Devlet Destekli Evlilik Kredisi

devlet destekli evlilik redisi

Evlilik hazırlığında olan çiftler, hiç kuşkusuz birçok şeye ihtiyaç duymakta ve destek aramaktadırlar. Çünkü yeni bir ev kurmak, düzen kurmak masraflı bir iştir hele ki araya söz, nişan, düğün gibi işler girdiğinde ise çok daha fazla emek, çaba ve dolayısıyla nakde ihtiyaç duyulmaktadır. Yeterli bütçeniz yok ise hayallerinizi gerçekleştirmek sizi fazlasıyla strese sokmaktadır. Bireylerin yeterli bütçesi olmadığında, devlet sosyal hayatı iyileştirmek için verdiği hizmetlerde evlilik aşamasında ki bireyleri unutmayarak kredi sağlama yoluna girmiştir. Böylelikle tüm vatandaşlarına evlilik kredisi sunmuş sosyal hayatlarını desteklemeye yardım etmiş ve etmeye devam etmektedir. Biz de bu yazımızda devlet destekli evlilik kredisi hakkında bilgiler vereceğiz.

Devlet Destekli Evlilik Kredisi Nedir, Nasıl Başvurulur?

Devlet destekli evlilik kredisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından evlilik aşamasında olan bireylere, sosyal yaşamı destekleme adına verilen bir kredi türüdür. Bu kredi için bakanlığın belirlediği bazı şartlar vardır. Bu şartlara uyan herkes devlet destekli evlilik kredisine başvurabilmektedir. Bakanlığın belirlediği bazı şartlar ise şu şekildedir:

  • Evlilik aşamasındaki bireylerin 18-24 yaş aralığında olması, üniversite okuyanların ise en fazla 26 yaşında olması,
  • Maddi imkanlarının evlenmelerine imkan tanımıyor olması,
  • Daha önce evlenmemiş olmaları,
  • Devlet destekli evlilik kredisine başvuracak bireylerin Türkiye Cumhuriyeti Kanunları’nda yer alan ağır suçlardan herhangi birinden ceza almamış olması gerekmektedir.

Yukarıdaki şartlara uyan tüm bireyler başvurusunu yapabilir ve evlilik aşamasında devlet desteğinden faydalanabilmektedir. Devlet tarafından faizsiz olarak 1 yıl geri ödemeksizin 10.000 TL kredi desteği alınabilmekte, ayrıca bu krediyi alarak evlenmiş bireylerin bir yıl içinde çocuk sahibi olmaları sonucunda ödemeleri bir yıl daha ertelenerek iki yıl geri ödemesiz imkanları ile sahip olabilirsiniz. Alınan kredileri 24-48 ay arası vade imkanları ile geri ödeyebilirsiniz. Devlet destekli evlilik kredisini kamu bankalarından temin edebilirsiniz. Krediyi alan kişilerin krediyi ödeme süreçleri ise dört yıl olarak belirlenmiştir. Devlet destekli evlilik kredisini, yetim ya da devlet yurtlarında kalan bireyler tarafından alındığı taktirde geri ödemeye başlama süreçleri daha fazla genişletilmiş şekilde sunulmaktadır. Yetim ve devlet yurtlarında kalan vatandaşlarımızın evlenmeleri sonucunda aldıkları evlilik kredisini bir yıl değil iki yıl sonra faizsiz ödeme seçeneği ile sunmaktadır. Geri ödeme süreci ise aynı bırakılmış 4 yıl içerisinde ödeme imkanı verilmiştir. Devlet sosyal hayatı destekleme adına Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı ile işbirliğine içinde birçok hizmet, imkan ve destek sunmaktadır. Devletin desteklediği evlilik kredisinin yanında, bir başka destek ise çeyiz hesabıdır.

Çeyiz Hesabı Nedir, Nasıl Açılır?

Çeyiz hesabı, anlaşmalı bankalardan açılan üç yıl düzenli bir şekilde aylık ya da üç aylık dönemlerde, en az 100 TL en fazla 1000 TL yatırdığınız hesap türüdür. Çeyiz hesabı ile yatırdığınız miktar oranında en fazla 5000 TL devlet tarafından çeyiz yardımı verilir. Devlet destekli çeyiz yardımı alabilmek için bazı şartlar vardır. Bu şartlar şu şekildedir:

  • 27 yaşını doldurmamış olmak,
  • Bankada, TL cinsinden bir çeyiz hesabı açtırmış olmak,
  • 3 yıl süre ile düzenli olarak ödeme yapmış olmak,
  • Bankada açılan hesaba devlet en fazla 5 bin lira katkıda bulunacaktır. 5 bin liralık katkı sadece ilk evlilikte ve tek seferde verilmektedir. Hesaba yatırılan tutarlar, asgari süre bu açılan hesapta kalacaktır. Bu süre Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmektedir.
  • Çeyiz hesabı sözleşmesinin detayları, hak ediş süreleri, devlet katkısı oranı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecektir.

Yukarıdaki şartlar dahilinde uygulama kapsamında dediğimiz gibi hesaplarınıza en az üç yıl boyunca, aylık en az 100, en faza 1000 TL yatırmak gerekmektedir. Ödemelerinizi üç aylık dönemlerde ödemeniz de mümkündür. Üç aylık ödemelere aç ayda bir en az 300, en fazla 3000 TL ödemenizi yapmanız gerekmektedir. 3-4 yıl süreyle yaptığınız ödemelerin toplamının %10’u, 4-5 yıl süreyle yaptığınız ödemelerin toplamının %15’i, 5 yıl ve daha uzun süreyle yapılan ödemelerin toplamının %20’si kadar destek alınabilmektedir. Evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde, evlilik cüzdanınız ve il evliliğinizin olduğuna dair nüfus müdürlüğünden aldığınız belge ile bankaya başvurduğunuz taktirde, en geç 2 ay içinde hesabınızın bulunduğu bankadan parayı alabilmeniz sağlanmıştır.

Çeyiz hesabınızı açtırdıktan sonra ödemelerinizi düzenli bir şekilde yapmaya dikkat etmelisiniz. Eğer aylık ödeme tercih ettiyseniz bir dönemde (12 aylık olan süreç) üçten fazla ödemenizi aksatmamanız gerekmektedir. Üç ayda bir ödeme tercih etti iseniz bir dönemde birden fazla ödemenin aksatılmaması gerekmemektedir. Bir dönem içerisinde çeyiz hesabınızdan ikiden daha fazla para çektiğiniz ve çektiğiniz para sonrasında hesapta kalan tutarınıza yatırılması gereken tutarın en az miktarın altına kalması durumlarında açtığınız çeyiz hesabınıza devlet desteği ödenmeyeceğini unutmamanız gerekmektedir.

Çeyiz Hesabı açtırabileceğiniz bankalar şunlardır:

Kamu Mevduat Bankaları: Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası.
Özel Mevduat Bankaları: Turkish Bank, DenizbankTürk Ekonomi Bankası, Şekerbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Fibabanka, Akbank, Anadolubank…
Kamu Katılım Bankası: Ziraat Bankası.
Özel Katılım Bankaları: Kuveyt Türk Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Anadolubank, Turkısh Bank, Fibabanka…

Yukarıda ki bankalardan tercih ettiğiniz herhangi birinden gerekli şartları sağlıyor iseniz başvuru yapabilir, hesabınızı açtırabilir ve birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Yaptığınız küçük birikimler ileride sizlerin en büyük destekçisi olacak, evlilik hayallerinizi kabusa çevirmeden tüm ihtiyaçlarınızı rahatça karşılamanızı sağlayacaktır.

Scroll to Top