Devlet Tahvili Nasıl Alınır?

Devlet Tahvili

Ticarette para yerine geçen kıymetli evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar çek, bono, hisse senedi, poliçe ve tahvildir. Bu kıymetli evraklar ticari işlerde istenilen nakit para mevcut olmaması halinde verilebilir. Her bir kıymetli evrakın özellikleri farklı olmakla beraber ortak olarak hepsi para yerine kullanılabilir. Ayrıca tüm evraklar nakit paraya da dönüştürebilir. Bu kıymetli evraklardan biri de tahvildir. Tahvil; şirket veya kurumların fon ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile oluşturdukları borçlanma senedidir. Tahviller herkes tarafından çıkarılamaz. Bazı anonim şirketleri Sermaye Piyasası Kurulu SPK’nın izni ile tahvil çıkarabilir. Birçok tahvil türü bulunmaktadır. Bunlar; devlet tahvilleri, özel tahviller, primli veya başabaş tahviller, hamiline-nama yazılı tahvillerdir. Bu yazımızda sizlere tahvil türlerinden biri olan ”devlet tahvili” ile ilgili bilgiler vereceğiz. Peki devlet tahvili nedir ve devlet tahvili nasıl alınır?

Devlet Tahvili Nedir?

Devlet tahvili Hazine Müsteşarlığı izni ile çıkarılan ve devletin bir yıldan fazla olan borçlarını karşılaması amacı ile oluşturulan borçlanma senetleridir. Devlet tahviline, iç borçlanma senedi veya hazine bonosu  denilmektedir. Tahvillerde faiz ve vade oranları sabittir. Devlet tahvillerinde de; devlet belirlenen faiz ve vade süresinde ödeme yapmak zorundadır. Devlet tahvilini bankalar ve tüzel kişiler de kullanabilir. Devlet tahvili aynı zamanda ihalelerde teminat amaçlı kullanılır. Normal tahvilleri aksine Devlet tahvil faizleri sabit veya değişkendir. Eğer bu faizler dövize endeksli ise bu durumda dolardaki değişimler faizi de değiştirecektir. Devlet tahvili alan kişiler vade süresi sonunda ana para ile birlikte belirlenen faiz oranınca oluşan para miktarını alırlar.

Devlet Tahvilinin Özellikleri

  1. Bir yıldan uzun vade süresi vardır.
  2. Devlet garantisi kapsamındadır.
  3. Likit yatırım araçları olarak sayılırlar.
  4. Devlet tahvilleri; Hazine Müsteşarlığından alınır ve Merkez Bankası tarafından satılır.
  5. Tahvillerin satışı fiziki teslim ve emanet makbuzu aracılığı ile yapılır.
  6. İkinci el piyasasında yer alır.
  7. Yüksek oranda gelir sağlar.
  8. Dolar endeksli devlet tahvilinde faiz düşünce birim fiyat yükselişe geçer.
  9. Ücretsiz olarak emanet hesabında saklanabilir.
  10. Devlet tahvilleri kuponlu veya kuponsuz olarak satılabilir. Ayrıca indirimli olarak da satımı yapılmaktadır.
  11. Devlet tahvilinde yazan ‘nominal değer’ üzerinden ödeme yapılır.
  12. Faiz ödemeleri 3 veya 6 ayda yahut 1 yılda yapılır.

Devlet Tahvili Nasıl Alınmaktadır?

Bir yatırım yapmadan önce bazı konularda bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu konular para ve risk yönetimi, borsa ve ekonomidir. Eğer orta veya uzun vadeli olarak sabit bir gelir elde etmek isterseniz devlet tahvilleri yapacağınız en doğru yatırım olacaktır. Devlet tahvilleri sabit faiz oranları ile zaten sabit gelir getiren yatırım aracı olarak bilinir. Bildiğiniz gibi devlet tahvilleri en az 1 yıl vadelidir. Bu yüzden tahvil için sizde 1 yıldan fazla olmak şartı ile bir vade süresi belirleyebilirsiniz. Bu vade süresi bittiğinde ana para ve faiz oranı ile eklenen parayı isterseniz tek bir defada isterseniz de taksitli olarak ödeyebilirsiniz.

Devlet tahvilleri Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılmaktadır. Hazine Müsteşarlığından çıkarılan bu tahviller ikincil piyasa denilen alanlar üzerinden alım satımı yapılmaktadır. Eğer bu piyasa üzerinden devlet tahvili almak isterseniz bu durumda bankalar, aracı kurumlar, özel finans kuruluşları ile bağlantıya geçmeniz gerekmektedir. Ülkemizde başta Ziraat Bankası olmak üzere, İş Bankası gibi hem kamu hem de özel bankalar devlet tahvili alınması için aracı olmaktadır. Bu yerlerde yapılan anlaşmalar sonunda devlet tahvili alınır.

Ziraat Bankasından Devlet Tahvili Almak İçin TIKLAYINIZ!

İş Bankasından Devlet Tahvili Almak İçin TIKLAYINIZ!

Devlet Tahvili Nasıl Satılır?

Devlet tahvilleri satımı da yapılmaktadır. Hem de vade süresi bitmeden de satışı yapılmaktadır. Eğer devlet tahvili bir kurum aracılığı ile alınmış ise, o kurum ile bağlantıya geçin. Bu kuruma devlet tahvilini satmak istediğinizi beyan edin. Ardından bu kurum devlet tahvilinin satışı için ikincil piyasaya sunacaktır.

Eğer devlet tahvilini direkt olarak Merkez Bankasından aldıysanız, yine vade süresi bitmeden tahvilin satışını yapabilirsiniz. Bunun için devlet tahvilinin satışı için Merkez Bankasından bir makbuz almalısınız. Bu makbuz ile satış için Merkez Bankası şubelerine müracaat edebilirsiniz. Şubeler sizin müracaatınız sonucunda tahvili bir bankanın ticari depo hesabına aktaracaktır. Siz ise bu bankaya giderek tahvilin satışını gerçekleştirebilirsiniz.

Devlet Tahvili Faiz Oranları

Devlet tahvili faizlerinin oranları ile ilgili tüm bilgilere Merkez Bankasının resmi sitesinden ulaşabilirsiniz. Sizler için paylaştığımız linke tıklayarak tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Devlet Tahvili Faiz Oranlarına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ!

Scroll to Top