Damızlık koç, teke ve manda düve alımı, ipek böceği yetiştiriciliği, arı yetiştiriciliği ya da hindi ve kaz yetiştiriciliği ve kapasite arttırımı, rehabilitasyon, yeni inşaat yapımı, teçhizat ve makine ile hayvan alımı gibi konularda verilmekte olan hayvancılık hibe desteği her yıl değişiklik gösterir. Yine bununla birlikte değişen bir diğer şey ise bu desteğin nasıl alınacağı konusudur. Ülkemizde halen hayvancılık ile hayatını geçiren ve ekmeğini bu meslek üzerinden çıkartan birçok kişi bulunur. Bu sebeple de hayvancılık hibe destekleri bu noktada büyük önem taşır. Bugün sizlere Hayvancılık Hibe Desteği Nasıl Alınır sorusunun cevabını verecek ve bu konu ile ilgili detaylardan bahsedeceğiz.
Sayfa İçeriği
Hibe Desteği Nasıl Alınır?
Tavuk çiftliği, büyükbaş dana, düve, inek ya da küçük baş koyu ve keçi gibi hayvanlar ile birlikte hayvancılık ile geçimini sağlayan kişilere destek verilir. Bu destekler her hibe ya da kredi şeklinde olup kredilerin sıfır faizli verildiği bilinir. Birçok bankada olduğu gibi Ziraat Bankası da bu noktada hayvan kredisi için çeşitli hayvan kredisi imkanı sunar. Yazımızın sonunda bu noktadan detaylı bir şekilde bahsedeceğiz. Fakat Ziraat Bankası’nın bir kamu bankası olması ve bu sebeple de hayvancılık destekleme girişimlerini sunması bu bankayı ayrı bir şekilde konumlandırmış oluur.
Hayvancılık hibe desteği ile birlikte alet edevat, mazot, traktör, hayvan ve yem alınması mümkün olur. Kimi krediler düşük miktarda faiz istese de genellikle faiz oranı 0 olur. Fakat hayvancılık ile meşgul olan kişilerin ilk başvurdukları şey hibe desteğidir.
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilmekte olan bu destekler Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olan çiftçilere verilir. Bu yıl yayınlanmış olan hibe destekleri ve hibe oranları ise şu şekilde belirlenmiştir.
Hindi ve kaz yetiştiriciliği için %75 oranında inşaat yapımı ekipman ve alet alımı için hibe desteği verilir. Arı yetiştiriciliği için ise %60 oranında alet, ekipman ya da boş kovan alımı için hibe desteği verilir. İpek böceği yetiştirecek olan kişilere besleme evi yapımı ve dut bahçesi tesisi için ekipman ve alet alımı adına %100 hibe desteği verilir. Damızlık manda, düve, teke ve koç alımında %50 oranında makine ve teçhizat alımı, hayvan alımı, kapasite arttırımı ve inşaat yapımı ile rehabilitasyon desteği verilir.
Hayvan Kredisi Başvurusu İçin Aranan Şartlar
Elbette bu tür destekleri verecek olan kişi, banka, kurum ya da kuruluşların verecekleri parayı teminat altına alabilmeleri için çeşitli şartları sunması oldukça doğal bir prosedür olarak bilinir. Bu şartlar ise talep edilecek olan hayvan kredisi kadar taşınmaz ipotek gösterilmesi, kredinin alınabilmesi için çalışmakta olan iki kişinin bordrosu ve kefil ve kredi talep eden kişinin hali hazırda hayvancılık yapıyor olması halinde hayvanlarına ait küpelerin numaraları istenir. Daha sonra yapılacak olan kredi başvurusunun ardından hayvanlara bakılacak olan yerlerin incelenebilmesi için bir kişi gönderilir. Bu bilir kişi tarafından hazırlanacak olan rapora göre şartların uygun olması halinde hayvan kredisi başvurusuna onay verilir. Daha sonra anlaşılan tutar mevduat hesabına aktarılır. Kredi geri ödemeleri ise tamamıyla kişi ile banka arasındaki anlaşmaya göre belirlenir.
Hayvan Kredisi İle Alınacak Olan Hayvanda Aranan Şartlar
Hayvancılık için devlet tarafından verilecek olan destek için hayvan kredisi olacak olan kişinin sahip olduğu hayvanların doğum sayısı, cinsi ve yaşı önem arz eder. Özellikle de alınacak olan hayvanın cinsi önem taşır. Ülkemizde devlet tarafından çiftçilere teşvik amaçlı hibe ya da faizsiz kredi desteği verili. Elbette bu tür destekler için de belirli şartlar vardır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu da bu tür şartları belirler. Dana, koyun, keçi, düve, inek, tavuk, bıldırcın ve kaz alımında ilave olarak kırsal alanlarda yapılacak olan yatırımlar için de hibe hayvan kredisi imkanı bulunur. Gerek tarım makinesi alımı, gerek ise traktör alımı da bu kredilerin arasında yer alır. Bu krediler ile birlikte çiftçilerin rahat bir soluk alması ve ekonomiye katkıda bulunması amaçlanır.
Ziraat Bankası Hayvancılık Kredisi 2017
Ziraat Bankası tarafından verilmekte olan hayvansal üretim kredilerinin genel özelliklerine şöyle bir göz atalım.
Çeşitli hayvansal üretim faaliyetleri için hem gerçek hem de tüzel kişilere hayvancılık alanında gösterecekleri faaliyetler için gerekli olan ihtiyaçların karşılanabilmesi için verilmekte olan bu krediler besi, süt hayvancılığı ve damızlık hayvancılık gibi büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, tavuk, bıldırcın, kaz, hindi, deve kuşu ve kaz gibi kanatlı hayvancılık ve et, yumurta, arıcılık ve damızlık hayvancılık gibi üretim ve yatırım faaliyetleri için alınır. Bu krediler kapsamında ihtiyaç duyduğunuz yakıt, yem, ilaç, makine, kira, sigorta ve bakım ile onarım gibi giderleri, belirli üretim konularında, küçükbaş, büyükbaş ve kanatlı hayvan alımında oluşacak olan giderlerinizi işletme kredileri ile ve ahır ile ağır yapımı, süt soğutma tankı, arıcılık ile ilgili çeşitli harcamalar, çeşitli ekipman alımı, işletmenin ihtiyacı ile orantılı rüzgar, biogaz ve güneş yatırımları, yatırımın yapılacağı arsa ya da tarlanın alımı da dahil olmak üzere yatırım harcamaları ve belirlenmiş olan üretim konularında özellikle küçükbaş ve büyükbaş hayvan alımına ilişkin giderleri de yatırım kredileri aracılığı ile almanız mümkün olur.
Üretim yapılan konu ve şartların uygun olması halinde içinde bulunulan yılda yayınlanmış olan Bakanlar Kurulu Kararında yer alan kriterleri sağlayan kişilere sübvansiyonlu kredi uygulaması kapsamında düşük faizli kredi verilir.