Günümüzdeki bankaların kişilere sağladığı birçok kolaylık sonucunda kişiler çoğu bankada hesap açabilmektedir. Bilindiği üzere bankalardan son zamanlarda kredi ihtiyaçlarından fatura ödemelerine kadar olan birçok ihtiyacımız için faydalanmaktayız. Hatta bazen bankalar kendisi ile başka bir iş için muhatap olmuş müşterilerine dahi haberleri olmadan hesaplar açabilmektedir. Gerekçeleri ise ilgili işlemlerin olması için kullanılması gereken bir hesabın olması gerektiğidir. İşte bu nedenden dolayı açılmış olan banka hesapları zaman içinde unutulup açık halde kalır. Bunun sonucu hesap işletim ücretleri ödenmez.
İlk zamanlar bankalar kişiye ulaşıp borcun ödenmesini isterler ise bu yüzden banka ile müşteriler arasında anlaşmazlıklar çıkabilir. Sonraki aşamada ise banka olayı adliyeye taşıyıp olaydan sıyrılır. Hiç kimse bu kadar ufak bir şeyden dolayı büyük bedeller ödemek ve bununla uğraşmayı istemez. Bu sebeple, ilgili banka hesabının hemen kapatılması en uygun yol olmaktadır. Ama unuttunuz ve hangi bankada hesabım var nasıl öğrenebilirim diye merak ediyor olabilirsiniz. Çünkü bazen çeşitli ihtiyaçlar dolayısı ile ya da çeşitli işler için açılmış olan banka hesapları bir süre sonra kullanılmadığı zaman ya da ihtiyaç kalmadığı gibi gerekçeler ile unutulabilir. Lakin dediğimiz gibi bu hesapların da pek çoğu için hesap işletim ücretleri gibi bedeller istenildiğinden dolayı kapatılmadığı takdirde boş yere maddi kayıplara davetiye çıkarmaktadır. Bu sebep ile kullanımda olmayan banka hesapları tespit edilip kapatılması önerilmektedir. İşte sizlere yazımızda hangi bankada hesabım var nasıl öğrenebilirim sorusunun cevabını vermeye çalışacağız ve bu konuda yardımcı olabilecek ipuçlarını paylaşmaya çalışacağız.
Bankalar büyük küçük bütün yatırımların değerlendirilebildiği, nakit para hesaplarının vadeye bağlanmadan tutulduğu ve likit kaynak finansmanlarında kredi seçenekleri sunarak müşterisinin yanında olan ciddi finansörlerdir. Bankalarda açılmış olan bütün hesaplar çeşitli sebeplerden dolayı hareketsiz kalabilir, bu da hesap sahiplerine bazı olumsuz geri dönüşler olarak yansıyabilir. Bankalardan açılmış olan hesaplardan aylık olarak, üç aylık ya da senelik olarak hesap işletim ücretleri tahsil edilebilmektedir. Hesaplarda hareket olmasa dahi mevcut bakiyeler üzerinden gerekli olan kesintiler yapılıp müşteri hesabına kaydedilmektedir. Eğer hesapta para yok ise borç kayıtları yapılarak ilerleyen zamanda haciz yollarına gidilerek alacak tahsil edilebilmektedir. Bazı durumlarda da hesapta para olup da uzun süre hiç hareket görmediğinde zaman aşımına uğrayıp mevduatı sigorta fonuna devredilebilir.
Hangi bankada hesabım var nasıl öğrenebilirim sorusuna cevap verecek olursak maalesef ki bunun pratik bir yolu bulunmamaktadır. İlgili hesabın hemen kapatılması kişiye sorun çıkarmaz. Lakin kapanmamışsa kişinin hangi bankada hesabının olduğunu öğrenmesinin en temel yollarından biri yine kendisindedir. Öncelikle kişinin hangi bankalar ile temas kurduğunu hatırlaması işleri hızlandıracaktır. Hatırlayamaz ise iki çözüm yolundan birini yapmak zorunda olacaktır. Nüfus cüzdanı ile birlikte tüm banka şubelerine giderek ya da bütün bankaların müşteri hizmetlerini arayarak öğrenmeye çalışabilir. Ama tabi ki önceden daha dikkatli davranılır ise ve kişi banka ile işi bittiği anda ilk olarak gidip hesabını ve mevcut kredi kartlarını kapatır ise bu kadar uğraşmamış olur. Bunun için ilk fırsatta kullanmadığınız hesap ve kartları kapatmanızı öneririz. Zamanla unutulmuş olan hesaplar için geriye dönüp hatırlama yoluna gidilmelidir. Ya da gerektiği takdirde bankalar teker teker aranıp hesabın olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Hesap Zaman Aşım Süresi
Hesap aşım süresi uygulamada 10 yıl boyunca hareketsiz kalmış olan hesaplar için kabul edilmiştir ve bu sürenin dolması ile zaman aşımı sona ermektedir. Ama bundan önce ilana çıkıp hesap sahiplerine duyuru yapılmaktadır. Hesap sahipleri bu ilana bakarak hesaplarının olduğu baka şubelerine kimlikleri ile gittikleri taktirde istedikleri işlemi gerçekleştirebilmektedirler. Diğer hesaplar ise tasarruf mevduat sigorta fonuna devredilip kapatılmaktadır. Hangi bankada hesabınızın olduğu bilgisine ulaşmak için hatırlamakta olduğunuz bankaların şubelerini arayıp da bilgilere ulaşabilirsiniz. Kredi kayıt bürolarının risk raporları da banka hesap bilginize ulaşabileceğiniz bir diğer yöntem olabilir. Yalnız Türkiye Bankalar birliği tarafınca Mayıs ayı sonuna kadar 10 yıllık olup zaman aşımına uğrayan hesaplar görülebilir, hesapta bakiye yani para olmayan hesaplar belirlenememektedir.
Özet ile bankalardan unutmuş olduğunuz hesapları üç yöntem ile öğrenebilirsiniz.
- Hatırladığımız bankalar başta olmak üzere tüm bankalar teker teker müşteri hizmetleri numaralarından aranmalıdır.
- Yine hatırlayabildiğimiz bankalar başta olmak üzere bankalara bizzat giderek nüfus cüzdanları ile sorgulama yapılabilir.
- ATM şifreleri hatırlanırsa ATM’ lerden kontrol edilebilir.
- Kredi kartları var ise yine aynı şekillerde kontrolleri sağlanabilir.
- Kredi kayıt bürosu verilerinde hesaplar ile ilgili bir kısım bilgilere ulaşılabilir.
- Türkiye bankalar birliğinin zaman aşımına uğrayan hesapları ilan etmesi ile internet üzerinden erişim sağlayarak hesap kontrolleri yapılabilir.
- 5411 sayılı olan bankacılık kanununun yasalaşması ile birlikte bu alanda faaliyet gösteren bankaların yapacağı işlemler belirli çerçeveler dahilinde belirlenmekte olup her bankanın da kendi prosedürü olmaktadır.Kişiler hesap hareketlerini tek tek banka başvuruları ya da bankalar birliği ilan listesi üstünden takip ederek hesap durumları hakkında bilgi sahibi olabilmektedir.
Sizlere yazımızda Hangi Bankada Hesabım Var Nasıl Öğrenebilirim sorusuna cevaplar vermeye çalıştık. İnternet üzerinden yapılabilecek bir şey olmadığı için bizzat şubelere giderek ya da telefon aracılığı ile merakınızı giderebilir ve ilerde oluşabilecek borçları önleyebilirsiniz.