Bankalardan para transferi yapmak gündelik olarak herkesin yaptığı rutin bir işlem haline geldi. Özellikle sürekli iş hayatında olan kişiler için para transferi işlemleri oldukça önemlidir. Gerek kendi hesapları arasında gerekse başka hesaplar arasında transfer yapmak gerekebilir. Bunun için de bankaların sunmuş olduğu iki farklı transfer işlemi bulunuyor. Para transfer işlemleri EFT ve havale olarak iki türe ayrılıyor. Bu kavramların ne olduğunu ve detaylarını sizler için yazımızda açıklayacağız. En önemlisi de “EFT ile Havale Arasındaki Fark Nedir?” konusu olacaktır.
Sayfa İçeriği
EFT Nedir?
EFT bir para transfer işlemidir. EFT’nin açılımı Elektronik Fon Transferi olarak bilinmektedir. EFT ile paranızın olduğu bankadan bir başka bankaya para transferinizi kısa sürede yapabilirsiniz. Hesabınızdan başka bir bankaya transfer yapmak için en hızlı yöntem EFT’dir. EFT eskiden sadece bankalardan yapılmaktaydı. Artık internet üzerinden veya mobilden EFT yapmak oldukça kolay. EFT işlemi yapılırken bankalar belirli ücretler kesmektedir. Bu miktar bankadan bankaya göre değişiklik gösterir. Ayrıca EFT işlemi mesai saatleri içerisinde aktif olarak kullanılabiliyor. Mesai saatleri içerisinde yapılmayan işlemler otomatik olarak diğer güne aktarılıyor.
Havale Nedir?
Havale, EFT’ye göre tamamen farklı bir para transfer işlemidir. Havale ile hesaplar arasında para transferi sağlayabilirsiniz. Havale işlemi zaman alan bir işlemdir ve sizden birçok bilgi ister. Havalenin gerçekleşmesi için bizzat hesap sahibinin onayı beklenir. Onay olmazsa havale gerçekleşmez. Onay bilgisi bankaya ulaştığı andan itibaren havale gerçekleşir. Havale işlemini günün istediğiniz saatinde yapabilirsiniz. İşlemi yaparken mobil bankacılığı da kullanabilirsiniz. Ne kadar uğraştırıcı bir işlem olsa da havale yapmak için zorunlu olduğumuz durumlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple ne anlama geldiğini bilmek faydalı olacaktır.
EFT ile Havale Arasındaki Fark Nedir?
- Aynı banka üzerinde bulunan farklı hesaplar arası para transferi yapmak için havale kullanılır. EFT ise farklı banka hesapları arasında para transferi yapmayı sağlar. Kullanımınıza göre iki transfer türünü de tercih edebilirsiniz.
- EFT ile havale arasında bulunan bir diğer önemli fark ise işlemin yapılabileceği zamandır. Havale yaparken günün istediğiniz saatini tercih edebilirsiniz. Her saat mobil bankacılık ile havale işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Hiçbir tatil havale işlemlerini etkilemez her türlü işlem gerçekleşir. EFT ise tamamen tersi olarak karşımıza çıkar. EFT yapmak için kesinlikle mesai saatleri içerisinde olmanız gerekmektedir. Mesai saatleri dışında EFT yapamazsınız. Siz işlemi yapsanız dahi mesai saatleri dışında olduğu için diğer güne işlem ertelenir. Diğer günün ise iş günü olması zorunludur. Fakat EFT, havale işleminden daha az sürmektedir. EFT işlemi 20-30 dakika aralığını geçmemektedir.
- Havale işlemi ile EFT işlemi arasındaki diğer farklılık ise ücretleridir. Havale işlemi az önce de açıkladığımız üzere bankanın kendi hesapları arasında yapıldığı için ücreti düşük olmaktadır. Üstelik bazen bankalar bu işlemleri ücretsiz olarak değerlendirmektedir. EFT işlemi ise farklı banka hesapları arasında olduğu için banka tarafından ücretlendirilir. Bu ücretlendirme her şekilde havale ücretinden fazla olmaktadır. Bankaların belirlediği ücretler ise her bankada farklı seyretmektedir.
- EFT işlemini gerçekleştirirken talep edilen kişisel bilgi havaleye göre oldukça azdır. Havale de ise EFT’ye nazaran daha fazla bilgi istenmektedir.
EFT Ücretleri
EFT yapabilmeniz için belirli miktar ücret ödemeniz gerekir. Her banka EFT ücretini farklı miktarlarda belirlemiştir. Para transferi yapacağınız zaman tercih ettiğiniz bankanın belirlediği fiyat üzerinden değerlendirme yapılır. Ücretlendirme ATM, mobil ve çağrı merkezi üzerinden ödeme yapılırken de değişmektedir. Bu ücretlendirmeleri hemen alt başlığımızda bulabilirsiniz.
İş Bankası EFT Ücreti
Hesaptan ve kasadan EFT ödemesi 55 TL, bankamatikten EFT 10 TL, internet şubesinden EFT 4.5 TL, telefon ile EFT 5 TL, İşCep ile EFT 4.5 TL, çağrı merkezinden EFT 48 TL.
Akbank EFT Ücreti
Hesaptan gönderilen EFT/İleri Vadeli EFT için 50 TL, Akbank Direkt mobil uygulamasından 7,5 TL, ATM’den ise 9 TL EFT ücreti gerekmektedir. Çağrı merkezinden yapılan EFT ise 50 TL ile ücretlendirilmektedir.
Ziraat Bankası EFT Ücreti
ATM’den yapılan EFT 7 TL, banka kasasından yapılan EFT 0-250 TL arası 10 TL, 250 TL ve üzeri 40 TL.
Yapı Kredi Bankası EFT Ücreti
Mobilden EFT 3 TL, internet şubesinden 4 TL. ( Gönderilen paranın miktarına göre fiyatlar değişmektedir.)
Garanti Bankası EFT Ücreti
Alo Garanti EFT 35 TL, Cepbank EFT 2.75 TL, Cep şubesi 3.50 TL. ( Gönderilen paranın miktarına göre fiyatlar değişmektedir.)
EFT Nasıl Yapılır?
EFT yaparken de farklı yöntemleri tercih edebilirsiniz. EFT yaparken kullanılabilecek yöntemler; hesap numarası ile EFT yapmak ve IBAN ile EFT yapmaktır.
IBAN ile EFT: Para transferi yapacağınız kişinin IBAN numarasını bilmeniz yeterli olacaktır. EFT işlemini yaparken IBAN ile EFT yapacağınızı belirtirseniz sizden IBAN istenecektir ve işlem tamamlanacaktır.
Hesap numarası ile EFT: Hesap numarası ile EFT yapmak için sadece hesap numara yeterli olmayacaktır. Karşı tarafın tam ad soyadı, banka şubesi ve banka adını bilmeniz gerekmektedir. Bu bilgilerin girişini yaptıktan sonra EFT işlemini tamamlayabilirsiniz.
Havale Nasıl Yapılır?
Havale işlemini yapmak için EFT işlemini yaparken izlediğiniz yolları aynı şekilde takip edebilirsiniz. IBAN ile yollarken yollayacağınız kişinin ad soyad bilgilerini bilmeniz yeterli olur. Hesap numarası ile gönderirken ise alıcı için ad soyad, banka şube/adı ve hesap numarası bilgilerine ihtiyaç duyarsınız. Havale işlemini ATM, internet şubesi veya mobil uygulamadan kolaylıkla yapabilirsiniz.