Kuruluş amacı olarak firmalara maddi destek amacıyla oluşturulmuş bankalar gün geçtikçe hizmetlerini bireysel alanda da geliştirmekteler. Kredi kartları hizmetleri ve kredi hizmetleri bunlardan başlıcaları ve en çok talep edilenleri olarak yerlerini korumaktalar. Birçok kişi bir farklı ihtiyacı için maddi desteğe ihtiyaç duymakta ve bunları sağlayabileceği en kolay nokta olarak banka kredilerini görmektedir. Lakin alınan krediler kimi zaman maddi durumların iyiye gitmemesi veya kişiden kaynaklanmayan bazı sebeplerden dolayı ödenmemekte veyahut ödemelerde zorluklar yaşanabilmektedir. Kredi talebinde bulunmadan önce alacağınız kredinin taksitlerini ya ödeyemezsem gibi kendinize sorular sorarak ve maddi durumunuzun gidişatına göre yönlendirmeniz sizlere fayda sağlayacaktır. Eğer kredi borçları zamanında ödenmezse kredi borcunuza ek olarak faizler uygulanmaktadır. Bu uygulanan faizlere ise kredi borcu gecikme faizleri denmektedir. Bu yazımızda sizlere kredi borcu gecikme faizleri nedir, kredi borcunuzu ödemezseniz ne olur gibi sorularınıza yardımcı olmak amacıyla yazacağız.
Kredi Borcu Gecikme Faizleri Nelerdir?
Birçok alanda ihtiyaç duyduğumuz maddi destekler gün geçtikçe sosyal hayatın gelişmesiyle birlikte farklılık göstermekte ve birçok banka bunun için krediler sunmaktalar. Kredi geri ödemelerinde ise bazen zorluklar yaşanabiliyor veyahut ödenmeyebiliyor. Bu durumlarda krediyi ilk aldığınız zamanda imzaladığınız sözleşmede belirtilen kredi türüne göre gecikme faizleri uygulanıyor. Kesin olarak bir oran belirtmemiz mümkün olmadığı için sizlere kredi borcu gecikme faizlerinin tam olarak ne kadar olduğu hakkında bilgi vermemiz mümkün değildir. Kredi borcu gecikme faizleri kişinin aldığı krediye ve imzaladığı kredi sözleşmesinde belirtilmektedir.
Kredi Borcunuzu Ödemezseniz Ne Olur?
Kredi borcunu zamanında ödemeyen bireyler için yasal süreç şu şekilde ilerlemektedir; bankalar nezdinde idare takip süreci başlar, bu süreçten itibari ile istenen taleplerin yerine getirilmemesi sonucu kara liste olarak adlandırılan kısıma kişinin kredi sicili düşer ve söz konusu durumda icra işlemine kadar yol alabilir.
Lakin bunun öncesinde yani yasal takip sürecinin başlamasından evvel sizlere bankanız tarafından bir uyarı mesajı gelir ve 90 gün süre zarfı içerisinde borcunuzun ödenmesi talep edilir. Bu esnada bankanız ile iletişime geçerek tekrardan yapılandırma durumu söz konusu olabilir ve borçlarınızı yeni yapılandırmaya göre ödeyebilirsiniz. Eğer 90 gün içerisinde borçlarınızı öderseniz kara listeye düşmeden kredi borcu gecikme faizleri olarak adlandırılan kredi sözleşmenizde bulunan faiz oranı kadar faiz ödemesi yaparak sicilinizi riske atmadan devam edebilirsiniz.