Hibe Kredisi Nasıl Alınır?

Hibe Kredisi Nasıl Alınır?

Hibe kredisine ülkemizdeki birçok girişimcinin ihtiyacı vardır. Yeni iş fikirleri olan ve bunları hayata geçirmek isteyen bazı girişimcilerin önüne maddi imkansızlıklar çıkabiliyor. Yeni bir girişim için de bilindiği üzere belirli miktarlarda para gerekiyor. Bu maddi desteği sağlamak isteyen girişimciler de hibe kredilerinden faydalanmak istiyorlar. Biz de bu sebepten dolayı hibe kredisi almak isteyenler için “Hibe Kredisi Nasıl Alınır?” konusuyla ilgili olarak bir yazı kaleme aldık.

Hibe Kredisi Nedir?

Hibe etmek kelime anlamına bakılacak olursa karşılıksız olarak vermek anlamına gelir. Hibe kredisi de devlet bankaları ve devlet ile anlaşmalı bankaların kişilere belirli süre geri ödemesiz olarak verdikleri kredi türüdür. Devlet tarafından sıfır faiz imkanıyla verilen hibe kredileri 5 yıl sonra ödemeye başlanacak vade fırsatlarıyla sunulur. Diğer anlaşmalı bankalar ise hibe kredilerinde çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Eğer yeni bir iş kurmak istiyorsanız hibe kredisi tam da sizin aradığınız kredi türüdür. Hibe kredisi önemli bir fırsat olsa da hibe kredisi almak için gerekli olan bir takım şartlar bulunmaktadır. Gereken bu şartları tamamlamadan hibe kredisi alma gibi bir şansınız bulunmamaktadır.

Hibe Kredisi Neden Verilir?

Genel olarak bilindiği gibi krediler faiz oranları ile sağlanır. Karşılıksız olarak kredi hiçbir banka tarafından sağlanmamaktadır. Her koşulda sizden bir garanti istenir. Fakat hibe kredisinde durum böyle değildir. Çünkü hibe kredisi devlet tarafından verilmektedir. Sistem devlet kontrolünde olduğu için kredilerde faiz olmaz. Devletin hibe olarak vermesinin sebebi ise ülkenin kalkınmasını ve iş oranlarının yüklemesini istemesidir. Hibe kredisi, hali hazırda geri dönüşümlü sermaye desteği olarak tanımlanmıştır. Devlet bu sayede yeni iş fikirleri olan tüm girişimcilerin önünü açıyor. Bu sayede hem girişimci hayallerine kavuşmuş oluyor hem de ülke ekonomisine katkısı olmuş oluyor.

Hibe Kredisi Nasıl Alınır?

Hibe kredisi günümüzde en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Birbirinden farklı birçok sektör için hibe kredileri gün geçtikçe artıyor. Hibe kredisine ilgisi en fazla olan kişiler ise yeni bir iş hayali olan girişimciler olarak görülüyor. Hibe kredisi büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvancılığı ve tarım sektörü gibi birbirinden farklı alanlarda verilebilmektedir. Hibe kredisi almak sektör fark etmeksizin her girişimcinin hayali.

Hibe kredisi almak için öncelikle bilinen adıyla KOSGEB kurslarına gitmeniz gerekmektedir. Bu kursların doğru adı ise KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’dir. Bu eğitimleri tamamlamadan hibe kredisi almazsınız. Bu eğitimler İşkur tarafından verilmektedir. Size düşen ise ilk olarak bulunduğunuz yerdeki İşkur şubesine giderek kursa başvurmaktır. Başvuruyu bizzat yapmanız gerekmektedir. Uygulamalı girişimcilik eğitimi 15 gün ve toplam 70 saat sürmektedir. Bu eğitim kapsamında işletme kurduğunuzda neler yapacağını, nasıl uzun ömürlü bir işletme olursunuz tarzı eğitimler verilmektedir. En önemlisi de iş yeri için projenin nasıl hazırlanacağını anlatmasıdır. Bu eğitim tamamlandıktan sonra Girişimcilik Sertifikasına hak kazanabilirsiniz. Bu sertifikaya sahip olduktan sonra devletin sunmuş olduğu tüm hibe programlarına başvuru yapabilirsiniz.

