Yaşantımızda birçoğumuz ekonomik durumumuzu kontrol edemeyip bankalardan destek almak zorunda kalabiliyoruz. Bazılarımız düşük seviyedeki harcamalarını kredi kartları ile yönetmeyi seçerken bazılarımız da yüksek maliyetli harcamalarımız için de kredi ürünlerine başvurabiliyoruz. Yüksek tutardaki ihtiyaçlarımız için ihtiyaç kredileri, ev almak istediğimiz zaman konut kredileri, araba gibi araçlar için taşıt kredileri vb. daha birçok sınıflandırılmış kredi türü mevcut şekilde bankalarda bulunmaktadır. Fakat en büyük sorunumuz ise kredi geri ödeme planı hazırlama konusunda çektiğimiz belirsizlik olarak göze çarpmaktadır. Kredi geri ödeme planı hazırlama alacağımız kredinin kaç ay vadede, hangi faiz oranı üzerinden, aylık ne kadar ödeyeceğimizi gösteren bir plandır. Bu planı kredi almayı düşündüğünüz bankada müşteri temsilciniz yardımıyla çıkarabilirsiniz. Daha herhangi bir bankaya herhangi bir kredi için başvurmadıysanız ve taslak olarak birkaç fikre sahip olmak istiyorsanız, bazı bankalara ait kredi geri ödeme planı hesaplama araçlarından yardım alabilirsiniz. Bu araçların çalışma prensiplerinden bahsedelim.
Sayfa İçeriği
Kredi Geri Ödeme Planı Hazırlamada Dikkate Alınan Hususlar Nelerdir?
Bilindiği üzere birçok kredi çeşidi müşterilerin kullanımına sunulmuştur. İhtiyaç kredisi, konut kredisi, tarım kredisi, taşıt kredisi bunlardan birkaçıdır. Ayrıca ödeme dönemlerine göre vadesiz krediler, orta vadeli krediler ve uzun vadeli krediler olarak da sınıflandırılabilirler. Bir birey kendine uygun olan banka kredisini almak istediğinde kredinin türü değiştiği gibi faiz oranları ve kredi tutarları da değişebilmektedir. Bu bireyler aldıkları kredileri belirli periyotlarla bankalara geri ödemek zorundadırlar. Bu ödeme işlemi için belirli bir plan gerekmektedir. Bu plana kredi geri ödeme planı ismi verilmektedir. Kredi geri ödeme planı hazırlamada dikkate alınan hususlar, kredinin türü, kredinin tutarı, ödemek istediğiniz vadenin ay cinsinden sayısal değeridir. Bu değerler karşılaştırıldığında size ait aylık ödemeniz gereken kredi borç tutarı ortaya çıkmaktadır. Bu hesaplama işlemini kredi başvurusu yaptığınızda ilgili banka görevlisi yardımıyla geri ödeme planı olarak hazırlayabilirsiniz. Bazı büyük bankalara ait resmi internet sitelerinde de kredi geri ödeme planı oluşturma motorları mevcuttur.
Akbank Kredi Geri Ödeme Planı Hazırlama Nasıl Yapılır?
Kredi geri ödeme planı hazırlamaya yarayan hazır motoru kullanan bir banka da Akbank’tır. Kredi geri ödeme planı hazırlama işleminin nasıl yapıldığını görebilmeniz için bu bankaya ait robotu kullandığımızı varsayalım. Yazımızın sonunda yer alan hesaplama işleminin yapıldığı bir görsel eklemiş bulunuyoruz. Bu görseli incelediğimiz zaman aşağıdaki resimde olduğu gibi hesaplamada kullanılan parametreleri görebiliyoruz. Bu sayfada kredi türü ihtiyaç kredisi olarak belirlenmiş ve kredi tutarıyla birlikte vade zamanı işaretlenmiştir. Çerçeve içerisinde gösterdiğimiz kısımda ise aylık ödenecek borç tutarı hesaplanmış olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tekrar belirtmek isteriz ki makalemizde kullanılan hesaplama motoru sadece bir bankaya aittir, örnek olarak kullanılmıştır. Siz kredi almak istediğiniz bankaya giderek bu işlemleri yapabildiğiniz gibi ilgili bankanın resmi internet sitesinden de eğer hesaplama motoru mevcutsa bu geri ödeme planı hazırlayan motoru rahatlıkla kullanabilirsiniz.