KONUT KREDİSİ ŞARTLARI

KONUT KREDİSİ

Kira ödemekten sıkıldınız ya da evinizi yenilemek istiyorsunuz. Fakat bunlar için yeterli miktarda birikiminiz yok. Bu alanda konut kredilerinden faydalanabilirsiniz. Çoğu banka konut kredisi vermektedir. Ancak konut kredisi ile ilgili yeterli bilgiye sahip değilseniz, önce konut kredisi ile ilgili bilgi almak istiyor ve ona göre başvuru yapmak istiyorsanız, yazının sonunda vereceğimiz bilgileri takip ederek konut kredisi şartlarını öğrenebilirsiniz.

Konut Kredisi Şartları Nelerdir?

Konut kredisine başvuru yapmak için konut kredisi şartlarını tamamlıyor olmanız gerekmektedir. Öncelikle satın alınacak gayrimenkul kredi şartlarına uygun mu, kredi tutarı dışındaki farkın yani % 25’lik kısmının nasıl ödeneceği, daha sonra krediye başvuracak kişinin aylık geliri ne kadar ve kredi alacak kişinin geçmiş kredi performansı da dikkate alınarak kişinin başvurusu değerlendirilecektir.

  • Satın alınacak olan gayrimenkulün özelliği: Bu alanda öncelikle satın alınması planlanan gayrimenkulun kredi kullanmaya uygun olması gerekmektedir. Bu bilgi emlakçıdan ya da mülk sahibinden alınabilir. Ayrıca gayrimenkulun üzerinde kat mülkiyeti bulunmak zorundadır. Bunun dışında olan arsa tapusu ve benzeri durumlarda konut kredisi kullanılamaz. Bankalar kat irtifakı ya da kat mülkiyeti olmayan mülkleri, ipotek olarak teminat almayacağından dolayı konut kredisi şartlarının sağlaması gerekmektedir.
  • Kredi haricindeki tutarın ödenmesi: Konut kredisi alırken aranacak olan diğer bir konut kredisi şartları ise peşinat tutarı olan, alınacak olan konutun satın alım değerinin % 25’i, kredi alacak kişi tarafından ödenmelidir. Bankalar kredi değerlendirmelerinde, satın alım değerinin maksimum % 75’ine kadar kredilendirme yapmaktadır. Aradaki fark olan yaklaşık % 25’lik oran alıcı tarafından satıcıya ödenmelidir. Banka kredi başvurusu esnasında bu aradaki farkın bankadan yatırılmasını isteyecektir. Eğer daha önce bu tutar ödenmişse veya başka bir şekilde ödeme yapılacak ise (dolar, altın vs.) bunu bankaya ibraz etmesi gerekmektedir.
  • Tüketicinin aylık geliri: Konut kredisine başvuracak olan kişi, konut kredisi şartlarından olan aylık gelirini belgeleyecek biçimde çalışıyor olması gerekmektedir. Bankaların burada dikkat ettikleri konu, işyerinde ne kadar süredir çalışıyor olduğu. Resmi olarak aylık geliri ve aylık kredi taksitlerinin nasıl ödeneceğidir. Kredi taksitlerinin, alınan aylık gelirin yarısını geçmemesine dikkat edilmelidir. Örneğin aylık geliriniz 2.000 TL ise, kredi taksitlerinizde en fazla 1.000 TL olması gerekmektedir. Değerlendirme yapılırken, aylık gelirin yarısıyla taksit ödemesi yaparken, geri kalan diğer yarısıyla geçimini sağlayabileceği düşünülür. Bunun yanında devam eden başka krediler var ise bu taksitler de toplanır ve buna göre taksit oranı hesaplanır. Eğer ki konut kredisine başvuracak olan kişi çalışmıyor, eşi çalışıyor ise eş geliri dikkate alınarak, kefaleti ile kredi alınabilir.
  • Başvuru sahibinin geçmiş kredi performansı: Kredi alacak kişi de aranacak diğer bir şart ise geçmiş kredi geri ödeme performansıdır. Kredi kayıt bürosunda daha önce alınan kredilerin geri ödemeleri düzenliyse konut kredisi başvurusunda bu olumlu olarak değerlendirilecektir. Özellikle daha önceki zamanlarda konut kredisi alan ve ödemelerini düzgün şekilde yapıp, borcunu kapatan kişiler bu alanda avantajlı olacaklardır.  Geçmişteki kredi ödemelerinde gecikme yapmış ya da yasal takip sürecine girmiş olan olumsuz kayıtlar var ise bankalar bu kayıtların tarihini dikkate alacak, bu borçlar kapanmışsa kapama evraklarını talep edeceklerdir. Ancak bu tür kayıtlar negatif olarak değerlendirilir.

Eğer ki bankaların konut kredileri ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazının sonunda vermiş olduğumuz linke tıklayarak tüm bankaların konut kredisi şartları vb. birçok bilgiye sahip olabilirsiniz.

Konut Kredisi Şartları İçin TIKLAYINIZ!

Scroll to Top