Bankalar verdiği kredi hizmetlerinden faydalananlardan her işlem için dosya masrafları almaktadır. Bu dosya masrafları kimi zaman fazla miktarda olarak vatandaşlardan tahsil edilmekteydi. Ancak geçtiğimiz yıllarda Yargıtay 13. Dairesinin yaptığı düzenlemeler ile yürürlüğe girmiş olan “Dosya Masraflarını Geri Alma” durumuyla beraber artık geçmiş dönemlere ait bankalardan çektiğiniz kredilerden alınan dosya masraflarını geri alabilmeniz mümkün kılınmıştır. Bu imkanın gelmesi ile beraber kredi kullanıp dosya masrafı ücreti ödeyen bireyler bankalara başvurarak ödemelerini nasıl geri alabileceklerini sormuşlardır. Bizler de vatandaşların merak ettikleri “dosya masrafı nasıl geri alınır?” sorusunun cevabını yazımızda detaylı bir şekilde sizlere sunduk.
Dosya Masrafı Geri Alma
Dosya masrafını tanımlayarak başlamak gerekirse, kredi kullanırken karşılığında nasıl bir hizmet aldığınızı bilmeden ödediğiniz tutar dosya masrafı olarak nitelendirilir. Bankalardan kredi kullanacak olan bireylere bir çile olarak gelen dosya masrafları artık 4077 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu’na göre, 10 yıl geriye dönük dosya masraflarını alabilmelerini mümkün kılmıştır. Bunu gerçekleştirebilmek için ilk olarak ne kadar dosya masrafı ödediğinizi belgelemeniz gerekmektedir. Bankalardan kredi kullanırken sizlerden tahsis edilen tüm masraflar dosya masrafı olmadığı unutulmamalıdır. Ekspertiz ücreti, hayat sigortası ücreti, erken kapatma cezası ve ipotek tesis ücreti gibi alınan ücretler kredi dosya masrafı kapsamına girmemekte ve hiçbir şekilde iadesi yapılmamaktadır. Kredi kullanırken ücreti alınan bu hizmetleri satın almış durumda olursunuz ve satışı gerçekleşen işlemin bu nedenle iadesi olmaz. Yukarıda bahsettiğimiz ücretlerin dışında olduğunu bildiğiniz bir ücret ödediyseniz ve karşılığında hiçbir ücret almadıysanız dosya masrafınız olan bu ücreti gerekli belgelendirmeleri yaptığınız takdirde geri almanız mümkündür.
Kredi kullandınız ve bu süreçte sizden dosya masrafı talep edildiyse bu masrafı belgelediğiniz takdirde geri almanız mümkündür. Bu nedenle sizin için gerekli olan tek şey ödeme dekontlarınızdır. Ancak dekont kaybetme, atma vb. durumlarda bankanızın şubesine giderek dekontunuzu rahatlıkla temin edebilirsiniz. Bazı bankalar artık geçmiş dönemlere ait bu dekontlar için ücret talep etmeye başlamıştır. Fakat sizler bu ücreti vermekten çekinmeyin. Çünkü dekont almak için bankaya ödeyeceğiniz miktar alacağınız dosya masrafı tutarından çok daha az olacağı için kârda olacağınızı unutmamalısınız. Dosya masrafına ait dekontun ıslak imzalı veya kaşeli olmasına gerek yoktur, fotokopi veya ekran görüntüsü şeklinde de kabul edilmektedir. Ayrıca dosya masrafınızı belgelendirmeden hiçbir şekilde masrafın iadesi yapılamamakta, hukuki süreçte bu dekontlar delil olarak kullanılmaktadır. Bazı durumlarda bankalar dosya masrafı dekont talebinde olumsuz geri dönüş yaptığı görülmüştür. Bu durumda elinizdeki belgeler ve geri alma süreci için hazırladığınız dilekçeniz ile Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilirsiniz. Aldığınız kredi 2.320 TL’de az miktarda ise şu an ikamet ettiğiniz ilçenin Kaymakamlığı’nda yer alan Tüketici İlçe Heyeti’ne, 2.320-3.480 TL arasında ise Tüketici İl Hakem Heyeti’ne başvuru yapabilirsiniz. Tüketici İl Hakem Heyetleri yaşadığınız ildeki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlükleri’nde bulunur. Kredi tutarınız 3.480 TL’den fazla olduğu durumlarda ise Tüketici Mahkemelerine dava açarak dekontlarınızı her şekilde alabilirsiniz.
Kullandığınız kredide emin olduğunuz dosya masrafı ücretini geri alma işlemi için dekontla beraber bir dilekçe hazırlamanız gerekmektedir. Bu dilekçeye dekontunuzu da ekleyerek başvurduğunuz taktirde ödediğiniz ücreti başarılı şekilde geri alabilirsiniz. Dilekçe için aşağıdaki örnekten yararlanabilirsiniz.
………………BANKASI……………………ŞUBESİ MÜDÜRLÜĞÜNE
…………….nolu müşterinizim. Şubenizden ……………… tarihinde …………… ay vadeli olarak ……….. faiz oranı üzerinden …………………. TL ………………. Kredisi kullandım ve ……………. Ay ödeme yaptım.
İlgili krediyi kullanırken dosya masrafı adı altında tarafımdan eke makbuzunu sunduğum ………… TL kesinti yapılmıştır. Kesilen bu tutarın, 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu’na göre haksız şart sayıldığından tutarın tarafıma iade edilmesini talep ediyorum.
Tarih:
Adres:
Ad,Soyad:
İmza :