KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri

kosgeb

İş kurmak isteyenlerin destek almak için başvurdukları ilk adreslerden birisi de KOSGEB’dir. KOSGEB, sadece maddi yardım yapmaz, aynı zamanda girişimcilerin belirli eğitimlerden geçerek donanımlı bir hale gelmesi için de çalışmaktadır. KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimleri sayesinde birçok iş kurmak isteyen girişimci birey yeni edinimler kazanmıştır. KOSGEB’in uygulamalı girişimcilik eğitimlerine geçmeden önce konuyla alakalı kilit kavramlara göz atalım.

KOSGEB Nedir, Ne İş Yapar?

KOSGEB ya da diğer bir deyişle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türkiye’deki KOBİ’ler arasındaki rekabet düzeyinin daha iyi noktalar gelmesini sağlamak amacıyla 20 Nisan 1990 tarihinde kurulmuştur. KOSGEB’in amaçları arasında KOBİ’lerin ihracat konusundaki başarısının artmasını sağlamak, araştırma – geliştirme (AR-GE) çalışmalarına destek vermek, yerli girişimlerin uluslararası pazarda daha iyi yerlere erişmesini sağlamak, girişimcilik konusundaki politikalara yön vermek, girişimcilerin önündeki engelleri minimum seviyeye düşürmek, girişimcilik kültürünü ülke seviyesinde yaygın hale getirmek, nitelikli hizmet oranını artırmak, KOBİ’lerin sosyal ve ekonomik kalkınma noktasındaki paylarını artırmak gibi hedefler de bulunmaktadır.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı bir kuruluş olmakla birlikte tüzel kişiliğe haizdir.

KOSGEB’in resmi sitesinden duyurduğu temel değerleri arasında 10 kavram bulunmaktadır. KOSGEB, “erişilebilirlik” değeriyle ülkenin dört bir yanındaki girişimcilere ulaşmayı, “öncü ve yönlendirici” ilkesiyle sektörün yön vericilerinden olmayı, “tarafsızlık” ve “şeffaflık” ilkeleriyle iktidarda hangi parti olursa olsun, girişimcilerin fikirlerine objektif bir gözle bakabilmeyi ve inceleme ve sonuçlandırma hususlarında açık, anlaşılır açıklamalar yapmayı hedeflemektedir. KOSGEB’in diğer temel değerleri arasında “hedef kitle odaklı olmak”, “etkin ve verimli olmak”, “hesap verilebilirlik”, “dinamizm”, “yenilikçi yaklaşım sahibi olmak” ve “iş birliğine açık olmak” da yer alır.

KOSGEB, devlet hizmetlerinin önemli bir kısmının sahip olduğu gibi bir kanuna sahiptir.

KOSGEB Kanunu Okumak İçin TIKLAYINIZ!

KOBİ Nedir, Kimler KOBİ Tanımına Dahil Olur?

KOBİ, “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme” kavramının kısaltmasıdır. KOBİ’ler mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden oluşan üç sınıfın dahil olduğu bir kitledir.

KOSGEB’in yayınladığı KOBİ’lerin tanımına yönelik yönetmeliğin beşinci maddesinde küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) sınıflandırılması şu şekilde yapılır.

  • Mikro büyüklükteki işletme: Çalışan sayısı 12’den az olan, yıllık net hasılatı yahut mali bilançosu dalındaki değerleri 1 milyon Türk Lirası’nı geçmeyen işletmeleri kapsamaktadır.
  • Küçük işletme: Yıllık çalışan sayısı 50’yi aşmayan, senelik ne hasılatı yahut mali bilançosu dalındaki değerleri 1 milyon Türk Lirası ile 8 milyon Türk Lirası arasında olan işletmeleri kapsamaktadır.
  • Orta büyüklükteki işletme: Yıllık çalışanlarının sayısı 250’yi geçmeyen, mali bilançosu yahut senelik satış hasılatı dalındaki değerleri 8 milyon Türk Lirası ile 40 milyon Türk Lirası arasında yer alan işletmeleri kapsamaktadır.

KOSGEB KOBİ Yönetmeliği İçin TIKLAYINIZ!

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri Nedir?

KOSGEB tarafından organize edilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’nin yürütülmesi işlemi de ulusal ya da uluslararası çalışmalar kapsamında KOSGEB tarafından yürütülür. KOSGEB ile işbirliği yapan çeşitli kurum ve kuruluşların desteğiyle de düzenlenebilen uygulamalı girişimcilik eğitimleri, KOSGEB’in resmi açıklamasına göre, üniversitelerce örgün eğitim dahilinde servis edilen girişimcilik dersleridir.

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri Ne İşe Yarar?

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) tarafından sağlanan eğitimler, Türkiye’deki girişimcilik kültürüne katkı sağlar, ülkedeki başarılı işletmelerin kurulması ve sayısının artması yönündeki kurumun genel hedefine yönelik hizmet verir. Bu eğitimler aynı zamanda girişimcilerin yeni bir iş kurma ve kurdukları işi yürütme hususlarındaki bilgi, deneyim ve becerilerini geliştirmeye de katkı sağlamaktadır. Eğitimlerin sonunda girişimcilerin, kendileri tarafından üretilen iş fikirlerine uygun iş planları hazırlayabilecek düzeye gelmeleri beklenir.