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini de tamamladıktan sonra hibe kredisine başvuru yapmak için bazı evrakları toparlamanız gerekmektedir. Gerekli evraklar şu şekildedir;

  • Girişimcilik Sertifikası
  • Kobi Beyannamesi
  • Kobi Bilgi Dokümanı
  • İmza Beyannamesi ve Sirküleri
  • Ticari ve Esnaf Sicil Gazetesi
  • Faaliyet Belgesi
  • İş Yeri Projesi

Gerekli olan bu evrakların tamamını toparladıktan sonra KOSGEB Müdürlüklerinden başvuru yapabilirsiniz. Ek olarak anlaşmalı bankalara da başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuz kabul edildikten sonra hibe kredinizi alabilirsiniz.

Hibe kredisinde unutulmaması gereken en önemli nokta projedir. Devlet kesinlikle geleceği olmayan ve uzun vadede kar elde edemeyecek projelere kredi sağlamamaktadır. Bu sebeple proje aşamasında oldukça ince çalışmalısınız. Uygulamalı girişimcilik eğitiminde verilen tüm bilgileri bu aşamada kullanmalısınız. Eğer projeniz kabul edilmezse hibe kredisini alamazsınız. Size yapılan geri dönüş ile projenizdeki eksikler belirtilir ve bunları düzeltmeniz istenir. Süreç proje kabul olana kadar bu şekilde devam eder.

Hibe Kredisi Veren 7 Banka Önerisi

Halk Bankası Hibe Kredisi

Halk Bankası “Halkbank Girişimci Kredileri” adı altında yeni iş kurmak ve ekonomik hayata katılmak isteyen girişimcilere kredi imkanları sunuyor. Genç girişimciler 50.000 TL, Usta girişimciler ise 30.000 TL’ye kadar kredi kullanabiliyor. Yeni patentli bir ürünü olan Mucit girişimciler ise 75.000 TL’ye kadar kredi alabiliyor. Vade ve diğer tüm seçenekleri detaylı bir şekilde öğrenmek için Halk Bankası şubelerini veya web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Ziraat Bankası Hibe Kredisi

Ziraat Bankası’da KOSGEB veri tabanına kayıtlı müşterilerinin tümüne 50.000 TL’ye kadar kredi imkanı sağlıyor. İlk 12 ay ödemesiz diğer miktarı ise 36 ay vadeli şekilde ödeyebilirsiniz. Hibe kredisi için detaylı bilgiler Ziraat Bankası şubelerinden verilmektedir.

YapıKredi Bankası Hibe Kredisi

YapıKredi Bankası hibe kredisi almak isteyenler için birçok seçenek sunmaktadır. Bu seçenekleri detaylı bir şekilde incelemeli ve size uygun olan hibe kredisini tercih etmelisiniz. Bunun içinde YapıKredi web sayfasında bulunan “Tüm Sektörler İçin Hibe ve Destek Programları” dokümanını okuyabilirsiniz.

İş Bankası Hibe Kredisi

İş Bankası KOSGEB anlaşması bulunmaktadır. Bu anlaşma kapsamında İş Bankası “KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Sermayesi Kredi Faiz Desteği Programı”nı yürütmektedir. Kullanılabilecek kredi üst limiti 50.000 TL’dir. Kredi ilk 12 ay geri ödemesiz, sonrasında 3’er aylık eşit taksitler halinde toplam 36 ay vadelidir. İş Bankası hibe kredisine başvurmak için KOBİ Beyannamesi olması gerekmektedir.

QNB Finansbank Hibe Kredisi

QNB Finansbank girişimciler için hibe kredisi avantajları sunmaktadır. Genç girişimciler ve kadın girişimciler için ayrıca fırsatlar QNB Finansbank’ta yer alıyor. KOBİ’ler için de fırsatlar yer alıyor. Hibe kredisi detayları için QNB Finansbank şubelerini ziyaret edebilirsiniz.

TEB Hibe Kredisi

TEB hibe kredisi almak isteyen KOBİ’ler için farklı dönemlerde kredi programları düzenlemektedir. Bu programlardan yararlanmak için TEB tarafından KOSGEB veri tabanına kayıtlı olma şartı aranmaktadır. Bu şartı sağladıktan sonra başvuruda bulunabilirsiniz.

Garanti Bankası Hibe Kredisi

Garanti Bankası da KOSGEB desteği ile belirli zamanlarda finansman desteğini KOBİ’lere sunmaktadır. Gerekli şartları tamamladıktan sonra Garanti Bankası hibe kredisine başvuru yapabilirsiniz. Hibe kredisi için gerekli tüm şartları Garanti Bankası şubelerinden öğrenebilirsiniz.

Scroll to Top