Ekonomi, uzmanlık gereken bir kavramdır. Ülkelerden hanelere kadar bir çok alanda ekonomi kavramı yer almaktadır. Ülke ekonomisinin uzmanlığı ayrı olduğu gibi ev ekonomisinin de uzmanlığı kendine göre ayrıdır. Kısacası ekonomi için her bireyin hayatında olan bir kavram denilebilir. Hisse senetleri de ekonominin etkili bir şekilde içerisinde olduğu bir alandır. Kişi hisse senetleri alım satımı ile kar edilebilir ve ekonomisini ayakta tutabilmektedir. Hisse senedi işlerine girmek isteyen bir kişi kar etmek istiyorsa ekonomik anlamda donanımlı olmalıdır ve yenilikleri takip etmelidir. Kısacası bahsi geçtiği gibi ekonomi de uzmanlaşması gerekmektedir.
Hisse Senedi
Hisse senedi, sermaye kuruluşlarının ortaklarına verdikleri belge denilebilir. Bu belgeler sıradan bir belgelerden farklı olup aynı zamanda ortaklığı belli eden ve ortakların haklarını da barındıran belgelerdir. Hisse senetleri ortada bir ortaklığın ve mülkiyetin olduğu anlamına gelmektedir. Hisse senetlerini Türk Ticaret Kanunu ve Rekabet Piyasası Kanunu tarafından incelenmektedir. Türk Ticaret Kanunu her hisse senedini sermayenin bir parçası olarak kabul eder. Tanımlama olarak hisse senedi anlatıldığı gibidir.
Hisse Senedi Alım – Satımı
Hisse senedi alım yapmadan önce yukarıda da bahsi geçtiği gibi geniş araştırmalar yapılmalıdır. Çünkü borsa değişken bir yapıdır ve bir çok faktörden etkilenir. Bunlar ekonomik dalgalanmalar, krizler, doğal afetler, stratejik hareketler vb. şeklinde sıralanabilir. Tüm bu faktörler sonucunda bir hisse senedinin değeri artabilir veya azalabilir. Bu zamanları iyi bilmek ve önceden tahmin etmek önemlidir. Bu tahmin etme olayı da piyasa ile ilgili geniş araştırmalar ve sonrasında takip etmeler sonucu olaya hakim olunarak sağlanır. Bu sebeple hisse senedi piyasasını bütün ekonomi ile bir görüp ülke ve dünya ekonomisini takip etmek gerekmektedir. Ancak bu şekilde kar etme durumu söz konusu olabilir.
Hisse senedi ve ekonomi ile ilgili yeteri kadar bilgi edindikten sonra bir aracı kurum veya banka vasıtasıyla bir yatırım hesap açmak gereklidir. Yatırım hesabını bankalar ve aracı kurumlar açabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta aracı kuruma güvenmektir. Bu sebeple hisse senedi işlerinde aracı kurum seçilmesi tercih edileceği durumlarda aracı kurumu iyi araştırmak tavsiye edilir. Örneğin müsait olmadığınız zaman veya durumlarda işlem emirlerini aracı kuruma vermeniz gerekebilir. Bu gibi durumlarda kontrolü aracı kuruma vermiş olacağınız için güven önemli bir faktör olarak karşınıza çıkmaktadır. Kısaca sadece güvendiğiniz aracı kurumları seçmekte fayda vardır.
Yatırım hesabı oluşturduktan sonra hesabınıza hisse senetleri için kullanmak istediğiniz para tutarını yatırmalısınız. Bundan sonra ise acele etmeyip piyasayı izlemeli, değerlendirmeler yapmalısınız. Paranızın tamamını tek bir hisse senedine yatırmak mantıklı değildir. Çünkü almış olduğunuz risk fazlasıyla büyüktür. Bunun yerine parça parça hisse senetleri satın almak daha mantıklıdır. Bunun yanı sıra ileride değerleneceğini düşündüğünüz bir hisse senedi var ise de almalısınız. Hisseleri almak için çalıştığınız aracı kuruma emir vermeniz gerekmektedir. Bu emirler iki türlü olmaktadır. Bunlardan ilki almak istediğiniz hissenin fiyatı ne olursa olsun alınmasını onaylamanız şeklindedir. Diğeri ise aracı kuruma bir fiyat belirtmeniz ve hisse senedi ancak belirtilen fiyatta olduğunda satın alım işleminin gerçekleşmesi şeklindedir. Burada hangi yöntemin kullanılacağı hisse satın almak isteyen kişiye bağlıdır. Eğer almak istediği hissenin fiyatının yükseleceğini düşünüyorsa bir an önce almalı, düşeceğini düşünüyor ise de beklemelidir. Bu, kişinin kendi bilgi birikimi dahilinde vereceği bir karardır.
Hisse senedini almak işleminizin bittiği anlamına gelmemektedir. Asıl bu etaptan sonrası önemlidir. Hisse senedinde kar etmek basitçe hisse senedini düşük fiyatla almak ve tahminleriniz gerçekleşip hisse senedinin değerlenmesinden ibarettir. Hisse senedinin fiyatı almış olduğunuz fiyattan daha üste çıkarca kar etmiş olursunuz. Hisse senedinin değerinin artacağını düşünüyorsanız beklemeli ve karınızı arttırmalısınız. Aynı alım işleminde olduğu gibi satım işleminde de emir verme durumu vardır. Birinci durumda vereceğiniz emir ile hisse fiyatından satmış olursunuz. İkinci durumda ise aracı kuruma belirli bir aralık veya fiyat belirtir ve hisse senediniz belirttiğiniz aralık veya fiyata geldiğinde satılmış olur. Alım işleminde olduğu gibi burada karar satım işlemini yapacak kişidedir. Hisse senedinin fiyatının daha fazla artmayacağını, artsa da alınacak riske değmeyeceğini düşünüyorsa satım işlemi gerçekleştirilmeli, hisse senedinin fiyatının daha fazla artacağı düşünülüyorsa da beklenmelidir. Yapacağınız satış sonrası kazancınız 2 iş günü içinde hesabınıza yansıyacaktır.
Hisse senedi alım satım ile ilgili bilinmesi gereken bilgiler genel olarak bu kadardır. Özetlemek gerekirse öncelikle bir aracı kurum veya banka seçilmeli, yatırım hesabı açılmalı, hesaba para yatırılmalı, hisse senedi alım için emir verilmeli ve daha sonrasında aynı şekilde satım yapılmalı. Her şeyden önce hisse alım satımı yapmak isteyen birisinin borsa ile ilgili geniş çaplı araştırmalarda ve takiplerde bulunmasının gerektiği bir kez daha belirtilmesinde fayda vardır.