Günümüzdeki en büyük ihtiyaçlardan birisi olan para, zamanın şartlarında somut olarak her bireyin elinde bulunamamaktadır. Bu durumlarda bankalar bireylerin en büyük destekçileri olmuş ve her banka kredi ya da kredi kartı desteğini müşterilerine sunmaya başlamıştır. Böylece sahip olunmayan parayı bile harcayabilme durumu gelişmiş böylece elektronik para kavramı ortaya çıkmıştır. Elektronik para denilen olgu ilk başlarda bütün tüketiciler için olumlu bir özelliğe sahip olmuş olsa bile sonraları çekilen kredinin ve kredi kartları borçlarının yönetiminin sağlanamaması ile birlikte zaman zaman bireyleri zor duruma sokmuş ve borçların içinden çıkılamaz bir hal almasına kadar ilerlemiştir. Bu sebeple tüketiciler bu borçların en kolay yoldan nasıl kapanabileceğini düşünmeye başlamışlar ve kendi çaplarında bir borç ödeme planı oluşturma çabalarına girmişlerdir. Borçların birikmesiyle birlikte kredi ve kredi kartı borcu nasıl kapatılır, kredi kartı borçları taksitlendirilebilir mi gibi soruları sormaya başlamışlardır. Bu soruların cevapları ve daha fazlasını bu yazımızda bulabileceksiniz.
Sayfa İçeriği
Kredi Borcu Nasıl Kapatılır, Yöntemleri Nelerdir?
Günümüzde kredi çekmeyen birey sayısı gün geçtikçe azalmakta, hemen hemen her bireyin bankalara kredi ve/veya kredi kartı borcu bulunmaktadır. Bireyler borçları arttığında ödemekte zorlanmaya başladıkça kafalarında doğal olarak “Kredi borcumdan nasıl kurtulurum?” sorusunun cevaplarını aramaktadırlar. Çoğu birey bankaya başvurarak borcunun tekrardan yapılandırılıp bir plan dahilinde ödeme yöntemini tercih ederken aslında başka yollarında olduğunu unutmaktadırlar. Bu nedenle iyi bir araştırma yoluna giderek sizlere en uygun yöntemi seçmeniz gerekmektedir.
Kredi borcunuz veya kredi kartı borcunuzdan kurtulmak, kapatmak için doğru ve planlı bir yol izlemelisiniz. Bir merdiveni çıkar gibi adım adım planınızı gerçekleştirmeli ve sabırlı olmalısınız. Kredi borcu kapatmak için aslında birçok yöntem vardır ancak bu yöntemlerden hangisinin uygun olduğunu belirlemek ise size düşmektedir. Aşağıda başlıklar halinde verilmiş yöntemleri inceleyerek size uygun yolu belirleyebilirsiniz.
Kredi Borcu Kapatma Yöntemleri
Kredi borcu nasıl kapatılır sorusunun cevabına gelelim. Bu başlık altında kredi borcu kapatma yöntemlerinden bahsederek sizlere yardımcı olacak bilgiler yer alacaktır. Siz de bu yöntemlerden kafanıza yatan seçeneği tercih edip kredi borcunuzu rahat bir şekilde kapatabilirsiniz. İlk olarak sizlere kredi borcu yapılandırma seçeneğinden bahsedeceğiz.
Kredi Borcu Yapılandırma
Kredi borcu yapılandırma, kredi borcunuzu ödeyemediğiniz veya ödemede güçlük çektiğiniz durumlarda bankanıza başvurarak size de uygun olacak şekilde tekrardan borcunuzun yapılandırılarak, taksitlendirilmesi olarak tanımlanabilir. Bunu yapmanız için ilk olarak bankanıza başvurarak size uygun kolay bir ödeme planını hazırlamalarını istemek olacaktır. Böylelikle yeni ödeme planınızda vade süreniz uzatılmış, aylık ödeme tutarı da azaltılmış şekilde sunulacak, ekonominizi rahatlatmış olacaksınız. Bu yöntem ile hem siz hem de bankalar fayda sağlayacaktır. Bu yöntemin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Bankanın size sunmuş olduğu faiz tipi yapılandırma işleminde değiştirilerek daha makul hale getirilebilir.
- Kalan borcunuzu daha rahat bir şekilde hazırlanmış, düşük miktarlı taksitlerle ödeyebilirsiniz.
- Ödeme planınızı maaş gününüze göre değiştirebilir, nasıl ödeyeceğim kaygısından kurtulabilirsiniz.
- Son olarak kredi maliyetlerinden çok daha düşük bir fiyatta gerçekleştirebilirsiniz.
Başka Bankalardan Alınan Kredi İle Kredi Borcu Kapatma
Kredi borcunuzu ödeyemeyecek duruma geldiğinizde ve henüz sicilinize olumsuz bir kayıt düşülmediğinde başka bankalardan kredi alarak borcunuzu kapatabilirsiniz. Böylece ödeyemediğiniz kredinize eklenen yüksek faiz miktarından kurtularak yeni kredinizin normal ödeme planı ile rahat nefes alabilirsiniz. Çünkü unutulmamalıdır ki yeni ihtiyaç krediniz, tüketici krediniz gibi kredilerin faiz oranları kredi gecikme faiz oranlarından çok daha düşüktür. Yeni kredi aldığınız bankaya borç kapatma yani bir nevi borç transferi amaçladığınızı söylediğiniz taktirde daha düşük taksit ve faiz oranları ile ödeme gerçekleştirebilme imkanına da sahip olacaksınız. Böylelikle hem kredi sicilinize olumsuz bir kayıt düşülmemiş olacak, kredi notunuz etkilenmeyecektir. Bu yönteme başvurmadan önce bankalar incelenip, araştırılmalı ve faiz oranları mutlaka karşılaştırılmalıdır. Finansbank, Şekerbank, Vakıfbank, Odeabank, Akbank düşük faizli kredi veren bankalardan birkaçıdır.
