İngilizce açılımı International Bank Account Number olan IBAN, Türkçe olarak ise Uluslararası Banka Hesap Numarası şeklinde biliniyor. Dünyadaki tüm banka ve kurumlar yapacakları havale, EFT ve virman gibi para transferlerinde ortaya çıkan çeşitli hataların ortadan kaldırılabilmesi için bu sistem geçmiş bulunuyor. İlk olarak AB yani Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerin kendi aralarında başlatmış olduğu bu uygulama zamanla tüm dünyaya yayılmış ve Merkez Bankası tarafından verilmiş olan karara göre 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren Türkiye’de yer alan tüm bankalar IBAN sistemine geçiş yapmış bulunuyor. Bu sayede yapılacak olan EFT, virman ve havale gibi para transfer işlemlerinde artık yok denecek kadar az hata ortaya çıkıyor.
IBAN her ülkede var ve bu ülkelerde yer alan bankalarda biçimsel ve uzunluk açısından farklılıklar barındıran bir numara olduğu için hangi ülkeye ve bankaya EFT, virman ya da havale yapmak isterseniz isteyein karşı tarafın IBAN numarasını bilmeniz gerekiyor. Bu sayede yapılacak olan EFT, virman ve havale işlemleri banka tarafından kontrol edilecek ve daha sonra da ortada herhangi bir sorun olmaması halinde işlem yapılacak ve size gerekli bilgilendirme ile geri dönüş yapılacaktır.
IBAN sistemine geçiş yapan dünya çapındaki tüm bankalar, bankalarında açılmış olan her bir hesap için bir IBAN üretmiş bulunuyor. Açılacak olan her bir yeni hesap için de aynı şey söz konusu. Özel şifreleme algoritmaları ile birlikte koruma atlına alınarak güvenli bir hale getirilmiş olan bu sistem sayesinde artık işlemleriniz çok daha güvenli. Bu algoritma kullanılarak iki basamaklı bir kontrol sayısı elde edildi. Bu sayı tarafların işlem yapmak istediği banka tarafından kontrol edildikten sonra işleme onay veriliyor. Bir sorun olması halinde ise gerekli sorunun giderileceği ana dek işlemler askıya alınıyor. Bugün sizlere IBAN konusunda detay vermeye devam edecek ve daha sonra Citibank Iban Sorgulama işlemlerinden bahsedeceğiz.
Sayfa İçeriği
IBAN Standardı
Dünyanın dört bir yanında yer alan bankalar tarafından her bir hesap için özel olarak üretilmiş olan her bir IBAN, sahip olduğumuz kimlik belgeleri gibi birbirinden farklı ve hesaba özgüdür. IBAN yalnızca tek bir hesabı işaret eden hesap numarası olarak da bilinir. Bir nevi hesabınızın kimliği IBAN olur.
IBAN, en fazla 34 basamaktan oluşmakta olan bir sayıdır. Bu sayının ilk iki hanesi ülke kodunu gösterirken, beraberinde gelen iki hane kontrol rakamlarını gösterir. Kontrol rakamları banka tarafından kontrol edilmekte olup IBAN’ın doğruluğunu kontrol eder. IBAN’ın geriye kalan bölümlerde banka kodu ve rezerv alan ile birlikte hesap numarası yer alır. Belirlenmiş olan 34 sayısı aşılmadığı takdirde herhangi bir sorun ortaya çıkmayacak olsa da ülkemizde bu sayı 26 karakterden oluşur. Türkiye’de kullanılmakta olan IBAN aşağdıa yer alan görselde görülebilir.
Türkiye’de faaliyet göstermekte olan her bir banka müşterileri tarafından talep edilmesi halinde vadesiz TL hesabı ve döviz hesapları için bir IBAN numarası üretmiştir. Bu sayede gerek yurt içi gerek yurt dışına yapılacak olan EFT, havale ve virman işlemleri daha güvenilir hale gelmiştir.
IBAN’ın Yurt İçi Para Transferinde Kullanımı
Yurt dışı para transferlerinde kullanılmakta olan IBAN, yurt içi EFT, virman ve havale gibi yurt içi işlemlerinde de kullanılır. Türkiye’de yer alan müşteri, banka, firma ya da finans kurumu tarafından yurt içinde yer alan ve biraz önce bahsi geçen kesimlere yapılacak olan para transferleri yine IBAN sayesinde yapılabilir. Üstelik bunun için alıcının hangi şehirde ya da hangi şubeye bağlı olduğunu bilmeye gerek olmadan yalnızca IBAN yazmak olacaktır. Gerek ülkeler gerek ise yurt içinde yer alan bankalar arasında yapılacak ola para transferleri bu sistem ile birlikte hem daha kolay hem de daha hızlı bir hale gelirken aynı zamanda eskisine nazaran çok daha güvenli bir hale gelmiştir.
Citibank IBAN Sorgulama İşlemleri
Citibank IBAN sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek isteyen bireylerin kullanabileceği dört farklı yol bulunuyor. Öncelikle Citibank IBAN numarasını öğrenmek istiyorsanız doğrudan bir Citibank şubesine gidebilir ve bunu öğrenebilirsiniz. Bir başka yöntem ise Citibank Telefon Bankacılığı numarası olan 444 0 500 numarasını arayarak gerek sesli yanıt sistemi gerek ise müşteri hizmetleri sayesinde 7 gün 24 saat boyunca aradığınız tüm bilgilere ulaşmanız mümkün. Bir diğer yöntem ise Citibank İnternet Bankacılığını kullanmak olur. Bunun için Citibank resmi internet sitesine giriş yapmalı ve sitenin sağ üst köşesinde yer alan İnternet Şubesi sekmesine tıklamalısınız. Daha sonra karşınıza gelecek olan seçenekler olan Kurumsal Bankacılık ya da Ticari Bankacılık seçeneklerinden birini seçerek işleminize devam etmelisiniz. Böylelikle işlemlerinize devam edebilir ve Citibank IBAN sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda İnternet Şubesi üzerinden gerçekleştirilebilecek olan neredeyse tüm işlemlerin yapılabildiği ve akıllı telefon ya da tabletler için üretilmiş olan mobil uygulamaları bu cihazlarda yer alan uygulama marketinden indirebilir ve Citibank İnterrnet Şubesine giriş yaparak gibi giriş yaparak hesap bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
Dilerseniz TBB yani Türkiye Bankalar Birliği resmi internet sitesi üzerinden ulaşabileceğiniz bir yöntem sayesinde herhangi bir IBAN kodunu girerek bu IBAN kodunun doğru olup olmadığnıı sorgulayabilmeniz mümkün. Bu bölüme nereden ulaşacağınızı bilmediğiniz takdirde aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak bu siteye ulaşabilirsiniz.
Türkiye Bankalar Birliği IBAN Kodu Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!
Bununla birlikte son bir yöntem olan ve Citibank resmi internet sitesi üzerinden ulaşabileceğiniz Citibank Iban Sorgulama sayfasında aynı zamanda aşağıda yer alan link sayesinde de ulaşmanız mümkün. Siteye giriş yaptıktan sonra yapmanız gereken şey “IBAN Numaranızı hesaplayın” bölümünde hesap numaranızı yazmak ve IBAN Hesapla butonuna basmak olur. böylelikle “IBAN’ınız yazan yerde ilgili hesaba ait IBAN bilgileri çıkar. Sizlerde bu sayede bu IBAN numarasını kullanarak gerçekleştirmek istediğiniz EFT, havale ve virman gibi işlemleri kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.