Dünyadaki ülkelerin bir bölümünün ekonomik durumu oldukça iyi ve gelişmişlerdir. Başka bir açıdan bakıldığında ise dünyanın büyük bir kısmı gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerden oluşmaktadır. Ekonomik durumlarının iyi olmaması sadece bu ülkeleri değil, tüm dünya ülkelerini ilgilendirmektedir. Bu sebeple dünya ülkelerinin çoğu tarafından kabul görülmüş bazı kuruşlar oluşturulmuştur. Bu kuruluşlar ekonomik açıdan problem yaşayan ülkelere yardım ve birçok farklı amaç ile kurulmuştur. Bu kuruluşların başında Dünya Bankası yer almaktadır.
Yazımızda Dünya Bankasının neler yaptığına ve “Dünya Bankasının Görevleri Nelerdir?” sorusuna cevap vereceğiz.
Sayfa İçeriği
Dünya Bankası Ne Yapar?
Dünya Bankası temel olarak dünyadaki yoksulluğu azaltmayı amaçlar. Bu amaçla yola çıkan kuruluş, gelişmekte olan ülkelere kredi desteğinde bulunur. Dünya Bankası, BM (Birleşmiş Milletler) kuruluşu içerisinde yer alan bir kuruluştur. Dünya Bankası ikinci dünya savaşından günümüze dek yeterli dövizi bankalar aracılığıyla sağlayamayacak olan ülkelere destek olarak kurulmuştur. Dünya Bankasının diğer bankalardan ayrışması ise faiz oranlarıdır. Hem daha ucuza kredi sağlar hem de yüksek miktarlar kredi vermeye elverişlidir. Dünya Bankası ülkelerin ümit vadeden ve kalkınmalarına yardım edecek olan projelerine uzun vadeli destek sağlar. Ayrıca banka ülkenin dış borçlarının kontrolü ve yoksulluğu azaltma gibi danışmanlık hizmeti de vermektedir. Dünya bankası, temelde gelişmiş ve iyi durumdaki ülkelerden finansal destek sağlayarak, gelişmemiş olan ülkelere yardım ederek o ülkelerin gelişmesini sağlar.
Dünya Bankasını Meydana Getiren Gruplar
- Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD): IBRD, 1945 yılında kurulmuştur. Devletlerin garantörlüğünde ülkelere borç finans sağlar.
- Uluslararası Finans Kurumu (IFC): IFC, 1956 yılında gelişmekte olan ülkelerin özel sektörlerini teşvik etmek için kurulmuştur.
- Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA): IDA, düşüncesi 1958 yılında ortaya çıkmıştır. 1960 yılında ise resmen kurulmuştur. Düşük faiz, uzun vadeli ve uygun şartlarda kredi vermeyi amaçlayarak kurulmuştur.
- Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA): MIGA, çalışmalarına 1988 yılında başlamıştır. Amacı ise gelişmekte olan ülkelerde yaşanan bazı problemlerden ötürü ticari olmayan bu risklere karşı ülkeleri korumaktır.
- Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID): ICSID, Yatırımcılar ve hükümetler arasında meydana gelebilecek olan anlaşmazlıkların çözümünü sağlar. Ayrıca bu amaca yönelik alt yapılar hazırlayarak, yatırım yapılmasının artmasını amaçlar.
Dünya Bankasının Görevleri Nelerdir?
- Küresel bilgi birikiminden tüm dünyanın faydalanmasını sağlamak,
- Kredi krizleri, iklim değişikliği gibi olaylarda tüm sorunlara çare olmak,
- Hazırladığı kalkınma programları ile gelişmekte olan ülkelere hizmet vermek,
- Savaşta olan ülkelere çözüm önerileri getirmek,
- Ülke için devamlı büyüme sağlamak,
- Fakir ülkelerdeki yoksulluk oranını azaltmak.
Dünya Bankası Üyeleri
Dünya bankasının içerisinde bulunan kurumlara göre üyeler farklılaşmaktadır. Kurumlara göre üye listesini hemen aşağıda bulabilirsiniz.
- Ekvator, Hindistan, Kanada, Komor Adaları, Jamaika, Maldivler, Eritre, Brezilya, Tacikistan, Uruguay, Samoa, Vanuatu, Dominik, Irak, Saint Vincent ve Grenadinler, Gine-Bissau, Angola, Cape Verde, Güney Afrika, Libya, Etiyopya, Cibuti, İran, Malta, Bulgaristan, Polonya, Bahreyn, Romanya, Belize, Moldova, Litvanya, Ekvador, Nijer, Belarus, Venezüella, Kırgızistan, Türkmenistan, Somali, Karadağ, Ginesi, Tayland, Vietnam, Palau, Rusya, Seyşeller, Laos, Meksika, Dominik Cumhuriyeti, Bolivya. (IBRD, IDA, IFC, MIGA)
- Kiribati , Antigua ve Barbuda, Namibya, Bhutan, Myanmar, , Marshall Adaları, Sao Tome ve Principe, Katar. (IBRD+2 kuruluş)
- Brunei, Surinam, Tuvalu. (IBRD+1 kuruluş)
- San Marino (IBRD)
- Ek olarak 127 katılımcı ülke (WBG)
Üye Olmayanlar;
Somaliland Cumhuriyeti, Nauru, Abhazya Cumhuriyeti, Filistin, Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti, Pridnestrovian Moldova Cumhuriyeti, Monako Prensliği, Liechtenstein Prensliği, Vatikan, Cook Adaları, Niue, Küba Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Güney Osetya.