Çiftçi Kredisi Şartları

Çiftçi Kredisi Şartları Nelerdir?

Ülkemiz sanayisi tarım ve hayvancılığa dayalı olan ülkelerin başında gelmektedir. Toplamda 7 bölgesi bulunan ülkemizde her bölgede farklı iklim ve farklı iklim özellikleri görülür. Bu sayede birçok farklı tarımsal ürünün yetiştiğini görebiliyoruz. Ayrıca birçok farklı hayvana bakıldığı da bilinmektedir. Ürettiğimiz tarım ürünlerini tüm dünyaya ihracatını gerçekleştirmekteyiz. Ülkenin kuzeyinden yetişen değerli çay ve fındık rezervleri ile ülkenin güneyinde yapılan seracılık faaliyetleri, batıda ve Karadeniz bölgesinde balıkçılık ve doğuda yapılan buğday, tütün ve pamuk tarımı ile büyükbaş hayvancılık faaliyetleri ile ülke ekonomisine can verilmektedir. İlk yıllardan beri bu verimli toprakları ilmek ilmek işleyen atalarımız bizlere çiftçilik ile ilgili çok değerli bilgiler bırakmışlardır.

Son 50 yıldır dünyadaki hızlı gelişen sanayi ve teknoloji bizim ülkemizdeki durumu da etkilemiştir. Sanayi alanlarının oluşması ve kırsaldan kentlere göçün başlaması ile tarım ve hayvancılık gerilemeye başlamıştır. Yıllardır en gözde alanlardan olan çiftçilik yerini sanayiciliğe bırakmıştır. Son 15 yıllık çeyrekte ise tarım yapılan alanlar iyice azalmış tarım veya hayvancılık ile uğraşan kişiler ise kentlere göç etmişlerdir. Bu durum ülkemizdeki ekonomiyi de etkilemiştir. Daha önceleri birçok dünya ülkesine tarım ve hayvansal ürünler ihraç edilir iken şimdi bu ürünleri dışarıdan ithal eder hale geldik. Hal böyle olunca devlet ve bağımsız bankalar bir araya gelerek bu duruma müdahale etme gereği duydular. Bildiğiniz  bankalar birçok alanda müşterilerine kredi desteği vermektedirler. Son yıllarda çiftçilerin tarım yapmaya teşvik edilmesi maksadı ile hükümet ve bankalar işbirliği yaparak çiftçiler için bir kredi verilmesi konusunda anlaştı. Bu anlaşmaya göre çiftçilerin sahip oldukları tarım alanlarını ekip biçmeleri için bu kredi kapsamında maddi destek verilmesi kararına varıldı. Gerekli şartları sağlayan tüm çiftçiler bu krediden faydalanabilirler. Şimdi sizlere çiftçi kredisinin ne olduğu ve çiftçi kredisi şartları hakkında bilgi verelim.

Çiftçi Kredisi Nedir?

Çiftçi kredisi; devlet destekli olarak yürürlüğe konan çiftçilere verilen maddi destektir. Bu krediler bir kısmı hibe şeklinde olup bir kısmı ise sıfır faiz ya da oldukça düşük faizlere sahip olan krediler şeklinde olmaktadır. Bu çiftçi kredilerini çiftçilere vererek tarımsal faaliyetlerin artırılması amaçlanmaktadır. Çiftçi kredisinden faydalanabilen alanlar ve faydalanabilecek kişilerden bahsetmek gerekirse; tarımsal ürün üreten ( buğday, arpa, nohut, yulaf vb.), tarla biçimi yapanlar ( biçerdöver , balya yapımcıları), tarımsal ilaç veya tarımsal araç satımı yapan kişiler, küçükbaş veya büyükbaş hayvancılık ile uğraşanlar fark etmeksizin bu alanlarda faaliyet gösteren herkes çiftçi kredisine başvurabilmektedir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Kredi ve Kooperatifleri, Kosgeb, Ziraat Bankası ve diğer özel bankalar girişimi ile çiftçilere krediler verilmektedir. Bu kredilerin bir kısmı hibe şeklinde olup geri kalan kısmı düşük faizle uzun vade seçeneklerine sahip kredilere şeklindedir. Bu kredilerin çiftçilere verilerek amaçlanan hedef; Çiftçilere yerli üretime teşvik ederek, ekonomiyi canlı hale getirmektir. Son 10 yıldır da verilmekte olan bu krediler ciddi oranlarda başarı sağlamıştır. Bu başarının ekonomimize olumlu yansımasını da gördük.

Çiftçi Kredisi Şartları Nelerdir?

