hesap işletim ücreti

Hesap işletim ücreti nedir?

Hesap İşletim Ücreti Nedir?

Hesap işletim ücreti; bankaların paranızı muhafaza etmesi için ve hesabınıza farklı kanallar yoluyla ulaşabilmeniz, hesap ile ilgili verilen hizmetler ile vadesiz açtığınız hesaplar için işlem masraflarını karşılamak amacıyla 3 ay ya da 6 ayda bir olmak üzere 60 TL ile 150 TL arası (bankaya göre değişiklik gösterir) hesaptan tahsis ettikleri ücrettir.

  • Hesap işletim ücretini alınması yasal mıdır?

Bu ücretin alınmasının yasal olup olmadığı hakkında tartışmalar sürmektedir. Tüketici dernekleri yasal olmadığını savunurken Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yasal olduğunu ve bankaların müşterilerine daha iyi bir hizmet sunabilmesi için hesap işletim ücreti ve aidat gibi ücretlerin mevcut hesaplardan tahsil edilmesi gerektiğini iddia etmektedir.  Bankada hesap açarken imzaladığınız sözleşmede hesap işletim ücreti alınacağına dair bir yönerge bulunuyorsa hesap işletim ücretinin alınması yasaldır. Ancak hesap işletim ücreti uygulamasının ülkemizde 2002 yılından itibaren başlatıldığını göz önüne alacak olursak, mevduat hesabınız 2002 yılı öncesinde açılmışsa ve halen kullanmaya devam ediyorsanız sizden hesap işletim ücreti tahsis edilemez. Hesabınız 2002’den önce açılmış olduğu halde sizden hesap işletim ücreti alınıyorsa paranızın iadesini talep edebilirsiniz.

  • Kullanmadığım banka hesabımdan hesap işletim ücreti alınır mı?

Eğer hesabınızda 180 gün ve daha fazla süreyle hiçbir işlem yapılmaz ise banka, hesap işletim ücreti alamaz. Bir banka üzerinde birden fazla hesabınız varsa hesaplarınızın hiçbirinde bu süre zarfında işlem yapılmaması gerekir.

  • Hesap işletim ücreti ne zaman ve ne miktarda hesabımdan tahsil edilir?

Hesabınızda para bulunduğu takdirde size bilgi verilmeksizin hesap işlem ücreti hesabınızdan tahsil edilir. Bankanızdan hesap döküm örneği alarak çekilen tutar ve çekilme zamanını görebilirsiniz. Hesabınızda yeterli bakiye bulunmaması halinde hesap işletim ücreti, izleyen dönemlerde tahsilat için yeterli miktar bulunduğunda tahsis edilir. Ücret miktarını, hesap işletim ücreti alan bankaların yüzde kaç oranında tahsis ettiğine bankanın internet sitesinden bakabilirsiniz. Kaç TL olduğunu net olarak görmek isterseniz bankanızın şubesine gidebilirsiniz.

  • Hangi bankalar hesap işletim ücreti almıyor?

2017 yılı hesap işletim ücreti almayan bankalar:

Katılım bankaları; Türkiye Finans Katılım Bankası, Al-baraka Türk, Kuveyt Türk “Senin Bankan” ve Vakıf Bank.

Diğer hesap işletim ücreti almayan bankalar; QNB Finans bank enpara.com, Türkiye Ekonomi Bankası CEPTETEB, Yapı Kredi NUVO, ING Bank Turuncu Hesap, ABank Dijital ve Deniz bank Dijital Deniz.

  • Hesap işletim ücretinden muaf olabilir miyim?

Bankanız işlem ücreti alan bir bankaysa ve bu ücretten muaf olmak isterseniz bankanızla görüşerek bunu sağlayabilirsiniz. Sizden bazı şartları sağlamanız istenebilir, örneğin kredi çekmelisiniz denilebilir ya da otomatik ödeme talimatı vermek şartıyla söz konusu ücretten muaf olabilirsiniz. Bankanın daimi çalışanıysanız da muaf tutulabilirsiniz, bankadan bankaya bu şartlar değişiklik gösterir. Maaş ödemesi yapılan hesaplardan da hesap işletim ücreti alınmayabilir.

  • Hesap işletim ücreti iadesi nasıl talep edilir?

Hesabınızdan tahsil edilmiş son 10 yıla kadar hesap işletim ücretini iade almak için bankanın genel müdürlüğüne dilekçeyle başvurabilir; dikkate alınmazsa ya da haklı olduğunuz halde (imzaladığınız sözleşmede hesap işletim ücretinin alınacağına dair bir ibraz bulunmuyorsa, 180 gün boyunca hesaplarınızda hareketlilik görülmediği halde sizden bu ücret alındıysa ya da hesabınızı 2002 yılından önce açtıysanız) Tüketici Hakem Heyeti’ne şikâyet edebilirsiniz. Bankaya başvuru adımları aşağıda anlatıldığı gibidir:

  1. Adım: Hesap işletim ücretinin hesabınızdan çekildiğine dair elinizde belge olması gerekiyor. Bunun için hesabınızın bulunduğu bankadan hesap dökümü temin edin. Bankanın şubesine bizzat giderek ya da internet bankacılığı ile dekontu alabilirsiniz. Fotokopilerini de bulundurmanızda yarar var.
  2. Adım: İtiraz dilekçesi yazın. Dilekçeye “… Bankası Genel Müdürlüğü’ne” ifadesiyle başlamalı, “Bankanızın … numaralı bankamatik kartına sahibim, … numaralı banka hesabının kullanıcısıyım.” diyerek kendinizi banka müşterisi olarak tanıtmalısınız. Şu tarihlerde şu miktar TL hesabımdan haksız yere tahsil edilmiştir, diyerek itirazınızı belirtmelisiniz. Resmi gazetedeki ilgili kararı referans göstermelisiniz. Hesabınızdan çekilmiş tutarın tarafınıza ödenmesini talep ettiğinizi, iadesi gerçekleşmediği takdirde yasal yollara başvuracağınızı ifade ederek dilekçeyi tamamlamalısınız. İsim, soy isim yazıp iletişim bilgileri olarak telefon ve adres ekledikten sonra tarih ve imza atmalısınız. Dilekçeyi göndermeden önce fotokopisini alın- olumsuz yanıt gelirse yetkili mercilere göndermek için gerekecektir. Daha sonra dilekçeyi dekontlarla birlikte banka genel müdürlüğüne iadeli taahhütlü olarak gönderin.
  3. Başvurunuz olumsuz yanıtlanırsa ya da dikkate alınmazsa Tüketici Hakem Heyeti’ne şikâyet edin. Genellikle başvurunuza bir ay içinde olumlu ya da olumsuz cevap gelir. Bu süre zarfında beklemeniz önerilir. Bazı bankalar olumlu dönüş yapıp ücreti hesabınıza yatırmaktadırlar. Olumsuz cevap geldiği takdirde kimliğiniz, başlangıçta bankaya gönderdiğiniz hesap dökümü (hesabınızdan ücret alındığına dair dekont), hesap işletim ücreti iadesi dilekçesi, banka genel müdürlüğüne gönderdiğiniz itiraz dilekçesinin fotokopisi ve bankadan size iletilen olumsuz cevapla kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurun.
  4. Yanıtın gelmesi birkaç ay gibi bir zaman alabilir. Bu süre zarfında ücretin hesabınıza iadesi gerçekleşmiş olur. Hesabınıza yatırılmış olan tutarın talep etmiş olduğunuz tutarla aynı olup olmadığını kontrol edin.

Ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ!

Scroll to Top