Çeyiz Parası Evlenme Yardımı Alma Şartları

Çeyiz Parası Evlenme Yardımı Nasıl Ve Nereden Alınır?

Bahar mevsimi yaklaştıkça düğünlerin de yaklaştığını biliyoruz. Her yıl binlerce çift bir yuva kurma maksadıyla evlilik yolunda ilk adımlarını atıyor. Evlilik güzel ve mutluluk verici bir olay olmasına karşın evlilik süreci biraz sancılı geçebilmektedir. Yeni bir düzen kurmak için yıllardır çalışıp para biriktirmek gerekmektedir. Gerek üniversite mezunu yaşının 24’e ulaşması gerekse çalışma hayatında yer edinip para biriktirmek derken evlilik yaşı giderek artmaktadır. Çiftler de hayallerinde düğünü gerçekleştirmek veya mutlu yuvalarını kurmak için yıllarca beklemek zorunda kalmaktadır. Evlilik sürecinin sancılı olması yeni bir düzenin kurulurken her şeyin eksiksiz ve tam olması istendiğinden dolayı maddi açından yeterli olunmaması durumda gelişir. Birçok çift genç yaşta evlenmek isterken maddi yetersizlikler yüzünden bu tarihi ertelemektedirler. Yaklaşık 5 yıl önce devlet desteği ile genç çiftlerin evlenmesi yönünde yapılan bazı düzenlemeler sayesinde bugün birçok gencin bu süreci sancısız bir şeklide atlattığını görüyoruz. Önce devlet eli ile başlatılan şimdi de neredeyse her bankada ”çeyiz parası” , ”evlenme yardımı” , ” evlenme ödeneği” gibi ibareler kullanılarak genç çiftlere yapılan para yardımları sayesinden genç çiftler büyük oranda rahatlamışlardır. Peki bahsettiğimiz çeyiz yardımı veya evlenme yardımı tam olarak nedir. Ne şartlar dahilinde verilir ve nereden alınır gibi birçok soruyu duyar gibiyim. O halde şimdiki yazımızda sizlere çeyiz parası evlenme yardımı nasıl ve nereden alınır açıklayalım.

Çeyiz Parası – Evlenme Yardımı Nedir?

Çeyiz parası ibaresi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanarak meclise sunulduktan sonra kanunlaştı. Çeyiz parası yahut evlenme yardımı olarak ifade edilen bu nakit para yardımı alınması için bazı şartların oluşması lazım. Buna göre ilk defa evlenmek üzere 27 yaşını geçmemiş çiftlere çeyiz parası adı verilen evlenme yardımında bulunulmaktadır. Buna göre 27 yaşını aşmamış T. C. vatandaşı olan çiftlerden herhangi birisi yurt içinde bulunan bir bankada çeyiz hesabı açması gerekmektedir. Daha sonra en az 3 yıl süresince bu hesaba katılım payı ödemesi gereklidir. Çeyiz hesabında birikecek olan paranın 3 yıl sonunda % 20’sini devlet evlenmek isteyen genç çifte evlenme yardımı yani çeyiz parası olarak ödemektedir. Çeyiz parasında ödenen evlenme yardımı en fazla 5.000 TL’dir. Çeyiz hesabınızda 40.000 TL olduğunu varsayalım. 3 yılın sonunda çeyiz hesabınızda biriken paranın % 20 sini evlenme yardımı olarak almaya hakkınız bulunmaktadır. Bu sayede bu paranın 8.000 TL olması gerekirken devlet evlenme yardımı üst sınırı olarak 5.000 TL belirlediği için siz evlenme yardımını en fazla 5.000 TL olarak alacaksınız.

