Bankalardan kredi alınırken, bankalar kendilerini güvence altına almak adına ev ipoteği yaparlar. Yüksek ücretli kredilerde de özellikle ev ipotek yöntemi kullanılmaktadır. Kişi borcu ödeyememesi durumunda banka eve el koyarak borcunu tahsis eder. Peki, kredi ödendikten sonra ev ipoteği kaldırma işlemleri nasıl yapılır? Bu yazımızda ev ipoteği kaldırma işlemlerinin tüm detaylarını detaylandıracağız.
Sayfa İçeriği
Ev İpoteği Nedir?
Ev ipoteğini anlayabilmek için öncelikle ipoteğin tanımını yapalım. İpotek, kredilere teminat olarak oluşturulan alınacak olan malın tüm haklarının ipotek koyan kurum veya kişilerin üzerinde olmasıdır. Ev almak isteyen kişiler genellikle kredi imkanlarından faydalanmaktadır. Konut kredisi alırken kredi için gerekli şartlar bulunur. Bu şartlar arasındaki en önemlilerinden bir tanesi de ipotektir. Banka kendini güvence altına almak için alınacak olan konutun üzerine ipotek koyar. Kişi borcunu bitirene kadar evin üzerinde ipotek kalır.
Banka borcun tamamını tahsil ettiği zaman kişi evin ipoteğini kaldırabilir. Fakat kişi borcunu ödeyemezse banka yasal işlemleri başlatarak mevcut borcu ev üzerinden tahsil edebilmektedir. Bu hak kredi sözleşmesi aşamasında kredi çeken kişiler tarafından bankalara verilmektedir. Konut kredisini ev ipotekli alırken dikkat etmeniz gereken bir nokta bulunmaktadır. Bu nokta kredi sözleşmesinde ipotek kaldırma ücretinin yer alıp almadığıdır. Sözleşmeyi detaylı bir şekilde inceleyiniz. Kredi bittikten sonra ipotek kaldırmak istediğiniz zaman banka sizden ücret talep eder. Sözleşmede bu ücret yazar ve siz fark etmezseniz sonradan söz sahibi olamazsınız. Sözleşmede bu ücret belirtilmemişse sözleşmeyi kullanarak hak iddia edebilirsiniz.
Ev İpoteği Nasıl Kaldırılır?
Ev ipoteği kaldırma işlemine, ipoteğin fek edilmesi denilmektedir. İpotek kaldırma işlemi için kişinin öncelikle bankaya dilekçe vermesi gerekmektedir. Dilekçede tüm ipotek bilgileri ve kişinin nüfus bilgilerinin olması zorunludur. İpotek kaldırma işleminde ise bankalar tarafından ücret talep edilmektedir. İpotek kaldırmak için yasal bir zorunluluk bulunmamasına rağmen bankalar ücret talep etmektedir. Bu ücret bankadan bankaya farklılık göstermektedir. Fakat genel olarak ücretler 200 – 350 TL arasında değişmektedir. Ev ipoteği kaldırma işlemi için ilk olarak bankadan ipotek fek yazısı alması gerekir. İpotek fek yazısı çıktıktan sonra ipotek kaldırma işlemi yapılabilir. Bu yazı alındıktan sonra dilekçe ile beraber Tapu Müdürlüğüne gidilerek işlem tamamlanır.
Ev ipoteği kaldırma işlemi oldukça kolay bir işlemdir. Bu işlem sırasında aksi bir durum genel olarak çıkmaz. Kısa sürede evin ipoteğini kaldırıp evin tamamen sahibi olabilirsiniz. Net olarak banka ipoteğinin kaç günde kalkacağını ve banka tarafında yaşanabilecek fek yazısı problemine yazımızın devamında yer verdik.
Banka İpoteği Kaç Günde Kalkar?
Ev ipoteğinin kaldırılmasıyla evin kişiye devir işlemi yapılıyor. Banka öncelikle fek yazısını hazırlıyor ve kişiye iletiyor. Bu fek yazısı işleme koyulmak üzere Tapu Müdürlüğüne teslim ediliyor. Banka tarafından fek yazısının yazılması 2 güne kadar sürebiliyor. Genel olarak söylemek gerekirse en az 1 en fazla 3 gün olabiliyor. Tapu Müdürlüğü resmi belge olan fek yazısını teslim aldıktan sonra işleme koyuyor. Tapudaki işlemler de en fazla iki gün süre alıyor. Tapudaki işlem yoğunluğuna göre aynı gün bitmesi de mümkün. Tapuda yapılan bu işlemler de tamamlandıktan sonra evin üzerinde ipotek kaldırılıyor ve kişi tamamen evin sahibi oluyor.
Tapu İpotek Kaldırma Sorgulama
Tapunun üzerinde ipotek olup olmadığını ve daha birçok detaylı bilgili tapu ipotek kaldırma sorgulama işlemi ile öğrenebilirsiniz. Bu işlem her vatandaş tarafından kolaylıkla yapılabilmektedir. Sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılıyor. Sorgulama yapmak için sadece e-Devlet şifresine sahip olmanız yeterli. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesine bizzat giderek 2 Türk Lirası karşılığında e-Devlet şifrenizi temin edebilirsiniz. Şifreyi aldıktan sonra e-Devlet resmi internet sayfasına giriş yapıp tapu ipotek kaldırma sorgulamanızı yapabilirsiniz. Bu sorgulama ekranın tapuyla ilgili ipotek ve tüm detaylı bilgileri görebilirsiniz.
Banka Fek Yazısı Vermiyorsa Ne Yapılır?
Borcunuz bittiyse ve evin ipoteğini kaldırmaya hiçbir engel kalmadıysa bankanın size fek yazısını vermesi zorunludur. Bankaya tekrar tekrar birkaç kere başvuruda bulunabilirsiniz. Bankanın istemiş olduğu ücreti ödemenize rağmen hala fek yazısını tarafınıza vermiyorsa yasal yollara başvurabilirsiniz. İlk olarak Tüketici Mahkemesine başvuruda bulunarak itiraz edebilir ve hakkınızı arayabilirsiniz. Bu durumla nadir olarak karşılaşılmaktadır. Olası durumlarda yapacaklarınız bu şekildedir.