Günümüzde insanlar kazandıkları paraları değerlendirmek isterler. Kimisi kazandığı para ile ev, araba gibi yatırım kaynağı satın alır kimisi biriktirir kimisi ise daha farklı değerlendirme yöntemlerine başvurur. Parayı değerlendirmenin birden çok yolu vardır. Burada önemli olan nokta kişinin ne istediğidir. Kısa sürede fazla kazanç mı, kısa sürede az kazanç mı, uzun sürede fazla kazanç mı yoksa uzun sürede az kazanç mı istediği konusu önemlidir. İsteğe bağlı olarak alınan riskler ve mevcut durum değişkenlik göstermektedir. Parayı değerlendirmenin bir yolu da Repo işlemlerinden geçmektedir. Bu yazıda “Gecelik Repo İşlemleri Nedir, Ne İşe Yarar?” sorusuna yanıt verilecektir.
Sayfa İçeriği
Repo Nedir?
Belli bir süre sonunda önceden tespit edilmiş şartlar ile geri alma taahhüdünde bulunma işlemine Repo denmektedir. Tanımda belirtildiği gibi Repo işlemleri bir yatırım aracı üzerinden yapılır.
Repo İşlemlerindeki Yatırım Araçları Nelerdir?
Repoda birçok yatırım aracı kullanılmaktadır. Bunlar devlet tahvili, hazine bonosu, banka garantili bono, banka bonosu, ihraç edilen borçlanma senetleri, borsada işlem gören borçlanma senetleri şeklinde sıralanabilir.
Repo İşlemlerini Bir Örnek Vererek Anlatmak Mümkün Müdür?
Repo işlemleri örnek vererek daha iyi açıklanabilmektedir. Örneğin siz bir yatırımcısınız ve Repo işlemi yapmak istiyorsunuz. Bir bankaya gittiniz ve bu talebinizi bankaya aktardınız. Banka size bir hazine bonosunu A fiyattan verip belirli bir tarihten sonra A+1 fiyattan geri alacağı şeklinde bir taahhütte bulunur. Arada kalan fark yatırımcının karı olmaktadır. Örnekten de anlaşıldığı gibi işlemler kağıt üzerinde yapılır ve elinizde bir makbuz olur. Anlaşmış olduğunuz süre bitince bahsedilen bu makbuz geri verilerek kârlı şekilde paranızı geri alırsınız.
Repo İşlemleri Kısa Vadede Mi Uzun Vadede Mi Yapılmalıdır?
Repo işlemi genellikle kısa vadede yapılmakta olup sabit kazanç sağlamaktadır. Repolarda stopaj oranı %15’tir. Bunun sebebi bahsedildiği gibi daha genellikle kısa vadede işlem yapılan repoların uzun vadede yapılmasına teşviktir. Bu sebeple stopaj oranı düzenlenmiştir. Repo işlemlerinin diğer para değerlendirme yöntemlerine göre riski ve zarar etme olasılığı çok azdır. Bahsedildiği gibi, kişi kısa vadede az kazanç sağlamak istiyorsa Repo işlemlerine yönelmesinde fayda vardır.
Repo İşlemleri Hangi Dönemlerde Yapılmalıdır?
Repo işlemleri genellikle yüksek enflasyonun olduğu ortamlarda yüksek getiriler kazandırabilmektedir. Yani repo işlemlerinin faiz oranlarının yüksek olduğu dönemlerde getirisi daha büyük olmaktadır. Bunun yanı sıra enflasyonun düşük olduğu dönemlerde genellikle faiz oranları da düşük olduğundan Repo işlemleri fazlaca tercih edilmemektedir. Burada Repo işlemi yapmak isteyen yatırımcıları dikkat etmesi gereken durumlar olduğu anlaşılmaktadır. Repo işlemi yapmak isteyen yatırımcı, ülkenin ekonomik durumunu, bankaların mevcut halini düşünerek karar vermeleri gerekmektedir.
Repo Çeşitleri Nelerdir?
Repo işlemlerinin birçok çeşidi vardır. Bunlar Düz Repo, Ters Repo, Açık Repo, Sürekli Repo, Vadeye Kadar Repo, Esnek Repo, Karşılıksız Repo, Döviz Swapı Repoları ve Gecelik Repo şeklinde sıralanabilir.
Gecelik Repo
Bir Repo çeşidi olan Gecelik Repoda vade süresi 1 gündür. Yani banka ile yatırımcı 1 gün için anlaşmış sayılırlar. Gecelik işlemlerin yapılabildiği ülkelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle yabancı ülkelerde sıkça tercih edilir. En fazla ciroya sahip repo çeşididir.
Gecelik Repo İşlemlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gecelik Repo işlemi yapacak yatırımcıların dikkat etmesi gereken bir konu vardır. Örneğin Gecelik Repo işleminizi Cuma günü yaptınız. Gecelik Repo işleminiz Pazartesi sonuçlanmaktadır. Çünkü borsalar hafta sonu çalışmamakta ve işlem yapmamaktadır. Bu sebeple Cuma başlamış olan Gecelik Repo işleminizden Pazartesi kazanç sağlayabilirsiniz. Gecelik Reponun tercih edilme sebeplerinden birisi olan vade süresinin 1 gün olması durumu sebebiyle bu konuda dikkatli olunmasında fayda vardır.