Borsa yatırımcısının en çok merak ettiği konulardan biri de temettü nedir, nasıl dağıtılır ve en yüksek temettü veren hisseler hangileridir sorularıdır. Özellikle şirketlerin yıl sonu bilançolarının açıklayacağı dönemler merakla bekleniyor. Temettü açıklaması şirketlerin hisse fiyatlarına olumlu yansıyor.
Sayfa İçeriği
Temettü Ne Anlama Gelir?
İşletme ortaklarının yıl içinde şirketin kârından almaya hak ettikleri paya temettü denilmektedir. Temettü kelimesinin bir diğer anlamı ise kâr payıdır. Temettü, hisse senedi veya nakit olarak verilebilir. Ortakların alacakları pay şirket hisselerindeki paylarına göre hesaplanır. Borsada işlem gören bütün şirketler temettü dağıtmazlar. Bu şirketin işletme politikaları uyarınca verilen bir karardır. Kâr payı dağıtımının temel ilkeleri Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenir.
Kimler Temettü Alabilir?
Temettü alabilmenin ilk şartı hisse senedi sahibi olmaktır. Şirketlerin yatırımcılarına ödeyeceği kâr payı, yıllık kâra göre belirlenir. Yıllık kârdan vergiler ve diğer giderler çıkarıldıktan sonra yönetim kurulu kararıyla %20’den az olmamak kaydıyla yatırımcıya temettü dağıtımı yapılır. Şirketin temettü dağıtımı yapacağı tarih yönetim kurulunda onaylandıktan sonra hissedarlar haberdar edilir. Temettü ödemesinden bir gün önce bile hisse alımında temettü hakkı elde edilir.
Temettü Dağıtımı Hangi Şekilde Yapılır?
Temettü dağıtımı yatırımcıların hisse senetlerine karşılık gelen miktarın nakit veya karşılık hisse senedi olarak ya da ikisinin karışımı halinde verilmesi şeklinde yapılabilir. Temettü dağıtımı yıl sonlarında yapıldığı için orta ve uzun vadede yatırım yapan yatırımcılar için kârını istikrarlı şekilde paylaşan şirketler ideal yatırım araçlarıdır. Düzenli temettü dağıtımı yapan şirketler yatırımcılar tarafından en çok takip edilen şirketler arasındadır. Genelde bu tür şirketler pazarı geniş, düzenli olarak kâr elde eden kuruluşlardır.
Temettü Dağıtımı Sonra Hisselerde Değişiklik
Kâr payı dağıtımı sonrası şirketin hisse değeri düşme eğilimine girebilir. Ancak düzenli temettü dağıtımı ile piyasada güven sağlayan şirket yatırımcılar tarafından tercih edilir hale geleceğinden, yatırımcılar şirketin hisselerine yönelebilirler. Bu da hisse değerini arttırır. Yatırımcı temettü hisselerine karşılık gelen temettü tutarını alacağı için hisse değer kaybından etkilenmez. Temettü miktarı yatırımcının yatırım hesabına ilgili brüt kâr payı üzerinden %15 vergi kesilerek net tutar olarak yatırılır.
Temettü Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Örneğin %50 temettü ödeyeceğini açıklayan bir şirketin yatırımcının elinde 100 hisse senedi olduğunu düşünelim. Hisse senetlerinin nominal değeri borsada bir TL olarak belirlenir. Bir TL’nin karşılığı 50 kuruşa denk gelir. 100 adet hissenin ise 50 TL temettü getirisi olur.
Temettü Verimi
Temettü verimi bir hisse için ödenen miktarın ne kadarının geri döneceğidir. Temettü verimi ne kadar yüksek olursa yatırımcının kârı da o oranda artar.
Borsa İstanbul’da düzenli olarak işlem gören 413 şirket içinde temettü dağıtımı yapan sadece 35 şirket var. Bu şirketlerin içinde düzenli temettü veren Bim Mağazalar, Çimsa, Ford Otosan, Otokar, Pınar Süt, Pınar Et ve Un, Tofaş Otomotiv Fabrikaları, Adana Çimento (B), Alkim Kimya, Aselsan ve Türk Traktör öne çıkıyor. Bu şirketlerden Otokar ve Aselsan ise hisselerinin gösterdiği yüksek performansla biliniyor.
Türk Traktör: Her geçen gün büyüme performansını artıran şirket için öngörüler, halen tarım sektöründe kullanılan araçların yaşlı olmasından kaynaklı yenilenme mecburiyeti olduğuna dair bir görüşten kaynaklı, oldukça olumlu. Türk Traktör kendi sektörünün öne çıkan firmalarından biri olarak biliniyor. Şirketin geçtiğimiz beş yılda temettü verimliliği %10 civarında. Cirosunun bir kısmını ihracattan karşılayan Türk Traktör, döviz geliriyle kur hareketlerine karşı doğal bir koruma sağlamakta.
Tav Havaalanı: Önümüzdeki günlerde yurt dışı operasyonlarını geliştirmesi beklenen şirketin gelirlerinin büyük bir kısmının döviz üzerinden olması şirketin performansını olumlu etkiliyor.
Tofaş Otomotiv Fabrikaları: Tofaş Otomotiv için Avrupa piyasalarında yaşanan toparlanma olumlu bir durum yaratıyor. Son iki yılda hisseleri yüksek performans gösteren Tofaş, özellikle piyasaya son dönemde sürdüğü yeni modellerle artan bir satış grafiği hedefliyor.
Pınar Süt: 2015 yılında devreye soktuğu Şanlıurfa fabrikası ile süt işleme kapasitesini yüzde 18 arttıran Pınar Süt, İzmir ve Eskişehir fabrikalarını da revize etti. Şirketin süt ve süt ürünleri ihracatında ülke payı yüzde 19 civarlarında seyrediyor.
Bim Mağazaları: Şirket her ne kadar Mısır ve Fas yatırımlarında istediği seviyeye gelememiş olsa da artan gıda enflasyonu nedeniyle Bim Mağazalar için olumlu bir görüntü oluşuyor. Şirket düzenli temettü dağıtımı yapmaktadır.
Aselsan: Yabancı yatırımcıların gözde şirketlerinden Aselsan’da yatırımcısını tatmin eden şirketlerden biri. Savunma sanayinin önemli kuruluşlarından Aselsan, 2016 yılında kârını bir önceki yıla göre %273 oranında arttırdı.
Ford Otosan: İhracatta ülke lideri konumundaki Ford Otosan’ın beş yıldaki temettü verimi %4.75. Yüksek mühendislik Güçlü stratejileri, ihracattaki verimliliği Ford Otosan hakkında olumlu görüşler yaratıyor.
Analistler uzun vadede borsaya yatırım yapmayı düşünen yatırımcıların fiyatı ucuz, temettü beklentisi yüksek araçlara yönelmesini tavsiye ediyor. Hisse senedi kazancına ek olarak yıllık temettü dağıtımından da ek gelir elde edilebileceği belirtiliyor.