Neden KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Programına Katılmalıyım?

  1. Eylem Planı dahilinde yer alan genç girişimcilere 50 bin Türk Lirası karşılıksız kredi ya da diğer bir deyişle hibe verilmesine yönelik çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte KOSGEB’in eğitimleri de daha önemli hale geldi.

Aralık 2015’te dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Girişimcilik Destek Paketi konusundaki gelişmelere göre, yeni iş kurmak genç girişimcilere verilecek karşılıksız 50 bin Türk Lira’lık hibenin elde edilmesi için KOSGEB tarafından düzenlenen uygulamalı girişimcilik eğitimi programlarına dahil olmak ve derslere katılmak gerekli. Bu derslerin ardından KOSGEB tarafından sağlanan girişimci eğitim sertifikası da başarılı kişilere verilmektedir.

Genç girişimci olarak bu programlara dahil olmak için 29 yaşının altında olmanız gerekiyor.

Girişimcilik Destek Programı’na Yönelik KOSGEB’in Paylaştığı Belge İçin TIKLAYINIZ!

50 bin Türk Lirası değerindeki hibenin kapsamı nedir?

KOSGEB tarafından sağlayan 50 bin Türk Lirası değerindeki geri ödemesiz kredi üç unsurdan oluşmaktadır. Bunlardan ilki 2 bin TL’lik işletme kuruluş ücretine dönük destek, ikincisi şirketin kuruluşu dönemindeki malzeme, makine, yazılım ve teçhizatın teminine yönelik ücret desteği, ve son olarak üçüncüsü 30 bin TL’lik işletmenin giderlerine yönelik ücretlerden oluşan destektir.

Öte yandan KOSGEB, 50 bin Türk Lirası değerindeki hibenin yanı sıra girişimcilere 100 bin Türk Lirası ederinde faizsiz kredi imkanları da sunuyor.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’nin süresi nedir, kaç saatten oluşur?

Önceden en az 70 saatten oluşan KOSGEB’in uygulamalı girişimcilik eğitimi şimdilerde en az 32 saat olmak üzere girişimcilere sunulmaktadır.

KOSGEB’in uygulamalı girişimcilik eğitimleri ücretli mi?

İş kurmak isteyen girişimcilerin merak ettiklerinden birisi de KOSGEB’in uygulamalı girişimcilik eğitimlerinin kaç para olduğu ya da ücretli olup olmadığı meselesidir.

KOSGEB’in şu anda uygulamalı girişimcilik eğitimleri konusunda herhangi bir ücret talebi olmamakla birlikte bu programa katılabilmek için başvuru yeterlidir.

KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimlerinde devam zorunluluğu var mıdır?

KOSGEB’in uygulamalı girişimcilik eğitimlerinden başarıyla ayrılmanız ve girişimci eğitim sertifikasını almanız için devam zorunluluğuna uymanız gerekmektedir. KOSGEB’in kurslarında yüzde seksenlik katılım zorunluluğu olmaktadır.

Örneğin katıldığınız uygulamalı girişimcilik eğitimi 32 saatten oluşuyorsa en az 26 derse katılmanız gerekmektedir. Devam sıkıntısı çeken girişimciler kotayı aşmaları halinde sertifikayı edinemeyecekler.

Katıldığınız eğitimde ders sayısı 32 saatten farklıysa yüzde 80’lik hesaplama gereği katılmanız gereken ders sayısı da değişecektir.

Bunun için yapılacak hesaplama ise çok basittir. (Toplam ders sayısı / 100) işleminden çıkan sonucu 80 ile çarpmanız yeterlidir.

KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimlerine nasıl başvuru yaparım?

KOSGEB’in resmi sitesi olan kosgeb.gov.tr adresindeki “uygulamalı girişimcilik eğitimleri duyuruları” sayfasında yer alan listedeki uygun birimlerden biriyle iletişime geçilerek yapılmaktadır.

Öncelikle uygulamalı girişimcilik eğitimlerine yönelik duyuruların yer aldığı sayfa için TIKLAYINIZ!

Ardından karşınıza çıkan listeden size uygun il ya da ilçeyi içeren duyurunun üstüne tıklayın.

Kosgeb eğitim duyuruları sayfası

Tıkladığınızda karşınıza çıkan otomatik açılan pencerede eğitimin başlayacağı ve biteceği tarihleri, eğitimin kontenjanına yönelik sayıyı, uygulamalı girişimcilik eğitiminin verileceği adresi bulabilirsiniz.

Penceredeki “açıklama” kısmında ise başvuru için nereyle iletişime geçmeye gerektiğiniz yazmaktadır.

KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimleri ne zaman?

Bu sorunun cevabı da KOSGEB’in uygulamalı girişimcilik eğitimlerine yönelik duyuru sayfasında yer almaktadır.

Duyuru Sayfasına Gitmek İçin TIKLAYINIZ! 

Bulunduğunuz noktaya en yakın KOSGEB’in uygulamalı girişimcilik derslerinin verildiği yerleri görmek için TIKLAYINIZ!

Scroll to Top