Kişisel Finans, bireylerin ihtiyaç duymuş olduğu fonları yani paraları, mevcut piyasa koşulları altında, temin etmeleri ve bunların verimli ve etkin bir biçimde kullanabilmesini ifade eder. Yani kişisel finans, size harcama ve kazancınızı düzenleyerek, giderlerinizin gelirinizden daha az olmasını sağlamanız durumudur. Kişisel finans sadece gelir – gider dengesini değil aynı zamanda tasarruf – birikim – yatırım dengesini de oluşturmaktadır. Kişisel finansı çok basit bir şekilde annelerimizin, maddi ev yönetimini yapmalarını örnekleyebiliriz. Annelerin pazar masraflarını kısmaları, yine genel alışveriş masraflarını en aza indirerek mutfak masraflarını optimize etmek kişisel finansa çok iyi örnektir.
Kişiler de adeta bir finans yöneticileri gibi uzun dönemde kâr maksimizasyonu hedefi bütçelerindeki para giriş ve çıkışlarının zamanını ve riskini de göz önünde bulundurmak zorundalar ve bu süreci iyi yöneterek bir denge oluşturmalılar. Bunun için de her bir bireyin kişisel finans planına ihtiyacı vardır. Kişisel finans planları için bazı internet sitelerinde farklı hesaplama programları bulunmaktadır. Ancak bu programlar elbette şart değildir. Eskiden tutulan küçük bloknotlar bu işi gayet başarılı bir şekilde yerine getiriyor ve bütçe planını çok düzenli bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Ayrıca basılı bir şekilde bulunan bütçe planı çizelgeleri ile de kişisel finans planınızı rahatlıkla yapabilirsiniz. Elbette bu yöntemlerden hangisi seçip uygulayacağınız sizin kişisel zevk ve isteğinize kalmış.
Bir kişisel finans planı yapmak için öncelikle her ay olmak üzere; karar verdiğiniz ilk aydan itibaren her türlü gelirinizi (maaş, kira geliri vs. gibi) toplayarak hesaplayın. Daha sonra giderlerinizi de aynı şekilde aylık olarak hesaplayın. Gelir ve giderlerinizi hesapladıktan sonra ise toplam aylık gelirinizden toplam aylık giderlerinizi çıkarın. Hesaplama yaptıktan sonra eğer gelirleriniz giderlerinizden fazla çıkarsa, artan miktarı her ay birikim olarak ayırabilirsiniz. Bu birikimlerinize uzun vadeli olarak da yatırım planlaması yapabilirsiniz. Bunun için çeşitli bankaların birikim, vadeli, vadeli birikim, döviz, altın hesabı gibi aylık, üç aylık veya yıllık olarak vadeli yatırım hesaplarından faydalanabilirsiniz. Eğer birikim miktarınız yüksek oranda ise gayrimenkul yatırımı yapabilir veya bir iş kurabilirsiniz. Ayrıca kişisel finans planlarınız için profesyonel destek de alabilirsiniz.
Kişisel Finans Uygulamasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Kişisel finans planlaması yaparken ne tür bir finansmana ihtiyaç duyduğunuza iyi karar vermeniz gerekmekte ve ona göre finans analizinizi yapıp bir bütçe hedefi belirlemelisiniz.
- Gereksiz giderleri belirleyin ve ortadan kaldırın
- Her ay düzenli bir şekilde bütçe planı yapın
- Gelecek aylar için bütçe hedefleri belirleyin
- Birikim yapın
- Birikimlerinizi vadeli olarak değerlendirin
Peki, eğer gideriniz gelirinizden fazla ise bu durumda ne yapacaksınız? Böyle bir durumda bütçe planınızı gözden geçirerek çok iyi bir bütçe planı analizi yapmanız gerekmektedir. Bunun için öncelikle en fazla harcama yaptığınız alanları (giyim, ulaşım, eğlence gibi) saptayın. Bu alanları doğru bir şekilde ortaya koyduktan sonra önem derecesine göre sıralayın. Bu noktada giderlerinizi azaltmak adına; saptamış olduğunuz fazla harcama kalemlerini en önemsizden önemliye doğru olan kısımlarda azaltma yaparak o ayki gider miktarınızı kısabilirsiniz. Alternatif olarak gereksiz gördüğünüz bu giderleri ve diğer temel ve önemli olan giderlerinizi (gıda alışverişi, pazar harcamaları gibi) de sınırlandırabilirsiniz. Örneğin gıda alışverişi yaparken yakınınızda bulunan tüm marketleri gezip en uygun fiyatlı temel beslenme ürünlerini alabilirsiniz. Bunun için büyük markalı marketlerden alışveriş yapmanız şart değildir toptan fiyatına perakende sistemi ile çalışan marketler de işinizi kolaylaştıracaktır. Böylece gider ve gelirlerinizin arasında bir denge kurmuş olacak hatta zamanla yaptığınız kişisel finans planlaması sayesinde birikim yapma şansınız bile ortaya çıkacaktır. Bu noktada önemli olan süreklilik ve iyi bir plan. Belirlediğiniz bütçe hedeflerinize ulaşmak için planlarınızı sadece ilk aylar değil tüm aylara gerekirse senelere yayarak devam ettirmeniz gerekir.