Bu yazımızda sizlere Findeks kredi notu renkleri ne anlama gelir konusunu anlatmaya çalışacağız. Bu konumuza geçmeden önce Findeks kredi notu nedir ve niçin kullanılır gibi soruları cevaplandıralım.
Sayfa İçeriği
Findeks Kredi Notu, Renkleri ve Anlamları
Findeks kredi notu bankalar ile müşterilerin arasında yaşanan olumlu ya da olumsuz gelişmelerin kayıt altında tutulmasıyla ve incelenmesi ile yapılan hesaplamalar sonrasında belirlenen nota denir. Kişiler bankaya müracaat ettiklerinde bankalar o kişinin kredi notunu sorgular ve ona göre kredi verip vermeyeceğine karar verir. Bir nevi kişinin finans piyasasındaki kimliği olduğunu da söyleyebiliriz. Kredi notu hesaplanmasında kullanılan gerekli veriler Kredi Kayıt Bürosundan alınmaktadır. Bu bürodan alınan veriler doğru ve objektif olan verilerdir. Kişiler Findeks kredi notlarını öğrenerek durumlarına göre finansal hareketlerini yönlendirme imkanına sahiptir. Aynı şekilde sorun olduğunda da düzeltme imkanı vardır. Findeks kredi notunun yüksek olması, kişinin finans çevrelerinde güvenilir ve bir o kadar da güçlü olduğunun göstergesidir. Findeks kredi notunun yüksek olması banka tarafından olumlu bir izlenimle karşılanır ve kişilerin kredi alma ihtimali de bir o kadar yüksek olmaktadır. Findeks kredi notunun yüksek olması için faturalar da dahil bütün ödemelerin zamanında, eksiksiz olarak ve genelde bankalar aracılığı ile yapılması gerekir. Geciken ya da yasal olarak takibe düşen borçlar Findeks kredi notunu olumsuz etkiler.
Gelelim Findeks kredi notunun kaç olduğunu öğrenmeye. Bunun birden fazla yolu vardır. İsteyen banka aracılığı ile Findeks kredi notunu öğrenebilirken isteyen de Findeksin web sitesi aracılığı ile öğrenebilir.
Şimdi asıl konumuz olan Findeks kredi notu renkleri ne anlama gelir işte bu sorumuza geçelim. Kişi kendisine ait olan kredi notunu öğrenmek amacı ile sorgulama yaparken karşısına puanların yanı sıra temsil ettiği renkler de gelmektedir. Findeks renklerinde her renk farklı puan ve özelliği ifade etmektedir. Findeks kredi notu ile ilgili olarak aslında üç ana renk sarı, kırmızı ve yeşil renkler vardır. Daha açıklayıcı ve ayrıntılı ifade etmek amacıyla ve aralıkları daha homojen dağıtmak için kırmızının yanında turuncu, yeşil renk de açık ve koyu yeşil olarak adlandırılmaktadır. Buna göre 5 farklı renk vardır dersek yanılmış olmayız. Her renk 1900 puana uzanan bir değer aralığına tekabül eder. Genel olarak bakar isek bu renklerden yeşiller en iyisini, sarı orta halliyi, kırmızı ve turuncu ise, en kötüyü temsil etmektedir.
Aşağıda bu renkleri size ayrıntıları ile anlatmaya çalıştık. Findeks kredi notu renkleri ne anlama gelir? Bu sorunuzun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Kırmızı ve Turuncu Renk Ne Anlama Gelir?
0 ile 699 puan aralığını temsil eder ve en çok risk taşıyan müşteri kitlesini ifade etmektedir. Findeks kredi notunun kırmızı olması oldukça düşük olduğu anlamına gelmektedir ve sıkıntılı bir durumdur. Kırmızı grup çok riskli ve kredi alması neredeyse imkansız olan bire gruptur. Bu not rengine sahip kişiler muhtemelen bankaların kara listesine isimleri düşmüş kişilerdir.Bu durumu aşmak için oldukça iyi yöntemlere ihtiyaçları vardır. Aksi halde kredi başvurusu değil kredi kart başvurusunu bile yapamayacak hale gelebilirler.Çünkü kırmızı renk tehlikeli olmasının yanında arttırılması çok da güç olan bir puan aralığıdır.Bu yüzden kırmızı şeritte olan müşteriler muhakkak banka profillerini gözden geçirip, girişimlerini puanlarını arttırmak amacıyla atmalıdırlar.
Turuncu grup ise orta riskli ve kredi alması zor olan bir gruptur. 700 ile 1099 aralığındaki kredi notu bu grubu temsil eder.Bu gruptaki kişilerin kredi alması imkansız değildir. Sadece kişinin ödeyebileceğine dair net bilgi ve evraklar vermesi gerekmektedir.Bazı durumlarda kefil ve ya ipotek istenerek de çözüm aranabilir.
Sarı Renk Ne Anlama Gelir?
Genellikle 1100 ile 1499 puanlar arasındaki değerleri ifade etmektedir. Bu renk skalasına ve puanlamaya bakıp da bankalar müşterilerinin finansal geçmiş kayıt ve durumlarını analiz edip başvurularına ön onay vermektedir.
Bu sarı renk şeridinde bir kredi notu bulunanlar var ise, bu durum kişinin ortalama bir kullanıcı olduğunun göstergesidir. Az riskli ve riskli müşteri kitlesini ifade eder. Bu kullanıcılar ortalama bir puan ile küçük ölçekli kredileri kolay bir şekilde alabilirler fakat büyük miktarda kredilerde sorunlar yaşayabilir hatta red cevabı bile alabilirler. Miktar arttıkça kefil ya da ipotek istenebilir. Kabul ya da red almak kredi notu puanına bağlıdır. Böyle durumlarda kaçınmak gereken şey kredi notunu düşürmektir. Mümkün olduğunca kredi notu yükseltilmeye çalışılmalıdır. Aksi halde kırmızı şeride düşme ihtimali çok fazla olabilir.
Açık Yeşil ve Koyu Yeşil Renk Ne Anlama Gelir?
Findeks kredi notu yeşil olanlar rahat bir kullanıcı profili çizerler. Kredilerini büyük ya da küçük meblağlarda farketmeden büyük ihtimalle kolayca çekebilecek veya onaylatabilecek gruptur. Herhangi bir kefil veya ipotek aranmaksızın aşırı büyük olmadıkça büyük meblağlarda krediler çekebilirler. Güvenilir müşterileri, borç ödemelerini zamanında ve eksiksiz ödeyen risk taşımayan kitleleri gösterir.
Açık yeşil grubun Findeks puanları 1500 ile 1699 arasındadır. İyi durumdaki gruplardan biridir ve kredi almaları çok kolaydır.
Koyu yeşil grup 1700 ile 1900 kredi notu puanı arasında yer alır. Çok iyi durumda olan bir gruptur ve hiç sorun yaşamadan kredi alabilirler. Hatta bankalar kendi istekleriyle kredi vermek için bu kişilere telefon ile ulaşmaya çalışmaktadır.