Kişisel Finans Yönetiminde Yapılan 9 Hata

coins 1015125 e1493370234345

Harcamaların belirli bir dengeye oturtulması sadece işletmeler için değil bireyler için de önemli bir sorun. Para kazanmak kadar, kazanılan parayı da verimli kullanmak önemli. Aksi halde giderler gelirleri aştığı zaman tehlike çanları çalmaya başlamış demektir. Giderlerin gelirin altında kalacak şekilde düzenlenmesine kişisel finans yönetimi denir.

Hepimiz çalışma hayatımız süresince geleceğe dair planlar kurgularız. Çocuklarımızın eğitim masrafları için birikim peşinde koşar, emeklilikte rahat etme fikri güder, gayrimenkul sahibi olma isteği gibi konularda hesaplar yaparız. Ancak bazen işler sarpa sarar ve kişisel finans yönetimini hataları sonucu gider tablomuzun gelirimizin üstüne çıktığı gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kalırız. Bu durumda borçlar artmış, geçim asgari düzeye inmiştir.

1. Bütçenin Yanlış Kullanımı

Gelir gider dengesinin doğru kurulması bütçe oluşturma aşamasının başında gelir. Gelecekte sıkıntıya düşmemek için gider kalemlerinizin sürekli artmasının önüne geçmelisiniz. Gizli masraflara dikkat etmelisiniz. Ödenmemiş faturalar, geciktirilmiş kredi taksitleri ve kredi kartı ödemeleri faiz yükü doğuracağından ekstra maliyet demek. Evinizde kullandığınız eşyaların enerji tüketimlerine dikkat etmelisiniz. Tasarruflu ürünler sayesinde elektrik, su ve ısınma giderlerinizde uzun vadede önemli kazançlar elde edebilirsiniz. Lüks harcamalarından kaçının. Keyif verici kimi tüketim malları maddi anlamda yekün tutarken, sağlık açısından da olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Harcama listenizde bu tür kalemler varsa alışkanlıklarınızı tekrar gözden geçirebilirsiniz.

2. Alışveriş Çılgınlığına Yenik Düşmek

Yeteri kadar yeterlidir, fazlası ise çoğu zaman bütçede dengesizliğe neden olabilir. İhtiyacınız kadar alın, hatta ikinci el ve indirim fırsatlarından yararlanabilirsiniz. İnternet bu konularda uçsuz bucaksız bir dünya. Geri dönüşüme önem verin, atmayın değerlendirin. Bazen ortaya çıkan sonuçlar sizi bile şaşırtabilir. Bir ürünü satın alırken mutlaka detaylı incelemesini yapın. Gerekli olup olmadığına kesinlikle emin olmadan satın almayın. İnternetten satın alacağınız ürünün farklı platformlarda fiyatlarını karşılaştırın. Özellikle gelişen teknolojik ürünler tüketicilerin satın alma güdülerini harekete geçirmekte. Akıllı telefonlar, tabletler, daha hızlı bilgisayarlar, eğer bunlara gerçekten ihtiyacınız yoksa veya ekonomik durumunuz bir çoğu pahalı olan bu ürünleri satın almaya yetmiyorsa, taksitle alışveriş yapıp önünüzdeki ayların kazancını bloke etmeyin. Alışveriş yaparken yaşadığınız anlık tatmin ilerde vicdan azabına dönüşmesin.

3. Yatırım Yapmamak

Altın, döviz, eğer bir parça bilginiz varsa borsa küçük de olsa yatırımlarınızı değerlendirebileceğiniz araçlar. Henüz para kazanabiliyorken başlayacağınız yatırımlarınız ileride rahat etmenizi sağlayacaktır. Ancak yatırım yaparken bildiğiniz alanlara yönelmeye dikkat edin. Ben elimde para tutamam diyenlerdenseniz daha zorlayıcı olan bireysel emeklilik sistemlerini inceleyebilirsiniz.

4. Yatırım Yaparken Dikkat Edilmemesi

Zor günler ve gelecek için yatırım yapmak ne kadar önemliyse, yatırımlarınızı bildiğiniz kanallara yapmak da o kadar önemlidir. Borsadan anlamıyorsanız hisse senedi yatırımları kazandırmaktan çok kaybettirebilir. Yatırım araçlarını seçerken yakın çevrenin tavsiyesini kullanmak yerine bu işin uzmanlarına danışın.  Unutmayın ki bütün yatırım araçları ülke ekonomisinin genel gidişatından, siyasi krizlerden, global çalkantılardan etkilenirler.

5. Acil Durumlar İçin Birikimin Yapılmaması

İşsizlik, hastalık gibi beklenmedik durumlar karşısında bir köşede hayatınızı bir süre idame ettirecek bir miktar birikim sahibi olun. En kötü ihtimalle belirli bir süre kira, fatura, mutfak masrafları gibi zorunlu giderleri karşılamak psikolojinizi de bir parça rahatlatacaktır.

6. Kredi Kartını Ekstra Kazanç Görmek

Son yıllarda artan kredi ve kredi kartı borçları gündemden düşmemekte. Kredi kartı kullanırken borçlanan tüketici, borçlarını kapatmak için bankalardan kredi çekme yöntemini kullanmakta. Kredi ile kredi kartı ödemesi yapıldıktan sonra, tüketicinin tekrar kredi kartlarını kullanmaya başlamasıyla borç sarmalı yükseliyor. Doğru kullanıldığında nakit para taşımaktan daha güvenli bir alışveriş yöntemi olan kredi kartları, ekstra para demek değildir. Unutmayın, harcadığınız tek bir lira bile sizin bütçenizden gidecektir. Kredi kartı borcunuzu kredi ile kapatmış iseniz bir süre kartlarınızı kullanmamaya dikkat edin.

7. Borçların Dengesini Ayarlayamamak

Yüksek borç yaşam kalitesini düşürdüğü gibi kişinin rahat hareket etmesini engelleyerek özgürlüğü de kısıtlamakta. Öncelikle borçlanarak satın alacağınız ürünün ilerde değer kazanacak olmasına dikkat edin. Örneğin kredi kullanarak ev almak akıllıca bir yatırım sayılabilir ancak kredi ile telefon almanın herhangi bir kazanımı olmayacaktır. Eğer imkanınız varsa, genel bütçenizden arta kalıyorsa borçlarınız için erken ödemeler yapıp faiz tutarlarını düşürebilirsiniz.

8. Maaşa Endeksli Yaşamamak

Ay sonuna gelmeden elinizdeki paranın bitmesini engelleyecek bir planlama yapın. Böylece takip eden maaş günlerinde bir önceki aydan elde kalan tutar maaşın tamamının kullanılmasını engelleyecektir. Eğer imkanınız, bilginiz ve yeteneğiniz varsa evde ek iş yaparak da bütçenize katkı sağlayabilirsiniz. Özellikle ev hanımları son yıllarda sosyal platformlar üzerinden evde ürettikleri takıları, süsleri, kına ve düğün malzemelerini satarak ek gelir elde etmektedirler.

9. Öğütlere Kulak Vermemek

Dünyanın en zengin insanlarından Warren Buffet’ın hala eski model orta sınıf Cadillac’ını kullandığını biliyor muydunuz? Borsa yatırımlarıyla servet yapan Buffet hakkında yayınlanmış onlarca kitap, yapılmış düzinelerce haber var. Buffet’ın, birikimini bir kenara ayırdıktan sonra harca öğüdünü kulağınızın bir köşesine iliştirin.

Scroll to Top