Kredi Borç Transferi
Borç transferi, ihtiyaç kredisi, kredi kartı vb. borçlarınızı tek bir bankada toplamaya yarayan bir sistem olarak tanımlanmaktadır. Borcunuzu ve/veya borçlarınızı ödeyemediğiniz taktirde bazı bankalar, başka banka veya bankalardaki borçlarınızı üzerlerine alıp kapatabilmektedir. Bu sayede siz de rahatlamış bir şekilde yeni bankada daha uygun taksit ve faizler ile borç ödeyebilme imkanına sahip olarak mağduriyetinizi giderebilirsiniz. Birden çok borcunuz varsa borçlarınızı bir kanalda toplayarak borç kontrolü ve takibinizi kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca içinde bulunduğunuz her borç için ayrı bir gecikme cezası ödemekten de kurtulmuş olursunuz.
Kredi borçları için borç transferi kredisi veren bankalar, borç transfer etme konusunda farklı tutumlar sergilerler. Bu nedenle banka yetkilileri ile bizzat görüşülmeli, durumunuzu açıkça izah etmeniz gerekmektedir. Borç transferi konusunda bankalar alacağınız kredi ile borçlarınızı ödeyip ödemeyeceğinizin tereddütüne düşerek emin olmak isterler. Başvuru esnasında ikna edici ve açık bir şekilde durumunuzu belirtmeniz çok önemlidir. Başvurunuza eklemeniz gereken bir gelir belgesi istenecektir bu belgeye ek olarak aynı evde yaşadığınız kişilerin gelir belgelerini ve varsa tapu belgelerinizi eklemeniz sizlere fayda sağlayacaktır. Ek olarak bazı bankalar diğer bankalara olan borçlarınızın ödemesini bizzat EFT yolu ile kendileri gerçekleştirmektedir. Bu teklifi banka sunmamış olsa bile siz sunmalı, böylece olumlu bir izlenim yaratmanıza yardımcı olacaktır.
Kredi Borcu Kapatmak İçin Size Düşen Görevler
Yukarıda sunmuş olduğumuz yöntemlerin yanında sizlere de bazı görevler düşmektedir. Çünkü borçlarınızı düzenli bir şekilde ödemeniz için sizlerinde yapması gereken davranışlar hatta fedakarlıklar var diyebiliriz. İşte bu davranış ve fedakarlıklar şu şekildedir:
- Bu süreç içerisinde bütçenizi takip etmeniz çok önemlidir. Geliriniz dahilinde ödemelerinizi ve günlük yaşamınızı aksatmayacak şekilde bir bütçe planı oluşturmanız gerekmektedir.
- En önemlisi harcamalarınızı kontrol edin. Bu süreç içerisinde gereksiz harcamalardan kaçınmalısınız. Çok sevdiğiniz ancak çok da gerekli olmayan sürekliliği olan bir harcamayı rafa kaldırmak vb. gibi.
- Acil bir durum için her zaman bir köşeye belli miktarda bütçe ayırın, bu bütçeler bazen hayat kurtarıcı olabilir.
- Fazlalık olan, gereksiz kredi kartlarınızı kapatmalı, yaptığınız bütçe dahilinde sizi zora sokmayacak şekilde kredi kartı veya kartlarınızı açık tutun. Ancak borç ödeme sürecinizde mümkün olmadıkça açık olan kartlarınızı kullanmayın.
- Borçlarınızın azaldığını gördüğünüzde yine gereksiz olan harcamalara kendinizi kaptırmamalı, ödeme süreciniz bitene kadar aynı çizgide devam etmelisiniz.
Bu davranışları sergilediğiniz taktirde borçlarınızı düzenli ve aksatmadan ödeyebilir. Kısa sürede rahat bir nefes almaya başlayabilirsiniz.
Kredi Borcunuzu Ödemezseniz Ne Olur?
Almış olduğunuz kredilerin taksitlerini düzgün bir şekilde ödemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde banka tarafından uygulanacak bazı yaptırımlar ile karşı karşıya kalırsınız. Ödemelerinizi 90 gün boyunca ödemediğiniz sürede SMS, e-posta ve telefon ile aranarak uyarılar yapılır. Tüm bu uyarılar dikkate alınmadığı taktirde yasal işlem başlatılır. Yasal işlemin başlamasından itibaren 7 günlük bir süre tanınır, borçlu kişi bu süre zarfında da bulunan kredi borcunu ödemediği taktirde yasal takip ile haciz işlemi başlatılır. Bu süreçte ki avukat ve mahkeme masraflarının da borçlu kişiye ait olduğu unutulmamalıdır.