Her ne kadar devlet çiftçileri üretmesi alanında destekleyerek çiftçi kredisi veriyor olsa da bu krediyi almak için bazı şartlara sahip olmak gerekmektedir. Bu şartlardan ilki; Çiftçi kredisi için ekip biçebileceğiniz bir arazi veya arsaya sahip olmanız gereklidir. Bu arsaların ise küçük arsalar olması sizin kredi alabilmenize engel olmaktadır. En az 5 dönümlük arsalarda yapılacak olan tarımsal faaliyetler olumlu sonuç vereceğinden kişiler çiftçi kredisi başvurusu yaparken bu durumu gözetmelidir. Bu amaçla birçok arsa sahibin arsaları küçük olmasından dolayı birkaç kişi birleşip çiftçi kredisi almaktadır. Daha sonra gereken kredi ödenir ve ortaklık hissesine göre para alımı yapılır. İkinci husus ise herhangi bir geliri veya daha önceden tarımsal faaliyet içeren bir durum olmamış ise bu durumda çiftçi kredisi almak biraz zorlaşır. Bunun nedeni aldığınız  çiftçi kredisinin gerçekten tarımsal faaliyetler için kullanılıp kullanılmayacağı konusunda güvenirlik sağlayamazsınız. Bu yüzden daha önceden bu faaliyetleri yapmış iseniz başvurmanız önerilir. Buna alternatif olarak başka bir çiftçi ile anlaşarak tarımı beraber yapacağınız konusunda ilgili kişileri ikna ederek çiftçi kredisini çekebilirsiniz. Üçüncü bir konuya değinmek gerekir ise; Çiftçi kredisi başvuru yaparken kredi notu çok önemlidir. Çiftçi kredisine başvuran kişinin kredi notu düşük veya kara listeye alınmış bir kişi ise çiftçi kredisi alması çok zordur. Her ne kadar devlet tarımı desteklemek istese de kişilerin krediyi geri ödeyeceğinden emin olmak isterler. Bu amaçla kredi notunun düşüklüğü  çiftçi kredisi başvurusunda olumlu sonuç doğurmayabilir. Bu yüzden ipotek, peşinat veya kefil gibi alternatifler sunarak  çiftçi kredisini almayı başarabilirsiniz.

Çiftçi Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?

Ülkemizde çiftçi kredisi veren devlet kurumları haricinde bazı bankalar da bulunmaktadır. Bu kurumlar ve bankalar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Kredi ve Kooperatifleri, Ziraat Bankası, Denizbank, TEB, Şekerbank, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Garanti Bankası ve Halk Bankası şeklindedir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: Çiftçi kredisi kapsamında 70.000 TL faizsiz kredi ve 30.000 TL hibe vermektedir. Bu kredi birçok çiftçi tarafından en çok tercih edilen çiftçi kredisi alanlarındandır.

Tarım Kredi ve Kooperatifleri: Birçok farklı tarım alanında uzun veya kısa vadeli çiftçi kredisi vermektedir. Kısa vadeli işletme kredileri kapsamında; işletmenin ortakları çiftçilik alanında ihtiyaç olan tohum, fidan, kimyevi gübre, zirai mücadele ilacı, karma hayvan yemi, akaryakıt ve benzeri ihtiyaç maddelerinin alımı ve bu alanda harcanacak paranın temini dolayısıyla 1 yıl vade verilen kredidir. Genel ihtiyaç kredileri kapsamında ise ortakların yıl yıl sürekli üretim harcamalarını karşılamak, o işletmenin eksik olan ekipmanlarının tamamlamak için o yıl üretilen tarımsal ürünler için ödemek yapmak amacı ile en fazla bir yıl için vade açılır ve nakit verilen kredidir. Ayrıca 50.000 TL’den başlayarak 1.000.000 TL’ye kadar kredi desteği vermektedir. Daha ayrıntılı incelemek için yazının sonundaki bağlantı linkine tıklayarak siteye giriş yapabilirsiniz.

Ziraat Bankası: Hibe almak içi başvuran kişilere Bakanlık tarafından onaylı kredi verilmektedir. Bu kredi tutarı verilecek olan hibe tutarının 3 katına kadar Proje Kredisi; ayrıca Hibe Tutarı ve Proje Kredisi toplanarak kapasite tutarınca işletme Kredisi verilmektedir. Bu çiftçi kredisinin 100.000 TL olduğunu belirtelim. Bu tutarın 30.000 TL’si hibe olarak verilirken geri kalan kısmı düşük faizli kredi şeklinde verilecektir.

Deniz bank; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Genç Çiftçi Hibe Destek Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan çiftçilerimize 7 yıla varan vade ve %1,29’dan başlayan faiz oranı ve hasat vadesine göre 18 aya varan ödemesiz dönem avantajı ile çiftçi kredileri vermektedir.

Çiftçi Kredisi Başvurusunda Gerekli Belgeler 

Eğer başvuru yaptığınızda çiftçi kredisi almaya hak kazandı iseniz bu belgeleri hazırlayarak ilgili yere şahsen gidip vermeniz gereklidir. Bu belgeler;

  • ÇKS
  • Çiftçilik Belgesi
  • Hayvan İşletme Belgesi
  • Tapu Fotokopileri
  • Ruhsat Fotokopileri
  • Tapu ve Ruhsat fotokopileri

Tarım Kredi ve Kooperatifleri Çiftçi Kredisi İçin TIKLAYINIZ!

Ziraat Bankası Çiftçi Kredisi İçin TIKLAYINIZ!

Denizbank Çiftçi Kredisi İçin TIKLAYINIZ!

Scroll to Top