Konut kredisi ile ev sahibi olmak isteyen herkesin geçmesi gereken ekspertiz aşaması bulunmaktadır. Bankalar uzman ekspertizlerin belirlediği konut değeri ışığında kredi vermektedirler. Evin ekspertiz değeri belirlenirken de birbirinden farklı özellikler dikkate alınır. Bu yazımızda “Evin Ekspertiz Değeri Nasıl Ve Neye Göre Belirlenir?” sorusunu yanıtlayacağız. Ev almak için konut kredisi başvurusunda bulunmadan önce ekspertiz değeri ile ilgili bilgi sahibi olmak için bu yazıyı okuyabilirsiniz.
Sayfa İçeriği
Evin Ekspertiz Değerinin Belirlenmesi
Konut kredilerinde bankaların başvurduğu yöntemlerden bir tanesi de ekspertize danışmalarıdır. Genel olarak konut kredileri konutun değerinin yüzde 75’ine kadar verilir. Bu değerlendirmeyi yapan kişiler ise ekspertizlerdir. Kredi alınmak için başvurulan konuta ekspertiz gelir ve değer belirler bunun sonucunda da kredi verilme olanakları incelenir.
Evin değeri belirlenirken dikkat edilen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler ekspertizler tarafından değerlendirilip ona göre evin değeri belirlenir.
- Konut değeri etrafında bulunan benzer özellikteki konutların değeri ile karşılaştırılarak bulunabilir. Kredi alınacak konut ile benzeri olan konut karşılaştırılarak bir değer belirlenebilir.
- Konut için ödenen kira ve masraf bedeli ile değer belirlenebilir. Evin kira bedeli belirlenir ve kredinin ne kadar sürede geri dönüşü olabileceği ihtimali ekspertiz tarafından hesaplanır.
- Son olarak sık kullanılmayan bir değerlendirme bulunmaktadır. Kredi alınacak olan konutun inşaat maliyeti ile benzeri özelliklerdeki konutun inşaat maliyeti karşılaştırılarak değerlendirme yapılır. Bu genel olarak yeni binalar için geçerli bir uygulamadır.
Evin Ekspertiz Değerinde Dikkat Edilen Noktalar
Evin değerini ekspertizler uzman olarak ölçerler ve ona göre bir raporlama yaparlar. Değer belirlenirken pek çok faktör göz önünde bulundurulur. İlk olarak ekspertizler evin bulunduğu binanın yaşına, evin iç özelliklerine ve büyüklüğüne dikkat ederler. Evin ekspertiz değeri belirlenirken dikkat edilen en önemli noktalar ise evin ulaşılabilir olması ve konumudur. Evin kamu kurum ve kuruluşlarına yakın olması, çevresinde market, park gibi sosyal alanların bulunması, hastanelere yakınlığı değer belirlenmesinde dikkat edilen faktörlerdir. Evin bulunduğu binanın fiziksel özellikleri de değerin belirlenmesinde etkilidir. Binada asansörün olması, binanın dış ve iç cephe durumu, evin kaçıncı katta olduğu ve balkon sayısına dikkat edilir. Binanın içerisinde bulunduğu alanda bulunan sosyal tesisler de oldukça önemlidir. Bunlara örnek olarak park, spor salonu ve havuz verilebilir.
Evin Ekspertiz Değerini Arttıran Özellikler
- Evin konumu, değerin artması için önemli bir özellik olup merkezi bir konumda bulunan evde değer artışı görülür.
- Binanın mevcut konumunda cephelerinin baktığı yerlerin açık olması durumu binanın çevresindeki manzaraya göre değişiklik gösterir.
- Evin bulunduğu ortamda ek sosyal alanların bulunması. (Spor salonu gibi.)
- Binanın yaşı önemlidir. Özellikle bina yeni ise değer artacaktır.
- Konumu itibari ile evin ulaşım imkanlarının geniş olması değerinin artması açısından önemli bir özelliktir.
Evin ekspertiz tarafından değerlendirilmesi olumsuz olsa dahi sizin için faydalı bir değerlendirme olacaktır. Çünkü almak istediğiniz ev ile ilgili tüm detaylı bilgiler ekspertiz aşamasında incelenir. Sizin bilmediğiniz ev ile ilgili herhangi bir olumsuz durumu ekspertiz değerlendirmesi aşamasında öğrenebilirsiniz. Bu sayede sizin için hayati önem taşıyan evi almadan önce olumsuz durumun farkına varabilirsiniz. Ekspertiz raporunun olumsuz olarak çıkmasından ev sahibi olmak isteyen kişilerin çekinmemesi gerekmektedir. Hem bankanın kendisini güvence altına alması hem de evi alacak kişi için bu işlem faydalı olacaktır.