Türkçe ismi ile Yakın Alan iletişim olarak bilinen ve NFC kısaltmasına sahip olan Neard Field Communication esasında pek de yeni bir standart sayılmaz. Fakat günümüzde henüz yaygınlaşmaya başladığı için yeni yeni adının duyulduğun görüyoruz. NFC desteğine sahip olan ilk telefon Nokia tarafından 2006 yılında üretilmiş olup daha sonrasında Apple ve Google gibi şirketlerden tarafından da geliştirilmiştir. Bu teknoloji ile birlikte finansal alanda birçok fırsattan yararlanabilir hale geldik. Öyle ki NFC sayesinde bilgisayarlar, mobil cihazlar ve müşteri elektroniği ile etkileşim için tasarlanmış olan kablosuz, kısa menzilli ve kitlesel iletişim çok daha ileri bir seviyeye taşındı. Bu teknolojinin içerisinde yer alan manyetik alan indüksiyonu kullanıldığı zaman etiket ile okuma özelliğine sahip olur. Bu teknoloji gerek yakın mesafe gerek ise birbirlerine dokunma yolu ile iki yönlü iletişimi mümkün kılar.
2015 yılına dek akıllı telefonların neredeyse yarısında kullanılmaya başlayan NFC Bluetooth’un aksine güç kaynağına ihtiyaç duymayan yani RFID teknolojisi ile birlikte etkiletişime geçer. Bu demek oluyor ki ambalaj, poster, kredi kartı ve fiziksel ürünler gibi geniş bir yelpaze ile NFC kullanılması mümkün olur. Bununla birlikte peer to peer adı verilen ve iki eş cihaz arasında bağlantı oluşumunu sağlayan P2P iletişimi de NFC destekleyen cep telefonları ile mümkün hale gelir. Bugün ise sizler Finansal Hayatı Kolaylaştıran NFC Nedir sorusunun cevabından bahsedecek ve NFC konusunda detaylı bilgiler vereceğiz.
Sayfa İçeriği
NFC Ne İşe Yarar?
Özellikle finansal alanda ödeme işlemlerinde kullanılabilen ve oldukça basit, kolay ve güvenilir özelliklere sahip olan NFC sayesinde bu teknolojiyi desteklemekte olan cihazlar arasında ödeme işlemlerini eskisine göre çok daha avantajlı bir şekilde geliştirmeniz mümkün hale geldi. Kredi kartı ya da banka kartı bilgilerinizi NFC teknolojisini desteklemekte olan cep telefonuna kaydettikten sonra herhangi bir satıcı ya da mağazaya gidebilir ve ödeme işlemlerinizi yalnızca telefonunuzu kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.
Herhangi bir şey almak için mağaza kasasına giden birinin kredi kartı ya da banka kartından birini kullanması ya da nakit bir şekilde ödeme yapması gerekir. Fakat NFC destekleyen bir cihaza sahip olduğunuz takdirde ne nakit para vermek ile uğraşacak ne de kredi kartı ya da banka kartınızı çıkarmak için zaman kaybedeceksiniz. Bu özellik sayesinde olabildiğince hızlı bir şekilde ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken şey NFC destekleyen bir cihazı kullanarak kayıtlı kredi kartı ya da banka kartlarından herhangi birini seçmeli ve hem güvenilir hem kolay hem de hızlı bir şekilde ödemenizi yapmak olur.
Üstelik yalnızca mağazalarda değil toplu taşıma araçlarında akbil yerine cep telefonunuzu kullanabilir, ulaşım sırasında turnikelerde cep telefonunuzu tercih edebilirsiniz. Bilet satın almak isteyen kişiler, yiyecek otomatlarını kullanacak olanlar ve çok daha fazlası bu sistem sayesinde oldukça mümkün! Böylelikle yapacağınız ödemeler çok daha hızlı bir şekilde sonuçlanırken hayatınız da bir o kadar kolaylaşır.
NFC Nasıl Kullanılır?
NFC desteğine sahip olan anahtarlık, bileklik ve en çok tercih edilen cep telefonu gibi cihazları kullanarak ödemelerinizi kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkün. Bunun için tek yapmanız gereken şey ödeme yapacağınız ve ödemeyi alacak olan cihazları birbirine yaklaştırmak olacak. Örneğin cep telefonunuza kaydedilmiş olan banka kart ya da kredi kartını kullanarak temassız ödeme cihazına cep telefonunuzu yaklaştırmanız halinde işlem bu kadar kolay bir şekilde sona erer.
NFC Neden Önemli?
NFC yaklaşık 10 cm kadar yakın bir mesafe ile kimlik doğrulama, işlemlerini gerçekleştirebiliyor, bağlantı ve paylaşım desteklediği için de yer, okuma ve yazma, içerik paylaşımı, ödeme ve erişim kontrolü gibi hizmetlerden faydalanmak için de kullanılabiliyor. NFC cihazları her ne kadar büyük satıcılar tarafından tanıtılmış ve özellikle de servis sağlayıcıları tarafından oldukça iddialı bir şekilde duyurulmuş ve reklamı yapılmış olsa da çeşitli sorunlara da sahip. Fakat zaman geçtikçe bu tür problemlerin üzerinden teknoloji sayesinde gelinir.
NFC İş Fırsatları Nelerdir?
NFC, satış noktası sadakati, proximity marketing adı verilen yakın pazarlama, biletleme, geçiş kontrol ve ödeme gibi hizmetlere olanak sağlayarak bankalar, mobil taşıyıcılar ve nakliye operatörleri ile ekipman ve cihaz satıcıları da dahil olmak üzere çok sayıda pazar oyuncusunun kullanabileceği bir hizmet olarak günümüzde yayılımına devam ediyor.
NFC Standartları Nelerdir?
NFC, NXP ve Sony’nin bir araya gelerek hali hazırda kullanılmakta olan temassız teknolojinin özellikle de mobil cihazlar başta olmak üzere buzdolabı, bilgisayar, televizyon ve buna benzer elektronik cihazların kullanılmasına yönelik bir standart olarak geliştirilmiş olup genel olarak söylenilenin aksine ne ürün ne de bir teknoloji, esasında bir standart olarak kullanılır.
Temassız sistemler olarak ifade edilen konu esasında ISO 14443 ile birlikte standardize edilmiş okuyucu ve temassız kartlara verilen genel isim olarak bilinir. Bu tür temassız kart ve kart okuyucuların arasında 10 santimetrelik bir fark bulunur. Wi Fi ya da Bluetooth gibi kablosuz yani temassız standartlar ile hem frekans hem de güvenlik açısından farklı bir yapıda işlem görür. NFC, ISO 1443 standartları olarak bilinen ürünlerin altında RFID olarak da bilinen ve radyo dalgaları üzerinden temassız işlem yapma ve tanıma grubuna dahil edilir.