Çeyiz parası aynı zamanda farklı bir durumda da devlet tarafından verilmektedir. Çeyiz parası Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bazı kişilere verilmektedir. Bu kurumun kararına göre anne veya babası vefat etmiş kadınların evlenmeden önce anne veya babalarından aldıkları SGK maaşı üzerinden bir evlenme yardımı yapılmaktadır. Bu evlenme yardımını alabilmek için bazı durumların oluşması gereklidir. Bu şartlara göre evlenme ödeneği yada diğer bir deyişle çeyiz parası annesinden veya babasından kadına vefattan kaynaklı bir aylık verilmektedir. Erkekler için bu hak yoktur. Bu haktan yararlanmak iki şart vardır. İlki ölüm aylığı almak, 2. ise ölüm aylığı alınırken evlenmiş olması gerekmektedir. Ancak bu durumda kişiler evlenme yardımı alabilmektedir.

Çeyiz Parası – Evlenme Yardımı Nasıl Ve Nereden Alınır?

SGK’nın verdiği çeyiz parası evlenme yardımı kapsamında maddi yardım alabilmek için bazı şartlar aranmaktadır. Buna göre çeyiz parası almak isteyen kadının baba veya annesinin vefat etmesinden dolayı ölüm aylığı alıyor olması gerekir. Bu sadece kadına verilmiş bir haktır. Erkekler bu haktan faydalanamaz. Bir diğer şart ise kadının ölüm aylığını alır iken evlenmek için müracaat etmesi gerekir. Daha önce evlilik yapmış kadınlar bir kez daha evlenmeleri dahilinde bu haktan faydalanamazlar. Bu şartları sağlayan kişiler çeyiz parası almak için evlenmeden önce il veya ilçelerinde bulunan SGK şube veya müdürlüklerine başvurması gerekir. Burada kadının talebini belirten bir dilekçe yazması gerekmektedir. Daha sonra bu dilekçe görevli kişilerin tarafından değerlendirilir. Bu kişilere SGK çeyiz parası evlenme yardımı kapsamında anne veya babalarının vefatı sebebiyle aldıkları son ölüm aylığının iki yıllık toplamı yirmi dört katı olarak ödenmektedir. Örneğin kadın daha önce 500 TL ölüm aylığı alıyor ise bu miktar 12.000 TL olarak geri ödenecektir.  Bu miktar kadına peşin ve bir defada ödenmektedir. Daha sonra bu yardım sonunda kadının daha önce aldığı ölüm aylığı kesilmektedir. Eğer kadın eşinden boşanır ise ölüm aylığı yeniden verilebilir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı kapsamında yapılan evlenme yardımı için ise ilk olarak bir bankadan çeyiz hesabı açılmalıdır. Açılan çeyiz hesabı 100 TL alt limit 1.000 TL üst limit belirlenmektedir. Eğer bu hesapta birikim yapmak isterseniz bazı konularda dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu hesaba prim yatırırken en fazla üç defa tarih geciktirilir. Yapılacak olan düzenli olması durumunda üç defa ödeme yapılmadığı takdirde yardım kesilir. Çeyiz hesabı açıldıktan sonra evlenme yardımı alacak olan çiftlerin evlilik belgelerini alarak altı ay içinde ilgili bankaya başvuru yapmak gerekmektedir. Bu çeyiz hesabını açmak için kimlik gereklidir. Daha sonra 3 yıl boyunca bu hesaba ödeme yapılır. 3 yılın sonunda ise kişi bankaya başvurarak devletin yapacağı evlenme yardımı katkı payı banka aracılığı ile alabilecektir.

Son olarak kısaca bir şeyden bahsedelim. 18 yaşından küçük olan bekar olan erkek veya kadınlar da evlenmeden önce bir çeyiz hesabı açarak evlenme yardımı yapılmasının imkanı vardır. Buna göre bu kişilerin ez 5 yıl boyunca birikim yapması gerekmektedir. Tabi 18 yaşının altında oldukları için kişilerin yerine velilerin bu hesabı açması gerekmektedir.

SGK Çeyiz Parası Dilekçe Örneğine Erişmek İçin TIKLAYINIZ!

Scroll to Top