Devlet destekli küçükbaş süt hayvancılığı kredisi nedir? Hangi şartları sağlayan üreticiler bu krediden yararlanabilir? Hangi banka veya kurumlar bu krediyi sağlamaktadır? Bu ve buna benzer küçükbaş süt hayvancılığı kredisine yönelik soru-yanıt ve ayrıntılardan bu yazımızda bahsedeceğiz.
Küçükbaş hayvancılık kısa vadede büyük sermaye gerektirmeyen, emeği ve zahmeti bol, uzun vadede ise gelir sağlayan bir hayvancılık türüdür. Bugün bu yatırımı 100 koyun ile başlattığınızı düşünürseniz, 1 yılın sonunda bu 100 koyun 2 kez kuzu vereceğinden dolayı en az 200 kuzunuz olur ve kısa vadede büyük bir kâr yaparsınız. Tabi bu koyun ve kuzuların bakım masrafları, çoban ücreti gibi ödemeleri de hesaba katmalı ve üzerinde önemle durmanız da ayrı bir sorumluluk getirmektedir. Süt üretimi için yapılan küçükbaş hayvancılığın daha yararlı ve kazançlı olduğunu belirterek bu yönde bir yatırım yapılması veya iş kurmalarını üreticilere hatırlatmakta fayda var. Devlet kredileri ile çeşitli teşviklerin zaman zaman gündeme gelmesi de yine bu üreticiler için büyük önem arz eden ve büyük fark yaratan bir durumdur. İthal hayvansal gıdaların azaltılması ve yerli üretim hayvansal ürünlerin artırılması için devlet desteği ile teşvik edilen üreticiler yerli ekonominin büyümesi ve iş gücüne katılımı artırmak için ekonomik bir rol üstlenmektedirler.
Sayfa İçeriği
Küçükbaş Süt Hayvancılığı Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?
Yazımızın başlığı “Devlet Destekli” olduğu için öncelikle ve özellikle devletin bir bankası olan Ziraat Bankası’nın bu krediye yönelik olan şartlarından bahsedeceğiz. Ziraat Bankası, koyun yetiştirmek isteyen üretici vatandaşlarımız için minimum 50 baş; Kilis, Saanen, Damascus, Ankara ve Kıl keçisi yetiştiriciliğinde ise minimum 25 baş kapasiteye sahip üretim yapabilen veya en az bu kapasitelere sahip yeni tesis kurmayı düşünen üreticilere yönelik Küçükbaş Süt Hayvancılığı Kredisi vermektedir. Ziraat bankasının en düşük faizli kredi veren banka olduğunu hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyoruz.
Üreticiler için Ziraat Bankası kadar Şekerbank da bir diğer ve önemli küçükbaş süt hayvancılığı kredisi konusunda çeşitli teşvikleri sağlayan önde gelen bir diğer bankadır.
Özel bir girişimcilik bankası olan ve ağırlıklı olarak esnaf, çiftçi ve üretici ağırlıklı kredi ve kampanyalar yürüten Şekerbank’ ta üreticiyi desteklemek ve ekonomiye hareket getirmesi amacı ile küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık kredisi veren önemli bir bankadır. Şekerbank Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık tesisleri için hayvan alımı dahil olmak üzere hayvan barınağı ile yem deposu yapımı gibi tesis malzemeleri ve ekipmanlarının teminini de sağlamaktadır. Başlığımız küçükbaş süt hayvancılığı kredisi olduğu için süt sağım ve soğutma tankı alımı veya bakımı için kredi sağlayabilmek ile beraber çeşitli harcanacak giderler ve kaba yem alımı, kesif yem ve süt yemi gibi tesis ihtiyaçlarına yönelik de kolayca kredi sağlamaktadır.
Faiz Oranları Nelerdir?
Küçükbaş süt hayvancılığı kredisi faiz oranlarına gelince, bu faiz oranı tamamen sizin kullanmak istediğiniz kredi miktarına ve vadeye göre değişmektedir. En güncel ve doğru kredi oranlarını ise banka şubelerinden öğrenebilmektesiniz. Ziraat bankasının ortalama faiz oranının %5 olduğunu hatırlatarak, koyun ve keçi almak için herhangi bir kredi başvurusunda bulunmak istiyor iseniz bu başvuruyu internet üzerinden veya herhangi bir banka şubesi aracılığı ile yapabilirsiniz.
Devlet destekli küçükbaş süt hayvancılığı kredisi veren Ziraat bankası ve özel bir girişimcilik bankası olan Şekerbank’ın haricinde bu krediyi sağlayan yine bir kaç banka mevcuttur. Bu bankaların üreticilere yönelik olan kredi kampanyaları ise şunlardır;
- Akbank Tarım
- Denizbank Tarım ve Hayvancılık
- İş Bankası Üretici Destekleme Kredisi
Devlet destekli ve çeşitli özel banka teşviklerinin haricinde ülkemizin önemli ekonomi çarklarından olan kalkınma ajansları da yine üreticilere bir takım teşvik ve krediler sağlayan önemli bir yapılanmadır. Hangi il de hangi kalkınma ajansı var kısaca bu bilgiden de bahsetmek isteriz.
Türkiye Geneli Tüm Kalkınma Ajansları ve Teşvik Verdiği İller Listesi
- (FKA) Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli
- (GEKA) Güney Ege Kalkınma Ajansı Aydın, Denizli, Muğla
- BEBKA Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı Bilecik, Bursa, Eskişehir
- ÇKA Çukurova Kalkınma Ajansı Adana, Mersin
- Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye
- Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Bartın, Karabük, Zonguldak
- DOKA Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon
- Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya, Yalova
- (SERKA) Serhat Kalkınma Ajansı Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars
- (TRAKYAKA) Trakya Kalkınma Ajansı Edirne, Kırklareli, Tekirdağ
- (DİKA) Dicle Kalkınma Ajansı Batman, Mardin, Şırnak, Siirt
- (KARACADAĞ) Karacadağ Kalkınma Ajansı Diyarbakır, Şanlıurfa
- (KUZKA) Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Çankırı, Kastamonu, Sinop
- (KUDAKA) Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Bayburt, Erzincan, Erzurum
- (ZAFER) Zafer Kalkınma Ajansı Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa, Uşak
- (MEVKA)Mevlana Kalkınma Ajansı Karaman, Konya
- (ORAN) Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Kayseri, Sivas, Yozgat
- (GMKA) Güney Marmara Kalkınma Ajansı Balıkesir, Çanakkale
- (İKA) İpekyolu Kalkınma Ajansı Adıyaman, Gaziantep, Kilis
- (İSTKA) İstanbul Kalkınma Ajansı İstanbul
- (İZKA) İzmir Kalkınma Ajansı İzmir
- (OKA) Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Amasya, Çorum,Samsun, Tokat
- (DAKA) Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Bitlis, Hakkâri, Muş, Van
- Ahiler Kalkınma Ajansı Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, Nevşehir
- Ankara Kalkınma Ajansı (ANKARAKA) Ankara