Günümüzde ev sahibi olmak isteyen birçok kişi Konut Kredisi kullanmaktadır. Bankaların cazip faiz oranları ve ödeme konusunda sağladığı kolaylıklar kredi başvurusunda bulunan kişiler için de cazip gelmektedir ve ev alım işlemini Konut Kredisi çekerek halletmeyi tercih etmektedir. Çoğu bankanın en önemli kredi programlarından birisi olan Konut Kredisi’ni neredeyse bütün bankalar sağlamaktadır. Yani Konut Kredisi için bir rekabet ortamı vardır ve bu da kredi başvurusu yapacak kişinin lehine bir durumdur.
Her kredide olduğu gibi Konut Kredisi çekerken de dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurlar bankalardan kaynaklı olabilmenin yanı sıra kredi başvurusunda bulunan kişinin mevcut durumdan kaynaklı bir durum da olabilir. Bahsedilen bu unsurlar şu şekilde incelenebilir:
Konut Kredisi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Konut Kredisi çekmeden önce bütçe planlamasını iyi yapmanız gerekmektedir. Varsa aile bireylerinin yoksa bireysel gelirinizi bir araya getirip aylık diğer harcamalarınızı hesaplayıp net geliri belirlemeniz gerekmektedir. Bankanın size vermeyi planladığı aylık ödeme planı bu tutarın mutlaka bir oranı şeklinde olmalıdır. Örneğin geliriniz 3000 lira ise ve banka size 1500 lira aylık ödeme programı oluşturduysa net gelirinizi iyi hesaplayıp uzun bir süre bu tutarın altından kalkıp kalkamayacağınızı iyi planlamanız gerekmektedir.
- Bankanın size sunduğu ödeme planını kısa vadeli düşünmemek gereklidir. Unutmamak gerekir ki Konut Kredileri genellikle uzun vadeli kredi türü olup ödemeleri de aynı şekilde aylar hatta genellikle yıllara yayılmaktadır. Bu yüzden uzun vadeli düşünüp ilerleyen zamanlarda yapılacak zorunlu harcamalarınız var mı bunları belirlemeniz gerekmektedir. Her ileride yapılması gereken zorunlu bir harcama konut kredisi almanıza engel olmak zorunda değil. Bunu erteleyip erteleyemeyeceğinizi belirlemekte fayda vardır ya da alternatif bir ödeme planı oluşturabilirsiniz. Özetlemek gerekirse Konut Kredisi almadan önce kolayca ödeme yapabilmek ve bu ödeme yaparken birçok gereksiniminizi bir kenara atmamak adına uzun vadeli düşünmekte fayda vardır.
- Birçok kişi uzun süredir kullandığı bankanın iyi olduğunu düşünür ve farklı işlemlerinde de bu bankayı kullanmayı tercih eder. Fakat finans dünyasında bu her zaman doğru olmayabilir. Bu yüzden kişi yıllardır kullandığı bankanın Konut Kredisi’nin sunduğu özellikleri araştırmanın yanı sıra farklı bankaların programlarını da incelemesinde fayda vardır. Daha avantajlı bir ödeme sistemi daha az masraf çıkarabildiği gibi uzun vadede kişinin daha az para ödemesini sağlayabilmektedir.
- Konut Kredisi alınmadan önce bankalar arası bir karşılaştırma yapılmalıdır. Her banka kendisinden kredi kullanılmasını isteyeceği için güzel bir tablo, kişide güzel bir izlenim yaratabilir fakat diğer bankaların da programlarının incelenmesinin gerektiği unutulmaması gerekmektedir. Bu karşılaştırmalar bizzat banka şubelerine gidilerek müşteri temsilcileri ile yapılabildiği gibi internet üzerinde de yapılabilmektedir. Konu hakkında fazla bilgi sahibi olmayan kişilerin şubeden bilgi almalarında fayda vardır. Şubeden bilgi alacak kişiler daha sonradan olumsuz bir durumlar karşı karşıya kalmamak için temsilcilerin kendilerine yansıtılacak bilgilerin kapsamlı ve açık olmasını istemelidirler. Piyasa hakkında az çok bilgi sahibi olan kişiler ise bankaların internet sitelerinden bilgi alabilirler.
- Araştırmaları kendileri yapan kişilerin düştüğü en büyük hatalardan birisi sadece bankanın Konut Kredisi için sunduğu faiz oranı için hesaplama yapmaktır. Kişi sadece faiz oranı hesaplayarak ne kadar ay ödeme yapmak istiyorsa o kadar ödeme yapacağını hesaplar fakat bu tam olarak yeterli değildir. Çünkü çekilen miktarın geri ödenmesinde işleyecek faizin yanı sıra krediyi çekerken eklenecek birçok maliyet vardır. Konut Kredisi ile ilgili hesaplamalar yaparken bankanın koyabileceği komisyon, dosya masrafı, ekspertiz ücreti, sigorta primleri gibi maliyetler göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı bankalar masrafsız Konut Kredisi vermektedir, bunları araştırmak ve genel anlamda şubeden veya bankaların internet sitelerinden detaylı bilgi alınmasında fayda vardır.
- Konut Kredisi alırken alınan konut için Zorunlu Deprem Sigortası yapılması gerekmektedir. Adından da belli olabileceği gibi bu sigorta kanunlar tarafından yapılması zorunlu kılınmıştır. Bunun dışındaki sigortalar isteğe bağlı yapılmaktadır. Bankalar sundukları programlarda farklı sigorta çeşitlerini de ekleyebilirler ve bunlardan sigorta ücretinin talebini isteyebilirler. Denildiği gibi, yapılacak diğer sigortalar konutu ve ödeme için bir garanti yaratmakta olup yapılması zorunlu değildir. Başvuru yaparken bu duruma dikkat etmeli ve istemediğiniz sigortalar var ise bunları kredi programının dışında bulunmasını istediğinizi belirtmeniz gerekmektedir.
- Konut Kredisi’ne başvuruda bulunurken size verilen sözleşmeyi öncelikle okumanızda fayda var. Bu sayede kredi programına nelerin dahil olduğunu, kredi programının neleri kapsadığını öğrenebilirsiniz. Aksi durumda sizin talep etmediğiniz fakat sözleşmede geçen bir durum ile karşı karşıya kalma olasılığınız bulunmaktadır. Örneğin Konut Kredisi’ni alarak otomatik olarak bir kredi kartı çıkarmak durumda kalabilirsiniz veya banka dahilinde bulunan çeşitli programlara dahil edilebilirsiniz.
- Birçok kredide önemli olduğu gibi Konut Kredileri’nde de kişinin kredi notu önemlidir. Kredi notu yetersiz kişilerin Konut Kredisi başvurusu kabul olmamaktadır. Önceki kredilerden bir borç olmaması, ödemelerin düzenli yapılması, banka takibinde bulunmamak kredi notunu yükselten durumların başında gelmektedir. Konut Kredisi’ne başvurmadan önce bu gibi durumlar var ise giderilmelidir. Bu sayede kişinin kredi notu yeterli olup Konut Kredisi için yaptığı başvuru diğer şartlar da sağlanmış ise kabul görebilmektedir.Konut kredisi almadan önce bahsi geçen bu durumlar göz önüne alınmalıdır. Özetlemek gerekirse iyi bir planlama yapılmalı, bankaları arası karşılaştırmalar yapılmalı, kısa vadeli değil uzun vadeli düşünülmeli, kredinin detayları tam olarak öğrenilmelidir.