarak kredilendirme yapılır. Proje için yapılan harcamalar karşılığında para alınır. Bunun için şart olan projenizin kabul olması ve maliyetini ödemiş olmanızdır. Hibe destekleri, dönüm başına 1.000 TL civarında değişmektedir.

Fidan Kullanım Desteklemesi Talep Formu

Fidan kullanım desteklemesi talep formu, başvuru yapılırken doldurulması gereken formdur. Burada, üretimi yapılacak fidan veya fide belge bilgileri, fatura bilgileri, fidan türü, çeşidi, miktarı, fatura bilgileri gibi bilgilerin doğru bir şekilde yazılması gerekir. Özellikle üreticinin, çiftçinin dolduracağı kısım ise üretim tesisinin oluşturulacağı il, ilçe, belde, belge tipi, ada ve parsel no, kullanılan fidan miktarı ve desteklenen arazi dönüm veya alanı, ayrıca üretici adı soyadı, T.C. kimlik numarası, baba adı, doğum tarihi gibi kimlik bilgileridir.

Bu noktada süreç Orman Bakanlığı’nın internet sitesinden daha önce yapılan analizlere dayanarak ilan ettiği alanlara talip olunmasıyla işliyor. Birden fazla talep olduğunda ise kura usulü uygulanıyor. Talip olunan yer alındıktan sonra ise 90 gün içerisinde özel ormanlık bürolarına Özel ağaçlandırma projenizi sunmalısınız. Ağaçlandırma projesi destek almanın en önemli kısımlarından biri. Orman arazileri arazi tahsis hakkı 49 yıl olduğu için kiraya tabi tutulmuyor. Saha teslimi yapıldıktan sonraki ilk 90 gün içerisinde de çalışmalar başlanır.

Scroll to Top